S-a întâmplat în 20 februarie 1882

0
89

.S-a întâmplat în 20 februarie 1882 . A murit Moş Ion Roată, deputat în Adunarea ad–hoc a Moldovei. Povestirea lui Ion Creangă publicată în Convorbiri literare în 1885 a păstrat în memoria colectivă portretul lui Moş Ion Roată, ţăran din Câmpuri, judeţul Vrancea. Moş Ion Roată este un nume asociat de români cu Unirea Principatelor, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi scriitorul Ion Creangă.

           Ţăranul Ion Roată a jucat un rol important în înfăptuirea Unirii sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, fiind ales deputat în divanul Ad-hoc al Moldovei.

        Inspirat de povestea lui, Ion Creangă l-a făcut personaj în povestirea care îi poartă numele Moş Ion Roată”. Numai că, la acea vreme, Roată nu era „moş”, cel puţin în accepţiunea noastră de astăzi, ci era un bărbat în putere, în vârstă de 50 de ani.

           Fiind un vrednic gospodar în sat, om cu dreptate şi, se pare, ceva ştiinţă de carte, Ion Roată a fost ales deputat în Adunarea ad-hoc din Moldova, constituită în 1857.

          A fost prezent la toate şedinţele Adunării, alături de deputaţii boieri, preoţi şi, ca şi el, de reprezentanţi ai clăcaşilor. A fost prezent la toate cele 31 de şedinţe ale Divanului şi a pledat pentru scopurile celor pe care îi reprezenta.

          Mihail Kogălniceanu îl aminteşte pe ţăranul din Putna ca participant la şedinţa Divanului în care s-a votat propunerea pentru Unirea Principatelor:  „Şi când, în ziua de 7 octombrie, în a 7 şedinţă, Adunarea ad-hoc a votat… propunerea pentru Unirea Principatelor, prezentată de mine, şi când s-a proclamat ca preşedinte, Ion Roată, deputatul ţăranilor din judeţul Putna a exclamat în gura mare în numele celorlalţi clăcaşi: «Noi nu ştim a ura, dar Dumnezeu ştie a îndura!»”.

           A votat propunerea pentru Unire, ba chiar a făcut mai mult decât atât: a ştiut să reprezinte cu insistenţă interesele clăcaşilor.

            Astfel, Ion Roată a adus în faţa boierilor o jalbă intitulată Propunerea deputaţilor săteni în care cerea, alături de alţi semnatari, împroprietărirea ţăranilor dependenţi. Aceasta  a făcut ca, după închiderea Adunării, Ion Roată să fie persecutat de autorităţi şi hulit de boieri.

          A fost considerat „stricător al ordinei publice” şi a fost arestat de Poliţia Iaşi. A fost eliberat „pe chezăşia judeţului şi a locuitorilor din satul Câmpurile”.S-a dispus a fi „îndeaproape supravegheat poliţieneşte ca asupra mişcărilor lui şi a corespondenţilor lor, la întâmplare de cea mai mică agitaţie în contra bunei ordine, va fi arestat”. Eliberarea sa se făcuse cu condiţia să nu se mai implice în activităţile divanului.

        S-a mutat în alt sat, în Gura Văii.

      Mihail Kogălniceanu scria despre el, pe când era prim ministru după cum urmează. „Voi cita pe Ioan Roată, deputatul pontaş de la districtul Putna. Acest nenorocit a fost adus la laşi, supus cercetărei, pe urmă închis în grosul prefecturei, redus în sfârşit la sapă de lemn. Când, după îndoita alegere, domnitorul a trecut prin Focşani spre a lua frânele guvernului din Ţara Românească, înălţimea sa a binevroit a primi pre Ioan Roată şi a asculta durerele sale” .

     Durerile sale erau cele ale sutelor de mii de ţărani lipsiţi de pămât şi înrobiţi cu totul boierilor. În 1864 s-a aplicat reforma agrară a lui Cuza. Atunci, Ion Roată a fost cel chemat să împartă loturile ţăranilor în satul lui. Paisprezece ani mai târziu avea să primească, tot la intervenţia lui Mihail Kogălniceanu, Ordinul Naţional „Steaua României”. Acesta era oferit pentru contribuţia sa la înfăptuirea Unirii.

           În ciuda importanţei activităţii sale, recunoscute de mai marii ţării, Ion Roată a murit sărac, în satul său natal.

        Cu doi ani înainte de moartea sa,  prefectul de Putna îi scria o scrisoare lui Kogălniceanu. În care amintea că Ion Roată a ajuns în sapă de lemn şi are nevoie de ajutor. Ion Roată a murit în 1882, la 76 de ani, fiind înmormântat în Gura Văii.

Surse:

http://www.radioiasi.ro/stiri/supliment/mos-ion-roata-fiind-taran-nu-avea-ascunzatori-in-sufletul-sau/

http://www.rador.ro/2019/01/24/mos-ion-roata-si-unirea/

http://www.cunoastelumea.ro/un-document-istoric-tulburatior-jalba-lui-mos-ion-roata-din-1857/

https://adevarul.ro/locale/alexandria/cine-fost-fapt-mos-ion-roata-taranul-contribuit-infaptuirea-unirii-principatelor-romane-1_56e2c1885ab6550cb8bd071a/index.html

http://e-povesti.ro/povesti/mos_ion_roata_si_unirea/

https://www.historia.ro/sectiune/timp-liber/articol/o-farama-de-istorie-in-casa-memoriala-ion-roata

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here