S-a întâmplat în 20 decembrie 1890

0
32

S-a întâmplat în 20 decembrie 1890: S-a născut Jaroslav Heyrovský, chimist ceh, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 1959 (d. 1967).Jaroslav Heyrovský s-a născut la Praga şi şi-a început studiile la Universitatea Charles din Praga.

       Şi-a continuat studiile la University College din Londra luându-şi diploma de licenţă în 1913. În timpul primului război mondial, Heyrovský a lucrat într-un spital militar ca radiolog şi farmacist, ceea ce i-a permis să folosească în practică cunoştinţele teoretice dobândite în domeniul chimiei.

      Polarografia este o tehnică electroanalitică din categoria voltametriei în care electrodul de lucru este un electrod picurător de mercur (DME). Tehnica a fost inventată în anul 1922 de către Jaroslav Heyrovský, invenție pentru care acesta a primit premiul Nobel.Deşi a conceput primul polarograf încă din anul 1925, acesta a ajuns să fie folosit la scară largă abia un deceniu mai târziu.Heyrovský a început să lucreze la aşa-numita oscilopolarografie în 1938. Polarografia a constituit o metodă de analiză a cantităţilor mici de substanţe şi s-a aplicat cu succes în analiza unei mari varietăţi de soluţii formate din mai mulţi compuşi multipli.

      În 1959 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie 1959 pentru descoperirea şi dezvoltarea metodelor polarografice de analiză.

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1959/heyrovsky/biographical/

http://www.chemistryexplained.com/Ge-Hy/Heyrovsk-Jaroslav.html

https://www.britannica.com/biography/Jaroslav-Heyrovsky

http://www.czech.cz/en/About-CZ/Facts-about-the-Czech-Republic/Famous-historical-figures/Jaroslav-Heyrovsky-en

https://www.mua.cas.cz/en/chemical-sciences-personal-papers-664

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here