S-a întâmplat în 20 februarie…

0
130

 S-a întâmplat în 20 februarie…

– Ziua Mondială a Dreptăţii Sociale. Conform declaraţiei de la Copenhaga referitoare la dreptatea socială, cei trei piloni importanţi sunt: eradicarea sărăciei, oportunităţi de angajare pentru toţi şi integrarea socială. Important este modul în care aceştia se împletesc reciproc pentru atingerea scopului de realizare a dreptăţii sociale.

– Ziua dezrobirii romilor; stabilită prin Legea 28 din 11 martie 2011 privind comemorarea dezrobirii romilor din România. La 20 februarie 1856 a fost promulgată legea prin care ţiganii au devenit oameni liberi, cu drepturi şi îndatoriri egale cu ale celorlaţi cetăţeni din România.

– 1431: A trecut la cele veşnice Papa Martin al V-lea. A pus capăt „Marii Schisme” din sânul Bisericii catolice, întărind puterea Papalităţii şi a restabilit reşedinţa pontificală la Roma. A fost adversar al mişcării husite.

– 1482: A murit sculptorul Luca Della Robbia. Luca della Robbia este un important sculptor al Renaşterii Florentine, membru al unei prestigioase familii de sculptori şi ceramişti florentini.

– 1724: A avut loc, la Londra, premiera operei Iulius Caesar, de Georg Friederich Handel, pe un libret de Nicola Haym. Acţiunea se petrece în Egipt, în anul 48 înainte de Hristos.

– 1733: Prin osteneala dascălului Petcu Şoanul, de la Braşov, apare un „Calendar românesc pe 100 de ani”, tradus din limba slavonă, prin intermediar rusesc.

– 1786: A trecut la cele veşnice, în Iaşi, mitropolitul român Gavriil Callimachi (n.1710). A fost ridicat în scaunul de Mitropolit al Moldovei în anul 1760, unde a păstorit timp de 15 ani, până în 1786. Sub îndrumarea lui, s-a ridicat noua catedrală mitropolitană la Iaşi. A înfiinţat o tipografie, unde s-au tipărit o serie de cărţi religioase şi laice.

– 1790: A încetat din viaţă Iosif al II-lea, rege roman (din 1764), împărat al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană (1765-1790) şi rege al Ungariei şi Boemiei (1780-1790).

Fiul reginei Maria Thereza. În timpul domniei sale şi al Mariei Thereza, Bucovina a fost anexată de Habsburgi (1775) şi a avut loc prima răscoală condusă de Horea, Cloşca şi Crişan (1784).

– 1791: S-a născut Karl Czerny (m.1857), compozitor austriac. A desfăşurat activitate pedagogică şi de pianist, fiind considerat un reprezentant al şcolii pianistice vieneze din primul deceniu al secolului al XIX-lea. A scris piese pentru pian, lucrări didactice (caiete de studii pentru pian).

– 1815: Nava americană USS Constitution capturează navele britanice HMS Cyane şi HMS Levant.USS Constitution sau Old Ironsides este una dintre primele fregate construite pentru marina americană, cea mai impresionantă navă din clasa ei la acea vreme, fiind prezentă în numeroase bătălii navale. Lansată pe 21 octombrie 1797, avea o lungime de 62 m şi putea transporta peste 50 de tunuri şi un echipaj de peste 450 de oameni. A fost nava amiral în Războiul tripolitan (1801-1805) şi şi-a îndeplinit cu succes misiunea. În Războiul din 1812, a învins fregata britanică Guerriere. Tradiţia spune că acest nume i-a fost dat de marinari, care au văzut că proiectilele engleze nu reuşeau să perforeze componentele navei construite din lemn de stejar.

A fost declarată inaptă de a mai ieşi pe mare în 1828, dar poezia lui Oliver Wendell Holmes Old Ironsides a dus la organizarea unei campanii publice în vederea conservării navei. Restaurată în perioada 1927-1931, este ancorată în portul Boston, iar în prezent poate fi vizitată.

– 1816: Premiera, la Roma, a operei „Bărbierul din Sevilla” de Gioacchino Rossini (pe libretul lui C. Sterbini, după piesa omonimă a scriitorului francez Charles de Beaumarchais).

– 1838: Are loc prima reprezentaţie de operă în limba română, cu „Norma” de Vincenzo Bellini, susţinută de elevii Conservatorului Filarmonic-Dramatic din Iaşi.

– 1844: S-a născut Ludwig Eduard Boltzmann, fizician şi matematician. Ludwig Eduard Boltzmann ( d. 5 septembrie 1906) a fost un fizician şi matematician austriac, membru al Academiei de Stiinţe din Viena, faimos pentru fondarea mecanicii statistice, ca metodă generală de studiere a gazelor. A generalizat legile teoriei cinetice a gazelor cu ajutorul metodelor statistice şi a fundamentat pe cale cinetico-moleculară principiul al doilea al termodinamicii.

Boltzmann a fost unul dintre adepţii concepţiei atomiste ştiinţifice, situându-se ferm pe poziţii materialiste în interpretarea fenomenelor fizice.

– 1844: S-a născut canadianul Joshua Slocum, cel mai mare navigator solitar al secolului al XIX-lea.

– 1849, 20-II / 4-III: Franz Joseph I de Habsburg, împăratul Austriei (1848-1916) şi rege al Ungariei (1867-1916), promulgă o Constituţie (numită “Constituţia din 4 martie”) prin care se recunoaşte Transilvaniei o autonomie limitată.

– 1858: S-a născut medicul american Howard Kelly; în paralel cu activitatea clinică şi cea de conducător al unor aşezăminte spitaliceşti, a desfăşurat şi o intensă muncă de cercetare, fiind considerat drept pionier în tratamentul cu radiu al cancerului; membru corespondent străin al Academiei Române (1921) (m.12.I.1943).

– 1877: Premiera baletului „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Libretul baletului (în 4 acte) este unul dintre cele mai cunoscute şi a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova la renumitul Teatru Bolşoi, coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspiraţie o veche legendă rusă (după alţii, o legendă germană, dacă judecăm după numele personajelor principale: Siegfried, Odette – Odillia, Rotbart ş.a.) şi a corespuns pretenţiiilor compozitorului rus.

– 1882: A murit Moş Ion Roată, deputat în Adunarea ad–hoc a Moldovei.Ion Roată (n. 1806, satul Câmpuri, judeţul Vrancea; d. 20 februarie 1882, satul Gura Văii, judeţul Vrancea), cunoscut şi sub numele de Moş Ion Roată, a fost un ţăran român, deputat în Divanul Ad-hoc şi un susţinător înflăcărat al Unirii Principatelor Moldova şi Valahia şi al reformei agrare din Principatele Unite Române.

– 1901: S-a născut Radu Cioculescu (m.1961), cronicar muzical, eseist şi traducător român. A tradus, împreună cu soţia sa, Eugenia Cioculescu, ciclul În căutarea timpului pierdut, roman în 7 părţi al prozatorului francez Marcel Proust, o capodoperă a literaturii universale.

S-a stins din viaţă la 1 ianuarie 1961 în închisoarea de la Dej, condamnat de regimul comunist.

– 1911: A murit Grigoriu Ştefănescu, geolog şi paleontolog; sub îndrumarea sa a apărut, în 1898, prima hartă geologică a României, la scara 1:200.000; membru al Societăţii Academice Române (n. 1836).

– 1912: George Enescu a concertat pentru prima oară cu Filarmonica din Budapesta, având în program Simfonia spaniolă, de Lalo (dirijor Kerner Istvan).

– 1915: A murit Sir Charles Augustus Hartley, inginer britanic; între anii 1856 şi 1907 a fost şef al Comisiei Europene a Dunării (CED), perioadă în care a lucrat la modernizarea portului românesc Sulina (1858-1861).

– 1918, 20-II/5-III.: Se semnează, la Buftea, Tratatul preliminar de pace între România şi Puterile Centrale, pe baza căruia vor începe, la Bucureşti, la 9/22 martie acelaşi an, tratativele în vederea încheierii păcii (după prima conflagraţie mondială).

– 1920: A încetat din viaţă Robert Edwin Peary (n.1856), explorator polar american.A întreprins explorări în regiunile arctice. Este creditat ca prima persoană care a atins Polul Nord geografic al Pământului, la 6 aprilie 1909.

– 1922: A avut loc, la Bucureşti, logodna Principesei Maria (Mignon) a României cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici); nunta a avut loc la 8 iunie 1922, la Belgrad.Maria s-a născut la 6 ianuarie 1900, în oraşul Gotha, provincia Turingia, Germania. Mama sa era Maria de Edinburgh devenita Regina Romaniei.Tatăl Mariei a fost Regele Ferdinand I al României.

– 1924: S-a născut Eugen Barbu, prozator, dramaturg, eseist, traducător, publicist; membru corespondent al Academiei Române (m. 1993). A debutat cu volumul de nuvele „Munca de jos” (publicată mai întâi în Viaţa Românească, şi apoi republicată la Editura Tineretului sub titlul Gloaba). A scris apoi romanele Groapa, Şoseaua Nordului, Săptămâna nebunilor, Principele (volum ce a fost însoţit de mai multe volume intitulate Caietele principelui, un soi de şantier al creaţiei), Ianus (publicat postum).

A fost laureat al premiului Herder.A lăsat şi un Jurnal. A fost căsătorit cu actriţa Marga Barbu pentru care a creat, în calitate de scenarist, seria filmelor cu haiducii lui Mărgelatu, în care aceasta juca alături de Florin Piersic.

– 1925: S-a născut Robert Altman, regizor de film, scenarist şi producător american (m. 2006).

– 1926: Apare la Bucureşti, săptămânal şi apoi lunar, „Viaţa literară” (până în aprilie 1938, cu întreruperi), avându-l ca director pe George Murnu.

– 1927: S-a născut Mircea Maliţa, matematician, diplomat şi eseist; autor de studii de prognoză socială, de istoria civilizaţiilor şi a diplomaţiei; membru al Academiei Române.Mircea Maliţa (n. Oradea) este un matematician, eseist, academician, diplomat (ambasador în SUA şi director al Bibliotecii române din New York),profesor universitar român. A fost preşedinte al UNSR (Uniunea Naţională a Studenţilor din România), organizaţie de masă a Partidului Comunist, până la reunirea tuturor organizaţiilor de tineret în UTM, membru în CC al PCR din iulie 1972.

A fost director al Bibliotecii Academiei între 1950-1955, adjunct al ministrului Afacerilor Externe, ministru al Învăţământului (1970-1972), ambasador în Elveţia (1980- 1982), iar apoi în SUA (până în 1984).

– 1927: S-a născut actorul şi regizorul american de film Sidney Poitier, prima supervedetă de culoare.

– 1927: A murit Constantin Mille, scriitor, ziarist român. Constantin Mille (n. 21 decembrie 1861, Iaşi) a fost un ziarist, nuvelist, poet, avocat şi militant socialist român, precum şi un activist prominent pentru apărarea drepturilor omului.

– 1930: S-a născut filosoful Alexandru Boboc; studii de istoria filosofiei şi filosofia culturii; membru corespondent al Academiei Române.

– 1932: A apărut, la Bucureşti, România literară. Gazetă de critică şi informaţie literară, artistică şi culturală, sub direcţia lui Liviu Rebreanu (până în ianuarie 1934).

– 1937: A debutat la Postul de Radio Bucureşti cea care va deveni o voce simbol a cântecului popular românesc, Maria Tănase (1913-1963).

– 1938: S-a decretat o nouă Constituţie (promulgată la 27 februarie acelaşi an), care legifera instaurarea dictaturii personale a regelui Carol al II-lea (1930-1940) şi sfârşitul regimului parlamentar în România.

– 1940: S-a născut pianistul şi dirijorul german Christoph Eschenbach.

– 1945: S-a născut George Fitzgerald Smoot, fizician american.George Fitzgerald Smoot (n. Yukon, Florida, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2006, împreună cu John C. Mather, pentru descoperirea formei de corp negru şi anizotropiei radiaţiei cosmice de fundal.

– 1947: S-a născut actorul american Peter Strauss.

– 1949: S-a născut Lucia Olaru-Nenati, poetă şi prozatoare.

– 1954: S-a născut interpretul de muzică populară Grigore Leşe.Grigore Leşe (n. Stoiceni, Maramureş) este un rapsod al Ţării Lăpuşului şi un cunoscut solist de muzică populară românească. A absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare (Fagot), azi fiind doctor în Muzică şi profesor asociat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi al Universităţii de Muzică Bucureşti. Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei şi marcând evenimente importante din viaţa omului.Grigore Leşe cântă şi la diverse instrumente muzicale.

– 1962: A fost lansată nava cosmică Mercury–Atlas 6, cu astronautul John Glenn, care realizează primul zbor american pe orbită.In 20 februarie 1962, John Gleen, Mercury-Atlas 6 (Friendship 7), devine primul american care a realizat un zbor orbital, 3 orbite de Pamant complete.

– 1965: A murit zoologul francez René Jeannel; apropiat al lui Emil Racoviţă şi influenţat de acesta, a devenit pasionat de speologie; în 1920 a venit împreună cu Racoviţă la Cluj, unde au întemeiat Institutul de Speologie, primul de acest fel din lume; tot aici a fost numit profesor de biologie generală la Facultatea de Ştiinţe, calitate în care a elaborat primul curs de specialitate din învăţământul românesc; membru corespondent străin al Academiei Române (1928) (n. 1879).

– 1966: S-a născut Cindy Crawford, fotomodel, actriţă americană.

– 1966: A murit amiralul american Chester Nimitz.Chester William Nimitz (n. 24 februarie 1885) a fost un amiral american, unul dintre principalii comandanţi militari americani din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.La bordul navei sale, USS Missouri, a fost semnat la 2 septembrie 1945 actul capitulării Japoniei.

– 1967: S-a născut Kurt Cobain, solist, chitarist şi compozitor american, membru al formaţiei rock “Nirvana” (m. 1994).

– 1969: A încetat din viaţă, la Bucureşti, medicul român Mihai Ciucă (n.1883). Membru titular al Academiei Române (1938). Microbiolog, parazitolog, epidemiolog şi igienist, a desfăşurat o vastă activitate ştiinţifică, concomitent cu funcţia de profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi (1922-1934) şi la Universitatea din Bucureşti. Şi-a adus contribuţia la înfiinţarea Spitalului „Izolarea” din Iaşi. Numele lui este legat de primele vaccinări antiholerice, de eradicarea malariei, de organizarea primului centru de malarioterapie la Iaşi.

– 1971: S-a născut Virgil Iantu, cântăreţ şi prezentator TV. Virgil Ianţu (pe numele real Virgil Gătăianţu; n. Timişoara, România) este un cântăreţ şi prezentator. Virgil Ianţu a fost prezentatorul multor emisiuni de pe postul român de televiziune Prima TV precum: Vrei să fii miliardar?, Copiii spun lucruri trăsnite şi Te crezi mai deştept?. Membru al formaţiei The Fifties (principalul solist fiind Ştefan Bănică Jr.), Ianţu furniza backing-vocals. A prezentat la Kanal D emisiunea Vrei să fii milionar? iar acum prezintă emisiunea “Câştigă România” la TVR.

– 1972: A murit Maria Goeppert-Mayer, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1963 (n. 1906).

– 1972: A avut loc, la Bucureşti, premiera filmului Felix şi Otilia, în regia lui Iulian Mihu, după romanul lui George Călinescu.

– 1975: A murit criticul literar Nicolae Baltag, fratele poetului Cezar Baltag (n. 1940).

– 1979:A încetat din viaţă regizorul englez George Dunning (n.1920). A fost unul dintre marii regizori ai animaţiei moderne, remarcabil prin fantezia şi originalitatea stilului său.A realizat filme atât în Anglia cât şi în Canada.

– 1983: A murit compozitorul Ion Totan (n. 1912).

– 1991: S-a inaugurat oficial, la Praga, Secretariatul Permanent al CSCE – Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (din decembrie 1994, OSCE – Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa).

– 1992: A murit pictorul canadian Alfred Joseph Casson (n. 1898).

– 1993: A murit industriaşul italian Ferruccio Lamborghini, fondatorul companiei de automobile care-i poartă numele (n. 1916).

– 1995: A murit Robert Bolt, scenarist şi dramaturg britanic (n. 1924).

– 1996: A încetat din viaţă, la Bucureşti, muzicianul român Gheorghe Dumitrescu (n.1914). A fost violonist, compozitor şi dirijor la Teatrul Naţional din Bucureşti (1935-1946) şi profesor de armonie la Conservator. A compus muzică de teatru, muzică vocal-simfonică, muzică de film, de cameră, corală şi vocală. A fost distins cu titlul de Maestru Emerit al Artei (1957).

– 1996: A murit compozitorul japonez Toru Takemitsu (n. 1930).

– 2002: A încetat din viaţă Ion Ţugui (n.1933), poet şi prozator român. Din scrierile sale se reţin: volumul Versuri (1967), lirică de inspiraţie diversă şi romanul Voivodeasa (1976) pe teme sociale din nordul Moldovei.Ion Ţugui (n. 24 decembrie 1933, Vicovu de Jos, judeţul Suceava – d. 20 februarie 2002, Bucureşti) a fost un poet român, romancier, eseist şi muzician. De asemenea a fost ufolog şi parapsiholog.

– 2005: A murit Hunter S. Thomson, scriitor şi ziarist american, considerat, pentru stilul său, unul dintre pionierii „noului jurnalism” (gonzo journalism) (n. 1937).

– 2006: A avut loc ceremonia oficială de transfer a Staţiei Law-Racoviţă, prima staţie românească din Antartica. Staţia Law-Racoviţă este prima staţie românească permanentă de cercetare şi explorare din Antarctica, numită după exploratorul român Emil Racoviţă şi inaugurată în data de 13 ianuarie 2006 pe amplasamentul unei staţii construite în 1986 de Australia şi donată României. Staţia se găseşte în regiunea „Prinţesa Elisabeta”, în dealurile Larsermann, la o distanţă de 2 km de Staţia Zhong Shan a Chinei şi la 1 km de Staţia Progress II a Federaţiei Ruse, ceea ce a permis o cooperare strânsă şi cu cercetătorii acestor ţări.

– 2009: A murit Costin Cazaban, compozitor, muzicolog şi profesor, stabilit în Franţa (n. 1946)

– 2012: A murit pictorul Vasile Grigore; a donat statului român întreaga sa colecţie de artă (lucrări de pictură, grafică, sculptură, artă decorativă şi artă populară, însumând peste 500 de obiecte), în anul 2004 fiind deschis, în Bucureşti (în zona Piaţa Rosetti), Muzeul de Artă ce-i poartă numele (n.27.I.1935).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here