S-a întâmplat în 20 martie 1967

0
93

S-a întâmplat în 20 martie 1967 . A murit Mihai Tican-Rumano. Numele la naştere era Mihai Tican. A fost scriitor şi explorator. Mihai Tican Rumano (n. 2 iulie 1893, Berevoiești, județul Argeș – d. București) a fost un scriitor român, faimos călător din perioada interbelică și colecționar de artă. A publicat câteva lucrări și sub pseudonimul Michel Tican.

        Copil sărac, părăseşte ţara la 13 ani şi călătoreşte neîncetat în Africa, cele două Americi, Australia, Noua Zeelandă, Antile. Între anii 1924 şi 1929 se stabileşte în Spania, unde va debuta cu mai multe volume cu tematică exotică, traduse ulterior şi în română. Tican-Rumano cultivă exotismul, pitorescul şi senzaţionalul în memorialistica românească. Parcurge ciclul elementar în sat, apoi, din 1907, încearcă să îşi câştige existenţa. Trudeşte ca băiat de prăvălie la un negustor din Câmpulung, dar după 2 ani, fuge la Constanţa şi se strecoară pe un vapor unde este acceptat ca ajutor de bucătar, şi ajunge în Italia.

           La Napoli vinde pălării, roboteşte într-o măcelărie, cară apă fiartă pentru clienţi. Într-o zi, trece Oceanul şi păşeşte pe pământ argentinian. Devine văcsuitor de ghete, ba hamal, şofer ori vânzător de ziare. O logică secretă pare să îi dirijeze destinul, Tican-Rumano luând contact acum cu mediul gazetăresc.

             Din 1914, plasează în foile din partea locului articole despre ţara îndepărtată de la poalele Carpaţilor. Revine în România în două rânduri, fiind recrutat şi încorporat într-un regiment de infanterie. În toamna lui 1919, pe mare, purcede iarăşi spre Italia, unde, pus pe afaceri, îşi deschide, însă fără succes, un birou de agentură.

            După 5 ani se întoarce în America de Sud. De acolo, traversând Atlanticul, se angajează într-o lungă şi, fascinantă călătorie în Africa Occidentală şi Centrală (1923-1924), continentul negru ademenindu-l, cu o vrajă de neînvins, şi în anii următori (1925,1934-1935), când va descinde şi pe ţărmurile Asiei.

            Stabilit în Spania, la Barcelona (1924-1931; în 1928-1929 era ataşat de presă, cu titlu onorific, la Madrid), după atâtea voiajuri în cele patru zări, se decide să revină în ţară. Suferind, s-a stins în urma unei crize de insuficienţă respiratorie.

         Pasionat colecționar de opere de artă, în 1959 Mihai Tican-Romano a donat 170 tablouri în ulei, acuarele, cărbune, tuș, desene și gravuri și 27 lucrări de sculptură Muzeului orășenesc Câmpulung. Donația sa, făcută prin actul din 5 septembrie 1959 ca o recunoștințǎ pentru oamenii și locurile natale, a constituit nucleul Secției de artă plastică a acestui muzeu, inaugurată în anul 1960.

        Separat, în clădirea vechii școli din satul său natal, Berevoiești, a fost organizată în 1965 o galerie de artă, care cuprinde 120 de tablouri în ulei, gravuri, acuarelă, cărbune, tuș etc. donate de Mihai Tican-Rumano. Muzeul, cu trei săli de expunere, a fost inaugurat la 23 august 1964, în prezența scriitorului Mihai Tican Rumano și a doamnei Sylvia Tican Clădirea muzeului, care a fost construită în 1936, cu destinația de școală, a fost renovată în 1985.[5]

          În satul Berevoiești, județul Argeș se află Casa memorială Mihai Tican-Rumano, organizată în casa natală a scriitorului, și inaugurată la 29 mai 1982. Pe placa comemorativă scrie: „Aici s-a născut scriitorul, ziaristul și exploratorul Mihai Tican Rumano”. Școala cu clasele I-VIII Berevoiești poartă numele celui mai celebru fiu al satului: Mihai Tican Rumano.

Surse:

https://www.cartepedia.ro/autor/mihai-tican-rumano-26047

http://www.ziaruldinmuscel.ro/un-vis-al-lui-mihai-tican-rumano-s-a-implinit-a-fost-inaugurat-muzeul-ce-i-poarta-numele/

http://www.evenimentulmuscelean.ro/index.php/cultura/20117-mihai-tican-rumano-scriitorul-si-exploratorul-muscelean-atat-de-putin-cunoscut

http://suplimentuldecultura.ro/11228/o-expeditie-in-timp-cu-mihai-tican-rumano/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here