S-a întâmplat în 20 martie…

0
50

S-a întâmplat în 20 martie…

– Echinocţiul de primăvară (începutul primăverii astronomice) – la ora 23:58.(ora României); echinocţiul desemnează fiecare din cele două momente ale anului când Soarele se află pe traiectoria ecuatorului ceresc şi când ziua este egală cu noaptea; astfel, există un echinocţiu de primăvară şi unul de toamnă.

– „Ziua francofoniei”; marchează înfiinţarea, la 20 martie 1970, a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, devenită, în 1996, Agenţia Francofoniei; se sărbătoreşte, în fiecare an, în toate ţările care au în comun folosirea limbii franceze ca limbă naţională oficială, de comunicaţie internaţională, de cultură sau de lucru (România a intrat în Mişcarea francofonă în anul 1991, cu statut de observator, iar în 1993 a devenit membru cu drepturi depline).

– „Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret”, marcată pentru prima oară în anul 2001, la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret (ASSITEJ), organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1965.

– 43 î.Hr.: S-a născut Ovidiu, poet latin (d. 17).

– 1413: Henric al V-lea devine regele Angliei.

– 1476: Scrisoarea Papei Sixt al IV-lea către Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504), în care îi lăuda vitejia care „a adus atâta strălucire numelui tău, că eşti în gura tuturor şi lăudat cu deosebire de toţi în unire de simţiri”.
– 1727: A murit Sir Isaac Newton, fizician, matematician şi astronom englez.

– 1770: S-a născut Johann Friedrich Hölderlin poet, prozator, dramaturg german. Friedrich Hölderlin (d. 6 iunie 1843) a fost un poet german, unul din principalii reprezentanţi ai romantismului în literatura europeană. Opera sa are ca teme: elogierea patriei ca entitate spirituală, nostalgia vârstei de aur, tristeţea însingurării individului, integrarea eului în armonia cosmică. De asemenea, a combinat teme de inspiraţie creştină şi greco-romană. În lucrarea sa principala, romanul în versuri Hypérion (1797-99), idealizează Grecia antică.

– 1809, 20.III / 1.IV: S-a născut scriitorul rus Nikolai Gogol.Nikolai Vasilievici Gogol (d. 4 martie 1852) a fost un prozator şi dramaturg rus, născut în Ucraina.Gogol s-a afirmat ca un scriitor care urmăreşte să redea adevărul vieţii, smulgând fără cruţare vălul somptuos de pe societatea nobiliaro-birocratică a timpului său. Bielinski a menţionat, drept calitate principală a creaţiei lui Gogol, „fidelitatea sa extraordinară faţă de realitate”, realismul său încă în 1835, Bielinski scria, în legătură cu nuvelele publicate în Arabescuri (Nevski Prospekt şi Însemnările unui nebun), că „scena pe care se desfăşoară acţiunea se lărgeşte şi, fără ca autorul să părăsească iubita şi minunata lui Ucraina, el caută de astă dată poezia în moravurile clasei mijlocii din Rusia. Şi, dumnezeule, ce poezie adâncă şi puternică descoperă el aici!” (Eusebiu Camilar).

– 1811: S-a născut Napoleon al II-lea al Franţei.Napoléon François Joseph Charles (Bonaparte), Duce de Reichstadt (d. 22 iulie 1832), a fost fiul împăratului Napoleon I al Franţei şi a celei de-a doua soţii Marie Louise de Austria. Prin Titlul III, articolul 9 al Constituţiei franceze din acel timp, a fost numit Prinţ Imperial, dar a fost cunoscut de la naştere ca rege al Romei. Tatăl său a abdicat în favoarea sa, transferându-i titlu de împărat al Franţei în 1815.

– 1820: S-a născut Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite.

– 1828: S-a născut dramaturgul norvegian Henrik Ibsen.Henrik Ibsen ( d. 23 mai 1906) este un dramaturg norvegian, considerat părintele teatrului modern european, unul dintre reprezentanţii de seamă ai dramei de idei din literatura mondială.A inaugurat în literatura universală teatrul de idei. Creaţia lui Ibsen se impune prin adâncimea viziunii, simplitatea intrigii, gravitatea temei, acuitatea conflictului, vigoarea dialogului , pasiunile personajelor si multe altele.

– 1831: S-a născut Theodor Aman, pictor şi grafician; membru post-mortem al Academiei Române(d. 19 august 1891, Bucureşti).

– 1847: S-a născut Gavril Musicescu, compozitor şi muzicolog român.Gavriil Musicescu (n. Ismail, sudul Basarabiei, acum în Ucraina – d. 21 decembrie 1903, Iaşi) a fost un compozitor, muzicolog şi dirijor român. Conform muzicologului Acsionova, numele adevărat al lui Musicescu este Muzacenco.Muzician de înaltă pregătire, dirijor şi organizator de talent al uneia dintre cele mai impunătoare formaţii corale care au fiinţat pe pământul României — Corul Mitropolitan din Iaşi— unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esenţa comorilor folclorului românesc, excelent pedagog muzician, Gavril Musicescu a desfăşurat pe cele mai diverse planuri o adâncă operă de creaţie, de promovare a valorilor artistice româneşti, de educaţie muzicală. Este tatăl celebrei pianiste şi profesoare de pian Florica Musicescu, şi bunicul scriitorilor Ionel Teodoreanu şi Alexandru O. Teodoreanu (Păstorel).

– 1852: „Coliba unchiului Tom” a prozatoarei americane Harriet Stowe Beecher, a văzut pentru prima dată lumina tiparului.

– 1871: A avut loc şedinţa de constituire a Societăţii Academice Literare România Jună din Viena.

– 1872: S-a născut I. Botez (prenumele la naştere: Ioan Iancu), istoric literar şi comparatist, pionier al cercetării româneşti în domeniul literaturii şi civilizaţiei engleze. Este frate cu Corneliu Botez. Amândoi au fost colaboratori ai lingvistului Alexandru Philippide la realizarea Dicţionarului limbii române. Este membru fondator, alături Constantin Stere şi Garabet Ibrăileanu, al revistei „Viaţa românească”.

– 1877, 20.III / 1.IV: S-a născut Radu R. Rosetti, general şi istoric, unul dintre cei mai de seamă istorici militari români.

– 1881, 20.III / 1.IV: S-a născut Octavian Goga, poet, publicist şi om politic; membru al Academiei Române.

– 1886: S-a născut poetul George Topârceanu; membru corespondent al Academiei Române (m. 1937).

– 1890: S-a născut tenorul italian Beniamino Gigli (m. 1957).

– 1901: S-a născut Ştefan Paşca, lingvist şi filolog; studii de onomastică şi de literatură română veche; membru corespondent al Academiei Române (m. 1957).
– 1906: A murit Vasile Pogor, poet şi traducător (a oferit cititorilor tălmăciri variate, de la scrieri ale antichităţii până la modernii Baudelaire, Poe sau Bret Harte); întemeietor, alături de Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, Petre P. Carp şi Theodor Rosetti, al Societăţii „Junimea” (n. 1834).

– 1911: S-a născut violonistul şi pedagogul George Manoliu (m. 1997).

– 1915: S-a născut Constantin Palade, compozitor şi dirijor de cor (m. 1974).

– 1915: S-a născut pianistul rus Sviatoslav Richter (m. 1997).

– 1916: Albert Einstein publică teoria relativităţii.

– 1920: S-a născut romanciera şi poeta franceză, de origine libaneză, Andrée Chedid (m. 2011).

– 1923: A murit istoricul Dimitrie Onciul, considerat creatorul şcolii critice în istoriografia română; întemeietorul (1922) şi primul preşedinte al Comisiei Consultative Heraldice; conducător al Arhivelor Statului din Bucureşti (1900-1923); membru al Academiei Române, preşedinte al acestui for (1920-1923) (n.26.X/7.XI.1856).

– 1943: A murit Ioan Ciurea, medic veterinar şi parazitolog; se numără printre primii care au aplicat metoda experimentală în parazitologie; membru corespondent al Academiei Române (n.13/25.IV.1878).

– 1950: S-a născut actorul de film american William Hurt.

– 1958: S-a născut actriţa americană de film Holly Hunter.

– 1959: S-a născut soprana Felicia Filip.

– 1965: A murit Dariu Pop, compozitor, dirijor de cor şi folclorist (n. 1887).

– 1965: România a devenit membră a Organizaţiei Interguvernamentale Consultative pentru Navigaţie Maritimă.
– 1967: A murit Mihai Tican-Rumano,scriitor şi explorator.

– 1969: John Lennon, liderul trupei The Beatles, s-a însurat cu Yoko Ono în Gibraltar.

– 1975: A murit Tiberiu Vornic, prozator, dramaturg, traducător şi publicist de notorietate în perioada interbelică (n. 1900).

– 1991: A murit tenorul Dimitrie Onofrei; s-a stabilit la Chicago, unde s-a dedicat carierei pedagogice (n. 1897).Dimitrie Onofrei a început cariera muzicală de copil, făcând parte din corul bisericii Sfântul Spiridon din Iaşi. Studiile muzicale le-a făcut la Conservatorul muzical din aceeaşi localitate. În 1921 a fost admis prin concurs ca solist al Operei Române din Bucureşti, dar în anul următor pleacă în Italia, unde ia lecţii de canto la Teatro alla Scala din Milano. Debutul pe scenă s-a produs în 1922 pe scena Teatrului Regal din Malta, în rolul ducelui de Mantua din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi. Ascensiunea tenorului Dimitrie Onofrei a continuat cu fiecare turneu, mai întâi în diferite oraşe ale Italiei şi apoi în alte ţări europene. În Statele Unite ale Americii a cântat pentru prima dată la teatrului Century din New York. În total, în cei peste 20 de ani în care a fost nelipsit de pe aproape toate scenele lumii, Dimitrie Onofrei a cântat în rolurile principale de tenor din circa treizeci de opere. După încheierea carierii solistice a devenit profesor de canto la Conservatorul de muzică din Cincinnati apoi – până în 1965 – în Chicago. A trăit până la o vârstă foarte înaintată în oraşul Bethlehem din statul Pennsylvania, unde a decedat în ziua de 20 martie 1991.

– 1992: A murit fizicianul Valeriu Novacu. A adus contribuţii teoretice în fizica particulelor elementare. Este membru corespondent al Academiei Române din 1948.

– 1993: A murit Polykarp Kusch,fizician american de origine germană, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, împreună cu Willis Lamb, pentru că a determinat că momentul magnetic al electronului este mai mare decât valoarea teoretică, descoperire ce a condus la noi inovaţii în electrodinamica cuantică(n. 1911).

– 1995: A avut loc atentatul terorist din metroul din Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morţi şi peste 5.000 de persoane intoxicate cu gaz sarin.

– 1996: A murit poetul Ioanid Romanescu (n. 1937).

– 2002: A murit George Macovescu, scriitor, ziarist şi diplomat, ministru al afacerilor externe.

– 2003: A murit pictorul Gheorghe Şaru. Gheorghe Şaru (n. 1920) pictor român-american, născut în România la Checea, judeţul Timiş. Prin natură şi educaţie fiind un artist al timpului său, totuşi nu a aderat la nici un curent la modă, însă a adoptat un stil extrem de original, care prin abilitatea de elaborare este imposibil de confundat şi foarte modern. Ceea ce uneori pare abstract este o realitate rafinată la cel mai înalt grad. El îşi trata formele cu meticulozitate de portretist. Culoarea l-a preocupat în cea mai mare măsură. A fost pentru mult timp profesor la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti şi a format sute de studenţi cărora le-a insuflat conceptul de artă modernă. A călătorit mult. Şi-a continuat ultimii aproape 20 de ani ai carierei sale în Statele Unite. Este expus în marile muzee ale lumii şi figurează în nenumărate colecţii particulare. A pictat până în ultimele zile ale vieţii. A fost înmormântat la Calvary, New York.

– 2003: Aviaţia americană a lansat primele raiduri asupra Bagdadului, la scurt timp după expirarea ultimatumului formulat de preşedintele SUA, George W. Bush, la adresa lui Saddam Hussein; purtătorul de cuvânt al Casei Albe a anunţat (la ora 4:50 locală) declanşarea războiului din Irak.

– 2004: A fost dezvelită, în faţa Patriarhiei, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, monument realizat de sculptorul Paul Vasilescu.Statuia a fost dezvelită de preşedintele României Ion Iliescu în prezenţa unor oficilităţi române, printre care premierul României, Adrian Năstase şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist. Statuia, inaugurată la 184 de ani de la naşterea domnitorului român, a fost sculptată de Paul Vasilescu. Oficialităţile române au privit amplasarea statuii în Bucureşti ca pe o reparare morală şi istorică, întrucât capitala României nu avea nicio statuie a primului domnitor al României moderne. Patriarhul Teoctist a ţinut să precizeze că amplasarea statuii în dealul Patriarhiei nu a fost întâmplătoare, aici fiind locul în care Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al României.

– 2010, 20/21: A murit Vasile Herman, compozitor şi profesor (n. 1929).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here