S-a întâmplat în 20 decembrie 1852

0
95

S-a întâmplat în 20 decembrie 1852: S-a născut arhitectul Ion Mincu, întemeietor al şcolii naţionale de arhitectură; a valorificat elemente de construcţie şi decoraţie ale arhitecturii feudale şi populare româneşti; printre lucrările sale se numără Casa Lahovari (azi Spitalul dr. I. Cantacuzino), Casa Vernescu, Şcoala Centrală, toate din Bucureşti.

      Ion Mincu (n. Focşani – d. 6 decembrie 1912Bucureşti) a fost un arhitect, inginer, profesor şi deputat român. Promotor al unui stil românesc în arhitectură, cunoscută şi ca arhitectură neo-românească, Mincu a integrat în operele sale specificul arhitecturii tradiţionale din România. Ca o recunoaştere a importanţei sale în evoluţia şcolii româneşti de arhitectură, începând cu anul 1953, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti îi poartă numele.Ion Mincu s-a născut la Focşani, unde a efectuat studiile elementare, pentru a urma apoi liceul şi studiile superioare la Bucureşti.
       În anul 1875, a absolvit Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele, obtinând diploma de inginer. In paralel, urmase şi studii la Şcoala de belle-arte, precum şi unele studii de pictură. În anul 1877, pleacă la Paris, pentru a urma cursurile Şcolii de Arte Frumoase, pe care a absolvit-o cu titlul de arhitect în anul 1884. Intors în România, are atât o activitate culturală şi didactică, cât şi una politică. Astfel, devine profesor al Şcolii Superioare de Arhitectură din Bucureşti, între anii 1903-1912 este preşedintele Societăţii Arhitecţilor Români, iar între anii 1895-1899 a fost deputat în Parlamentul României.
       Prima sa lucrare o constituie Casa Lahovari din Bucureşti, realizată în anul 1886. Aceasta reprezintă o prelucrare inovatoare a unor elemente specifice vechii arhitecturi româneşti. Faţada este asimetrică, şi este dominată de un pridvor acoperit, care funcţioneaza drept un peron de acces în interiorul casei, inspirat de pridvoarele vechilor case boiereşti. Alte elemente ale arhitecturii populare româneşti prezente în faţada acestei construcţii sunt coloanele din lemn, arcadele în formă de acoladă, decoraţiile realizate din ceramică smălţuită, colorată, precum şi butonii smălţuiţi, caracteristici arhitecturii neo-româneşti.
       Ce-a de-a doua lucrare importantă a lui Ion Mincu, este reprezentată de Bufetul de la Şoseaua Kiseleff, realizată în anul 1892. Faţada construcţiei este asimetrică, din punctul de vedere al volumetriei, o parte a clădirii fiind formată din subsol, parter şi etaj, iar cealaltă doar din parter; şi oarecum asemănătoare cu cea a Casei Lahovari, fiind compusă din elemente tradiţionale ale caselor populare şi ale locuinţelor boiereşti. Faţada este dominată de foişorul de la etaj, spre care este realizat accesul printr-o scară monumentală. Elementul dominant al părţii opuse celei cu foişorul este reprezentat de o loggie. Faţada este bogat decorată, cu elemente din ceramică colorată cu motive florale, arcade în acoladă şi coloane din lemn, în formă de funie răsucită.
       Cea mai amplă lucrare a lui Mincu este reprezentată de Şcoala Centrală de fete din Bucureşti, construcţie realizată în anul 1890. Această construcţie aminteşte de vechile ansambluri mănăstireşti, prin concepţia sa regulată şi simetrică. Planul clădirii este rectangular, dispus în jurul unei curţi interioare asemănătoare vechilor incinte mănăstireşti, înconjurată de o suită de arcade trilobate în formă de acoladă, sprijinite de un şir de colonete din piatră. Clădirea este constituită din parter şi etaj. Faţada este împărţită în două registre, între care trecerea este realizată de un brâu plasat între parter şi etaj. In mod orizontal, faţada este împărţită în trei registre, constituite dintr-un corp central, şi două pavilioane laterale, de colţ. Şi aici, decoraţia este realizată din motive de inspiraţie populară, precum butonii smălţuiţi, brâul din ceramică policromă, colonada în formă de spirală.
        Ion Mincu a mai realizat pe lângă aceste trei lucrări principale, Palatul administrativ din Galaţi, Casa Vernescu, Banca Comerţului din Craiova, Vila Robescu din Sinaia, numeroase clădiri private şi cavouri, precum şi restaurarea Bisericii Stavropoleos din Bucureşti.Arhitectura neo-românească sau arhitectura neobrâncovenească s-a concretizat în România în contextul istorismului european de la sfârşitul secolului al 19-lea şi a continuat până către cel de-al doilea război mondial. Reprezentanţii de seamă ai acestei mişcări, precum Ion Mincu, au receptat formele stilului brâncovenesc, pe care l-au folosit în operele lor.
       Stilul neobrâncovenesc reprezintă un amestec de elemente răsăritene bizantine (de exemplu, arcada scurtă, coloanele mici şi groase etc.) şi motive arhitecturale şi etnografice ţărăneşti locale, precum şi de anumite modele de artă otomană, la care se adaugă şi teme de renaştere italiană târzie, preluate din arhitectura palatelor construite pentru domnitorul Constantin Brâncoveanu (1688-1714) de către arhitecţi – italieni, într-o manieră care a împrumutat mult din vilele de Renaştere târzie din nordul Italiei.
        A realizat proiectele pentru Palatul Primăriei şi pentru Şcoala de Război din Bucureşti, proiectul de restaurare a Casei Monteoru (1887-1888), a decorat interiorul Palatului de Justiţie din Bucureşti (1890-1895). Către sfârşitul vieţii s-a dedicat restaurării Bisericii Stavropoleos din Bucureşti şi completări ansamblului cu un mic muzeu-lapidarium, cu o casă parohială şi clopotniţă (1904-1910).Arhitectul Ion Mincu a murit la 6 decembrie 1912. Majoritatea tinerilor arhitecţi români de valoare din generaţiile ce s-au afirmat la începutul secolului al XX-lea îi sunt direct sau indirect discipoli: P. Antonescu, N. Ghica-Budeşti, Şt. Iotzu, C. Cerchez, A. Culina.
Surse:
Personalităţi româneşti ale ştiinţelor naturii şi tehnicii, Editura Ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti, 1982

https://www.istorie-pe-scurt.ro/ion-mincu-parintele-arhitecturii-moderne-romane/

http://romaniaistorica.ro/2012/03/01/ion-mincu-arhitect-1852-1912/

https://www.agerpres.ro/documentare/2018/09/13/romani-celebri-arhitectul-ion-mincu-fondatorul-curentului-neoromanesc–175108

https://editiadedimineata.ro/ion-mincu-intemeietorul-arhitecturii-moderne-din-romania/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here