S-a întâmplat în 20 aprilie 2002

0
172
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

        S-a întâmplat în 20 aprilie 2002: A murit solistul de muzică populară Drăgan Muntean. Drăgan Muntean (n. Poieniţa Voinii, Hunedoara – m. Târgu Mureş) a fost un cunoscut solist vocal de folclor muzical românesc din Ardeal. Caracteristice pentru repertoriul său au fost cântecele spaţiului natal, din Ținutul Pădurenilor Hunedoarei. Artistul s-a bucurat de o deosebită popularitate într-o carieră care a durat 20 de ani.

        La vârsta de 10 ani, Drăgan Muntean a participat la o fază comunală a emisiunii „Dialog la distanţă” şi a fost remarcat de un profesor de muzică de la Ghelari, care i-a indicat să urmeze o școală de muzică, astfel a urmat studiile Liceului de Muzică şi la cel Pedagogic din Deva, pe care l-a absolvit în anul 1975.

          Între 1977 și 1979, artistul a fost învățător la școala generală din satul Bretelin, comuna Vețel iar în perioada 1998 – 1992 a fost profesor în cadrul Inspectoratului Județean pentru Cultură Hunedoara. Deși cânta de când se știa, deși în județul Hunedoara și în țară era deja un nume, debutul a venit foarte târziu, prin 1983 – 1984. Drăgan Muntean a cântat pentru prima oară împreună cu Ioan Bocșa și Nicolae Furdui – Iancu.

         După 1990 lucrurile s-au schimbat. Șeful Casei de Cultură a Ministerului de Interne l-a îndrăgit și i-a propus să intre în poliție. În 1993 a dat examen la Academia de Poliție, pe care a terminat-o în 1998. Începând cu data de 15 noiembrie 1997 și până pe 1 mai 1999, Drăgan Muntean a fost directorul Ansamblului artistic „Ciocârlia” al Ministerului de Interne.

       Drăgan Muntean era foarte legat de locurile copilariei, mai exact de Ținutul Pădurenilor. A început prin anii ’80 să organizeze în luna august un festival dedicat acelor locuri. Cu multe greutăți, reușea să le ofere oamenilor locului un festival doar al lor, să aducă interpreți care, timp de câteva zile, să îi facă să mai uite de viață aspră pe care o duceau. Din 15 decembrie 2000 și până în 1 noiembrie 2001 a fost șeful biroului de Cultură, Educație și Tradiții din cadrul Serviciului Special de Transmisiuni. La finele anului 1994 şi începutul lui 1995, soţii Muntean au fost în turneu în Australia împreună cu Veta Biriş cântând comunităţilor româneşti.

         De la 1 februarie 1992, când a fost încadrat cu gradul de căpitan, și până în anul 2002, a fost ofițer în cadrul Ministerului de Interne, având gradul de locotenent-colonel în cadrul serviciului de Manegement și Resurse Umane din IPJ Hunedoara.

        Artistul Drăgan Muntean s-a bucurat de o deosebită popularitate într-o carieră care a durat doar 20 de ani. În ziua de sâmbătă, 20 aprilie 2002, Drăgan Muntean s-a stins din viață în urma unui atac cerebral. Artistul se odihnește în cimitirul din satul Leșnic. La mormântul său, soția găsește de fiecare dată fie o lumânare, fie o floare, puse acolo de oameni care l-au cunoscut și l-au iubit pe regretatul cântăreț.

Surse:

https://folclor-romanesc.ro/dragan-muntean-biografie/

http://www.formula-as.ro/2001/450/lumea-romaneasca-24/lumea-romaneasca-2031

http://www.formula-as.ro/2004/602/cultura-9/de-dorul-lui-dragan-muntean-4758

http://primariacomuneibunila.ro/index.php/dragan-muntean

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here