S-a întâmplat în 20 decembrie 1968, 20/21

0
119

S-a întâmplat în 20 decembrie 1968, 20/21: A murit scriitorul american John Steinbeck. John Ernst Steinbeck. (n. 27 februarie 1902, Salinas, California – d. New York) a fost scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962. El este cunoscut pe scară largă pentru romanul care a câștigat Premiul Pulitzer Fructele mâniei (1939), romanele La răsărit de Eden (1952) și Șoareci și oameni (1937). A fost autorul a douăzeci și șapte de cărți, acestea incluzând șasisprezece romane, șase cărți non-ficțiune și cinci colecții de povestiri; Steinbeck fiind recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1962.

      Născut la Salinas, în comitatul Monterey, California, John Steinbeck a fost fiul unuia dintre pionierii regiunii și al unei învățătoare. Școala elementară și liceul le-a urmat în orășelul natal, după care s-a înscris la Universitatea din Stanford ca student special, deoarece trebuia să-și finanțeze singur studiile. Din acest motiv și-a întrerupt adesea cursurile, făcând diferite munci ocazionale ca lucrător de fermă, culegător de fructe, zugrav, muncitor constructor și altele. După patru ani, fără să-și termine studiile, a părăsit Universitatea, în frecventarea căreia a arătat o pasiune deosebită pentru biologie și mai ales pentru biologie marină.
      Din Stanford a plecat la New York, unde a încercat să trăiască din scris ca gazetar. Nereușind, s-a întors în California unde a lucrat ca laborant chimist, zidar și muncitor agricol, pribegind din loc în loc.Un timp a trăit pe o ambarcațiune proprie, câștigându-și existența din pescuit. Locuind în Pacific Grove cunoaște pe conducătorul unui laborator de biologie, Ed Ricketts, care devine un prieten apropiat și sfătuitor al lui Steinbeck. Împreună ei au publicat în 1941 o carte: Sea of Cortez (Marea lui Cortez), în care romancierul și-a expus în mod sistematic opiniile asupra literaturii și asupra destinului uman, văzute dintr-o perspectivă biologistă, organicistă.
       Primul roman al lui Steinbeck, Cup of Gold (Cupa de aur), fusese publicat în 1929, fiind o povestire romantică de aventuri care, ca și următoarele două cărți (Pastures of Heaven, Pășunile Raiului, culegere de nuvele publicată în 1932, și To a God Unknown, Unui Dumnezeu necunoscut, 1933), nu s-a bucurat de succes sau de atenția criticii. De remarcat totuși, că în Pășunile Raiului, scriitorul se oprește asupra obiceiurilor și miturilor regiunii în care a trăit și a peregrinat, ceea ce a constituit apoi filonul întregii sale epici. Cu noua sa carte, Tortilla Flat (Cartierul Tortilla), din 1935, istorisire a aventurilor unei fictive comunități de vagabonzi excentrici din Monterey, Steinbeck devine un nume cunoscut în literatura americană. Scrisul romancierului se maturizează în anii marii depresii, oamenii mărunți și muncitorii agricoli migratori devenind eroii principali al cărților sale. Viața umiliilor paisanos din Monterey sau a fermierilor săraci din Salinas Valley sau Oklahoma este descrisă cu cald umor și culoare regionalistă, tehnica realistă a narațiunii alunecând uneori într-un naturalism brutal, în care protestul social este atenuat de frecvente implicații mistice.
       După Tortilla Flat, Steinbeck a publicat o succesiune de cărți, bucurându-se de o mare popularitate în rândul cititorilor: In Dubious Battle (Bătălie îndoielnică) în 1936, Of Mice and Men (Oameni și șoareci) în 1937, care va fi și dramatizată, și The Grapes of Wrath (Fructele mâniei), în 1939, cel mai bun roman al scriitorului, inspirat de o călătorie întreprinsă împreună cu un grup de okies (familii de fermieri săraci din Oklahoma, izgoniți de pe pământurile lor) în migrația lor spre vest, în căutare de lucru pe meleagurile fertile ale Californiei. Cartea va fi distinsă cu Premiul Pulitzer și va avea un ecou larg în opinia publică din SUA.
      În timpul celui de-al doilea război mondial, Steinbeck a fost corespondent special în Europa al forțelor aeriene americane și al ziarului New York Herald Tribune.După război a continuat să publice romane și scrieri cu caracter documentar sau de reportaj, încercând să repete succesul Fructelor mâniei, dar fără să reușească. Cu romanele: East of Eden (La răsărit de Eden), 1952, și apoi The Winter of Our Discontent (Iarna vrajbei noastre), 1961, o critică ascuțită a declinantelor valori ale societății americane, Steinbeck a câștigat o mai largă apreciere din partea cititorilor și a criticii.În anul 1962, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru literatură. Romancierul a murit în decembrie 1968.
Opera:
Cup of Gold (Cupa de aur) (1929)
The Pastures of Heaven (Pășunile Raiului) (1932)
The Red Pony (Poneiul roșu) (1933)
To a God Unknown (Către un zeu necunoscut) (1933)
Tortilla Flat (Cartierul Tortilla) (1935)
In Dubious Battle (Nehotărâții sorți ai bătăliei) (1936)
Of Mice and Men (Oameni și șoareci) (1937)
The Grapes of Wrath (Fructele mâniei) (1939)
Sea of Cortez (Marea lui Cortez) (1941)
Cannery Row (Strada Sardinelor) (1945)
The Pearl (Perla) (1947)
The Wayward Bus (Autobuzul capricios) (1947)
Log from the Sea of Cortez (1951)
East of Eden (La răsărit de Eden) (1952)
Sweet Thursday (Joia dulce) (1954)
The Short Reign of Pippin IV (Scurta domnie a lui Pepin al IV-lea) (1957)
Once There Was A War (1958)
The Winter of Our Discontent (Iarna vrajbei noastre) (1961
Travels with Charley in Search of America (Eu și Charley descoperim America) (1962)
America and Americans (1966)
Journal of a Novel: The East of Eden Letters (Jurnalul unui roman, scrisori despre „La răsărit de Eden”) (1969)
Viva Zapata! the Original Screenplay (1975)
The Acts of King Arthur and His Noble Knights (1976)
Working Days: The Journals of the Grapes of Wrath 1938–1941 (1989)
Scenarii de film:
1941 – The Forgotten Village (film documentar)
1943 – Lifeboat, regia: Alfred Hitchcock
1947 – Perla (The Pearl), regia: Emilio Fernández
1949 – The Red Pony, regia: Lewis Milestone
1952 – Viva Zapata!, regia: Elia Kazan
1952 – O’Henry’s Full House
Surse:

https://www.biography.com/writer/john-steinbeck

https://literaturanobel.ro/index.php?route=product/category&path=153

https://olnafu.ru/artă-și-divertisment/121613-scriitorul-american-john-steinbeck-biografie.html

http://www.carteadelaora5.ro/o-viata-printre-randuri-john-steinbeck/

https://www.britannica.com/biography/John-Steinbeck

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.