S-a întâmplat în 20 martie 1877, 20.III ( 1.IV )

0
58

S-a întâmplat în 20 martie 1877, 20.III ( 1.IV ) . S-a născut Radu R. Rosetti, general şi istoric, unul dintre cei mai de seamă istorici militari români. A fost membru al Academiei Române. După terminarea cursului primar la şcoala din comuna natală îşi continuă studiile la Liceul Naţional din Iaşi, urmează cursul pregătitor pentru şcoala de poduri şi şosele, în 1899 este absolvent al şcolii Militare de artilerie şi geniu, iar în 1906 al şcolii superioare de Război.

            Radu R. Rosetti a avut o merituoasă activitate ca şef al Biroului Operaţii din cadrul Marelui Cartier General, ca ofiţer de stat major şi apoi comandant al Regimentului 47 / 72 Infanterie; este rănit în lupta de la Răzoare (6 august 1917), pentru faptele sale eroice fiind decorat prin decret regal cu cea mai înaltă distincţie militară, „Ordinul Mihai Viteazul”, clasa a III-a.

            După război este numit ataşat militar la Londra, apoi comandant de brigadă şi, ulterior, director al Cursurilor de pregătire pentru ofiţerii superiori. În 1924 este înaintat la gradul de general. Reputat practician şi teoretician, autor al unor studii de istorie şi teorie militară de incontestabilă importanţă, preşedinte al Consiliului de Conducere al Muzeului Militar Naţional, muzeu pentru înfiinţarea căruia militase încă din 1914.

           Membru corespondent (1927) şi membru activ (1934) al Academiei Române, refuză în două rânduri Meritul Cultural oferit de Carol al II-lea, pe care generalul îl judeca sever. Aflat din 1935 la conducerea Bibliotecii Academiei Române, în calitatea sa de conservator al colecţiilor cumpără sau donează documente până în pragul celui de-al doilea război mondial. Convins de caracterul strict administrativ al funcţiei, acceptă să intre ministru al Educaţiei Naţionale, Cultelor şi Artelor în primul cabinet alcătuit de generalul Ion Antonescu (1941). În aceşti ani tulburi apar primele două volume din Mărturisiri (1940-1941), al treilea, la care lucra din 1939, fiind publicat postum (1997).

          În februarie 1945 Rosetti refuză de a fi reales pentru un al treilea mandat de conservator al colecţiilor Bibliotecii Academiei Române. În mai 1946, acuzat de „acceptarea intrării trupelor germane în ţară”, de a fi declarat război Rusiei Sovietice şi de a fi contribuit la o legislaţie rasistă, este arestat; în lipsă de probe, va fi eliberat. Regimul comunist nu îl iartă însă pe general: în 1948 este exclus din Academia Română, iar la 15 august, acelaşi an, este arestat şi închis în condiţii de izolare. La procesul din ianuarie 1949, capătă pedeapsa „cea mai uşoară”: 2 ani de închisoare, pentru că nici una dintre acuzaţii nu fusese probată. Bolnav de diabet şi privat de tratament, se stinge în închisoarea Văcăreşti la 2 iunie 1949.

            A colaborat cu studii şi articole la „Anuarul Societăţii Turistice Române”, „Revista infanteriei”, „The Geographical Journal”, „Neamul românesc”, „The Army Quarterly”, „România militară”, „Revista istorică”, „România eroică”, „Credinţa”, „Anuarul Institutului de Istorie Naţională”, „Revue historique du Sud-Est europeen”, „The Slavonie Review”, „Universul” „Ordinea”, „Viitorul”, „Ilustraţiunea română”, „Calendarul”, „Anuarul Crucii Roşii”, „Lumea românească”, „Le Temps”, „Adevărul literar şi artistic”, „Arhiva românească”, „Pământ nou” şi „Analele Academiei Române”, la secţiunile istorică şi literară.

        „Literatură de frontieră”, jurnalul şi memoriile, ca gen non-ficţional, au şansa de a deveni literatură abia atunci când sunt produsul unui scriitor; în cazul generalului Rosetti, lipsit de harul de povestitor al tatălui său şi, deopotrivă, de orice intenţie estetică, pare că e vorba, exclusiv, de istorie. Dar atât Mărturisiri, cât şi Pagini de jurnal, editat postum, în 1993, poartă amprenta exigenţei adevărului şi a sincerităţii, aşezând în lumină marca autenticităţii şi a emoţiei spontane. Primele două volume din Mărturisiri sunt redactate în maniera memoriilor şi nu sunt scrise „dintr-o suflare”, căci în jurnal se spune că au fost revăzute în 1938.

Surse:

Generalul Radu R. Rosetti, între moșia cea mică – BRUSTUROASA și moșia cea Mare – ROMÂNIA

http://vladimirrosulescu-istorie.blogspot.com/2012/11/general-si-academician-radu-r-rosetti.html

http://www.cuvantul-liber.ro/news/90694/61/PERSONALITatI-MILITARE-iN-ACADEMIA-ROMaNa-III

Radu R. Rosetti

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here