S-a întâmplat în 20 noiembrie 1872, 20 noiembrie/2 decembrie

0
137

S-a întâmplat în 20 noiembrie 1872, 20 noiembrie/2 decembrie: S-a născut pictorul Gheorghe Petraşcu; membru titular al Academiei Române din 1936 (m. 1949) Gheorghe Petraşcu arată de tânăr înclinaţii artistice, făcând primele studii la Academia de Belle-Arte din Bucureşti. La recomandarea lui Nicolae Grigorescu, primeşte o bursă pentru a se perfecţiona în străinătate. După un scurt timp petrecut la München, pleacă la Paris, unde se înscrie la Academia Julian şi lucrează în atelierul lui Bouguereau (1899-1902).

        De la prima sa expoziţie personală la Ateneul Român (1900), este remarcat de scriitorii Barbu Delavrancea şi Alexandru Vlahuţă, care îi cumpără câte o lucrare.Cu o pasiune nestăvilită, pictează peisaje, atât în ţară (Sinaia, Târgu Ocna, Câmpulung-Muscel), cât şi în Franţa (Vitré, Saint-Malo), Spania (Podul San Martin din Toledo) şi mai ales în Italia (Veneţia, Chioggia,Napoli).
       În peisajele sale, lumina nu şterge contururile ca la impresionişti, dimpotrivă, arhitecturile rectilinii se impun printr-o impresie de soliditate.Din acest punct de vedere, peisajele veneţiene demonstrează cel mai bine anticonformismul lui Petraşcu.Artistul rezistă interpretărilor tradiţionale, în care peisajul oraşului pe lagună nu era decât un pretext pentru a analiza interferenţa vibraţiilor luminoase, în eternă schimbare pe apă, pe zidurile colorate şi în aerul pur.Pentru Petraşcu, Veneţia posedă o nobleţe dramatică, o măreţie tragică şi fastuoasă, „cu străluciri de vechi relicve, ce evocă istoria vechilor palate, cu poezia lor gravă şi fascinantă”. Într-o dezlănţuire a tonurilor dure, Petraşcu realizează o massă de culori tumultuoase, printr-o juxtapunere insolită a roşului stins, cu tonalităţi de albastru, cenuşiu şi brun.
      Această suprapunere succesivă dă pastei lui Petraşcu o structură aproape sculpturală, rugozităţile culorii influenţează regimul de umbre şi lumină ca accentele unui relief.Portretele – în special cele pictate în perioada 1923-1927 – produc o impresie de austeritate majestuoasă.Autoportretul din „Muzeul Zambaccian” pare a descinde din Renaşterea italiană, de o gravitate solemnă dar şi cu o notă de sensualitate.Gheorghe Petraşcu a avut numeroase expoziţii personale, între 1903 şi 1923 la Ateneul Român, apoi la „Căminul Artei” (1926-1930), culminând cu cele două retrospective de la Sala Dalles din anii 1936 şi 1940.
     A participat la Bienala din Veneţia (1924, 1938 şi 1940); primeşte Marele Premiu al Expoziţiei Internaţionale din Barcelona (1929) şi al celei din Paris (1937).În 1972, la aniversarea a 100 de ani de la naşterea artistului, Galeria Naţională din Bucureşti a organizat o expoziţie retrospectivă cu o selecţie a operelor sale din principalele muzee şi colecţii din România, relevând autenticitatea stilistică a unui pictor român de certă valoare europeană.
      În 1936 a fost ales membru al Academiei Române, fiind primul pictor devenit academician. În 1940 s-a pensionat din funcţia de director al Pinacotecii Statului, pe care o ocupa din 1929, după ce din 1914 fusese custode.În 1942 s-a îmbolnăvit şi nu a mai reuşit să picteze, participând la diverse expoziţii doar cu lucrări mai vechi.A murit la Bucureşti, pe 1 mai 1949.
      În 1972, la aniversarea a 100 de ani de la naşterea artistului, Galeria Naţională din Bucureşti a organizat o expoziţie retrospectivă cu o selecţie a operelor sale din principalele muzee şi colecţii din România, relevând autenticitatea stilistică a unui pictor român de certă valoare europeană.

Surse:

Eleonora Costescu: Petrașcu. București, 1975

http://romania-on-line.net/halloffame/PetrascuGheorghe.htm

https://www.artline.ro/Gheorghe-Petrascu–geniul-picturii-nascut-la-Tecuci-24278-1-n.html

https://ro.pinterest.com/plutoneru/gheorghe-petra%C5%9Fcu-1872-1949/

https://www.icr.ro/pagini/gheorghe-petrascu

https://www.viata-libera.ro/diaspora/37243-galati-viata-libera-galateni-care-au-uimit-lumea-gheorghe-petrascu

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here