S-a întâmplat în 20 februarie 1927

0
114

S-a întâmplat în 20 februarie 1927: S-a născut actorul şi regizorul american de film Sidney Poitier, prima supervedetă de culoare. Actorul din „Ghici cine vine la cină” (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinţii săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.Sidney Poitier s-a născut prematur, fără prea mari șanse de a supraviețui călătoriei.A fost înregistrat la Miami, având în vedere că în momentul nașterii sale, se apropiaseră deja de coastele Floridei.Copilăria și-a petrecut-o pe insula îndepărtată, fără electricitate și cu o populație de doar 1.500 de persoane. În primii ani de adolescență, părinții l-au trimis în capitala Nassau, la niște rude, urmând să-și găsească de lucru acolo.

      Manifestând o înclinație către delincvența juvenilă a fost trimis la Miami, unde avea să locuiască cu fratele mai mare.În ianuarie 1943, Sidney Poitier, pe atunci în vârstă de 15 ani, a plecat din Nassau către „pământul tuturor posibilităţilor”, Statele Unite, pentru a-şi face un rost în viaţă. Îşi dorea o viaţă mai bună pentru el şi pentru familia sa care trăia într-o sărăcie cruntă.Deşi era numai un adolescent, Poitier a lucrat câteva luni în condiţii greu de imaginat şi a dormit pe unde apuca. În cele din urmă, a ajuns în Harlem. Pentru că nu-şi putea găsi o slujbă stabilă cu ajutorul căreia să se poată întreţină, Poitier a minţit în legătură cu vârsta sa şi s-a înrolat în armata americană.Avea numai 16 ani. Un an mai târziu, la vârsta de 17 ani, a fost lăsat la vatră.Când banii câştigaţi în armată s-au terminat, Poitier era gata să renunţe. Dorea să se întoarcă acasă, dar nu avea nici un ban. În disperare de cauză, adolescentul Poitier i-a scris o scrisoare preşedintelui Roosevelt. Spre fericirea lui Poitier, acesta nu a primit niciodată un răspuns. La scurt timp după ce a redactat respectiva scrisoare, s-a alăturat Teatrului Negrilor Americani şi a impresionat lumea cu talentul său actoricesc.
     La 18 ani, s-a mutat la New York. Și-a încercat norocul pe scena teatrului, dar nu a fost bine primit de către public. A petrecut următoarele șase luni dedicându-se carierei actoricești și, la cea de-a doua încercare de a urca pe scenă, a fost remarcat și distribuit în piesa „Lysistrata” de pe Broadwayt.În 1949, a fost nevoit să aleagă între roluri principale în piese de teatru și oferta regizorului Darryl F. Zanuck de a juca în filmul „No Way Out” (1950). A ales filmul, iar succesul de care s-a bucurat i-a adus noi oferte în domeniul cinematografiei.Rolul care l-a consacrat a fost cel din filmul „Blackboard Jungle” (1955). Rolul din „The Defiant Ones” (1958), i-a adus Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor străin, în 1959. A urmat rolul din „Lilies of the Field” (1963), care i-a adus Oscar-ul, fiind primul actor de culoare care a primit această distincție.
      În 2016,Sidney Poitier a fost distins cu Premiul BAFTA Fellowship pentru realizări remarcabile în timpul vieții de film, după ce cu 6 ani mai devreme, în anul 2000, primise premiul pentru întreaga activitate din partea Asociației Actorilor Americani.Poitier a scris trei cărți autobiografice: This Life (1980), The Measure of a Man: A Spiritual Autobiography (2000), Life Beyond Measure – letters to my Great-Granddaughter (2008, an Oprah’s Book Club selection); și un roman, Montaro Caine, editat în mai 2013. Poitier este subiectul unei biografii Sidney Poitier: Man, Actor, Icon (2004), scrisă de istoricul Aram Goudsouzian.În 2009, Sidney Poitier a primit Medalia Prezidenţială a Libertăţii de la primul preşedintele de culoare al SUA, Barack Obama.

Surse:

https://www.biography.com/actor/sidney-poitier

https://www.britannica.com/biography/Sidney-Poitier

https://www.ziarulmetropolis.ro/sidney-poitier-90/

https://www.kennedy-center.org/artist/A3785

https://www.oscars.org/collection-highlights/sidney-poitier

https://www.antena3.ro/life/oameni/incredibila-poveste-de-viata-a-primului-barbat-de-culoare-care-a-castigat-premiul-oscar-la-199063.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.