S-a întâmplat în 20 martie 43 î.Hr.

0
93

S-a întâmplat în 20 martie 43 î.Hr. S-a născut Ovidiu, poet latin. Publius Ovidius Naso (n. Sulmo, azi Sulmona/Aquila – d. 17 sau 18 d. Hr., Tomis, azi Constanţa) a fost un poet roman, cunoscut în română sub numele de Ovidiu. Datorită perfecţiunii formale a stilului, umorului fin şi fanteziei creatoare a devenit unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horaţiu şi Virgiliu.

     Ovidiu a excelat în forma distihului elegiac, cu excepţia Metamorfozelor, scrise în hexametru dactilic, după modelul Eneidei lui Virgiliu sau epopeelor lui Homer.În toamna anului 8 d.Hr., în timp ce poetul se afla pe insula Elba, în mod neaşteptat, fără o hotărâre prealabilă a Senatului, Augustus hotărăşte exilarea lui Ovidiu la Tomis, pe ţărmul îndepărtat al Mării Negre.

        Forma de exil la care a fost supus era relativ mai uşoară („relegatio”) şi nu cuprindea clauza aquae et ignis interdictio (în sensul de „proscris în afara legii”).

Scrieri înainte de exil:

Poeme de iubire

-Amores – „Iubiri” (23 î.Hr.-16 î.Hr.), în 3 cărţi cuprinzând 49 elegii.

-Heroides sau Epistulae Heroidum – „Eroine” sau „Scrisori ale unor eroine” (10 î.Hr.), 18 scrisori fictive de dragoste ale unor personagii feminine mitice adresate bărbaţilor iubiţi, de ex. Ariadna către Theseu, Didonacătre Enea, Medeea către Jason etc.

-Ars amandi – „Arta iubirii” (1 î.Hr.), poem erotico-didactic în 3 cărţi (două adresate bărbaţilor şi una adresată femeilor), cuprinzând „învăţăminte” privind arta seducţiei şi a dragostei.
-Remedia amoris – „Remediile iubirii”, replică ironică la Ars amatoria, în care se recomandă amanţilor nefericiţi diverse mijloace pentru a scăpa de dragostea chinuitoare şi de urmările ei.

-De medicamine faciei femineae – „Îngrijirea feţei feminine”, cu diferite mijloace cosmetice.

            În aceste prime opere, Ovidiu continuă tradiţia poeziei elegiace romane de exaltare a sentimentului de dragoste, pregătită de Catullus şi de neoterici în perioada republicană şi dezvoltată de Sextus Propertius şi Albius Tibullus în epoca lui Augustus. Sentimentul de dragoste este tratat în maniera elegiei erotice alexandrine. Poetul cântă iubirea efemeră, uşoară, după cum însuşi se autodefineşte tenerorum lusor amorum („cântăreţul glumeţ a dragostei uşoare”), dar şi dragostea nefericită, înşelată sau neîmpărtăşită, practicând o distanţare faţă de propriile sentimente.

Poeme mitologice

-Phaenomena – Poem descriind diverse apariţii cereşti (s-au păstrat doar câteva fragmente)

-Metamorfoze – „Metamorfozele”, 15 cărţi în hexametri cuprinzând 250 legende (un om sau o zeitate se transformă într-un animal, într-o plantă sau o constelaţie, în urma unor întâmplări deosebite), desfăşurate cronologic, de la formarea universului până la apoteoza lui Cezar, divinizat ca o constelaţie.

-Fasti – „Sărbătorile” – calendar versificat al sărbătorilor romane, operă întreruptă prin exilul poetului (cuprinde doar lunile Ianuarie până la Iunie).
-Tragedia Medeea, de mare renume în antichitate, s-a pierdut aproape în întregime.

          Lirica din exil cuprinde Tristia – „Tristele”, în 5 cărţi şi Epsitulae ex Ponto sau Pontica – „Scrisori de la Pontus Euxinus (Marea Neagră)” sau „Ponticele”, în patru cărţi.

Ambele opere sunt culegeri de elegii personale sub forma unor scrisori trimise din Tomis şi adresate lui Augustus, soţiei sau prietenilor cu rugămintea de a fi iertat şi de a i se permite revenirea la Roma.

         Ovidiu prezintă situaţia nefericită a propriei persoane, exprimarea directă a sentimentelor de durere şi de tristeţe provocate de dorul de Roma, de casă, de familie şi de prieteni.Ovidiu a scris şi o operă în limba populaţiei locale (geţi, sciţi), care ar fi fost de mare importanţă pentru filologia limbii române dar care, din păcate, s-a pierdut.
Surse:

Omagiu poetului latin Publius Ovidius Naso, două milenii după exil

http://www.antenasatelor.ro/lada-de-zestre/ldz/romania-misterioasa/24197-ovidiu-la-tomis-bimilenar-poetul-scris-limba-dacilor.html

https://evz.ro/au-trecut-2000-de-ani-povestea-lui-ovidiu-poetul-fara-mormant.html

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/de-ce-a-fost-exilat-ovidiu-la-tomis

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.