S-a întâmplat în 20 februarie 1915

0
138

S-a întâmplat în 20 februarie 1915 . A murit Sir Charles Augustus Hartley, inginer britanic. Între anii 1856 şi 1907 a fost şef al Comisiei Europene a Dunării (CED) În această perioadă a lucrat la modernizarea portului românesc Sulina (1858-1861). A fost şi autorul unor grandioase planuri pentru porturile Trieste, Odessa şi Constanţa. A creat și planurile pentru amenajarea unor fluvii (Don, Gange ş.a.). A fost membru de onoare străin al Academiei Române (1907) (n. 1825). Sir Charles A. Hartley, numit „Părintele Dunării”, a fost în perioada 1856 – 1871 inginerul-şef al CED.

             Până la decesul său din 1905, el a fost consultant pe probleme de navigaţie fluvială şi maritimă şi a participat la construirea şi modificarea a numeroase porturi, printre care cele din Constanţa, Varna şi Burgas. Sir Charles A. Hartley a fost iniţiatorul numeroaselor lucrări tehnice din Delta Dunării. Acestea şi-au pus amprenta pe navigaţia fluvială din zonă până în zilele noastre.

            El este autorul soluţiilor de regularizare a cursului Dunării. Aceasta, prin amenajarea provizorie a părţii maritime a braţului Sulina. S-a realizat şi prin regularizarea întregului braţ Sfântul Gheorghe în vederea utilizării pentru navigaţie.

           Dacă în cazul braţului Sfântul Gheorghe, costurile uriaşe presupuse de proiect au împiedicat declanşarea lucrărilor, succesul neaşteptat al lucrărilor iniţiale de pe braţul Sulina a dus la continuarea lucrărilor pe întrega sa lungime, nu doar pe porţiunea maritimă.

           Astfel s-a reuşit deplasarea barei Sulina şi adâncirea şenalului navigabil.Datorită celor câteva zeci de tranşe de lucrări, canalul Sulina, cu o lungime de 101 km şi o lăţime de 130 – 150m, are o adâncime de 11,25 m şi permite trecerea navelor cu un gabarit de până la 12.500 t.

Surse:

Sir Charles Augustus Hartley (Părintele Dunării)

160 de ani de la înființarea Comisiei Europene a Dunării

Sir Charles A. Hartley, „Părintele Dunării” (1)

Sir Charles A. Hartley , „Părintele Dunării” (2)

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here