S-a întâmplat în 2 septembrie 31 î. Hr.

0
102

S-a întâmplat în 2 septembrie 31 î. Hr.: Bătălia navală de la Actium (Grecia) dintre forţele militare ale lui Marcus Antonius şi Cleopatrei, condusă de generalul Agrippa pe de o parte, şi cele ale lui Octavian Augustus, pe de altă parte.

    Bătălia navală de la Actium a reprezentat o bătălie decisivă între urmaşii lui Iulius Caesar. Aceştia erau Gaius Iulius Caesar Octavian(nepotul lui Caesar) şi un general al lui Caesar, Marcus Antonius. Bătălia a avut loc în apropierea insulei Levkas, la Actium în vestul Greciei pe data de 2 septembrie 31 î. Hr.. Această bătălie a marcat sfârşitul republicii romane şi a reprezentat actul de naştere al Imperiului Roman. Această luptă a fost considerată printre cele mai mari bătălii navale ale antichităţii. Bătălia s-a încheiat cu victoria zdrobitoare a lui Octavian Augustus, care a profitat de victorie şi a ajuns să controleze întreaga putere la Roma.
       După moartea lui Caesar în anul 44 î.Hr.conducerea la Roma a fost asigurată de către un al doilea triumvirat, format din Marcus Antonius, Octavian Augustus şi M. Aemilianus Lepidus. Prin această înţelegere Marcus Antonius primea Orientul, Octavian Augustuslua Occidentul, iar Lepidus administra Africa. Într-o primă fază Octavian îl elimină pe Lepidus.
       În acelaşi timp Marcus Antoniusse aliază cu Cleopatra regina Egiptului. În aceste codiţii un conflict între Octavian Augustus şi Marcus Antonius devine inevitabil. Astfel în anul 33 î. Hr izbucneşte un război civil între Octavian Augustus sprijinit de Senatul Roman şi Marcus Antonius sprijinit de regina Cleopatraregina Egiptului, cu aceasta fiind de altfel şi căsătorit.
        În condiţiile în care Senatul Roman declarase război Egiptului, fiecare dintre părţi aveau nevoie de superioritatea navală: Octavian Augustus pentru a primii provizii şi întăriri din Italia, iar adversarul său pentru a traversa Marea Adriatică şi a invada Italia. În cursul anului 31 î. Hr Marcus Antonius care îşi stabilise cartierul general în Pelopones pierde treptat legătura cu provinciile din Orient din cauza blocadei puse la cale de către Octavian Augustus şi generalul său Marcus Vispasianus Agrripa. Marcus Antonius şi Cleopatra aveau două variante la dispoziţie: o primă variantă însemna abandonarea flotei de pe mare şi căutarea unui refugiu în Macedonia, unde existau alţi aliaţi ai lui Marcus Antonius; a doua variantă era strângerea vaselor de război rămase şi încercarea unui atac pe mare, acţiune urmată de adunarea unei alte armate în Egipt. Marcus Antonius a ales a doua variantă sperând în obţinerea unui rezultat favorabil. În aceste condiţii a avut loc bătălia navală de la Actium pe data de 2 septembrie, anul 31 î. Hr.
        În cealaltă tabără se aflaOctavian Augustus sprijinit de către o mare parte din Senatul roman, acesta dorind o confruntare pe mare, fiind încurajat şi de faptul că beneficia de un foarte bun general pe mare: Marcus Vispasianus Agrripa. Pentru atingerea acestui scop Agrripa a tăiat căile de aprovizionare înspre Actium, fără acestea Marcus Antonius fiind obligat să treacă rapid la luarea unei decizii.
        Cele două flote s-au întâlnit în dimineaţa zilei de 2 septembrie, 31 î. Hr. la intrarea în Golful Actium, Marcus Antonius conducând flota de 230 de nave pentru a putea ieşi în Marea Adriatică. Aici a întâlnit flota lui Octavian, condusă de către Amiralul Agrripa. Corăbiile lui Marcus Antonius erau în marea lor majoritate corăbii mari cu 6 nivele, dar avea şi corăbii cu 9 sau 10 nivele acestea fiind adevărate fortăreţe plutitoare, care aveau inclusiv turnuri la pupa şi la prora pentru arcaşi. Totuşi Marcus Antonius era dezavantajat de numărul insuficient de vâslaşi datorat malariei şi de faptul că moralul oamenilor era scăzut datorită tăierii liniilor de aprovizionare.
       De cealaltă parte Octavian Augustus dorea o bătălie navală, încercând în acelaţi timp să evite o confruntare decisivă pe uscat. Flota lui era formată din nave cu 9 sau 10 nivele, dar era mai numeroasă şi beneficia de un comandant experimentat pe nume Marcus Vispasianus Agrripa. În perioada anterioară Octavian încercase şi reuşise în mod constant să îşi hărţuiască adversarul atât pe mare cât şi pe uscat.
        Pentru Marcus Antonius şi pentru Cleopatra era vital ca ambarcaţiunea care transporta cuferele cu fondurile de război, precum şi nava comandant a Cleopatrei să scape nevătămate. De aceea acestea erau escortate de nave de luptă. Tactica folosită de Marcus Antonius a fost aceea de a a comanda aripilor dreapta şi stânga, conduse de Lucius Gellius Publicola, respectiv Gaius Sosius să se îndepărteze de centru, forţând astfel inamicul să îi urmeze şi astfel să permită reginei Cleopatra să scape. Lupta s-a încheiat mai repede pe partea pe care acţiona Marcus Vispasianus Agrripa,Lucius Gellius Publicola fiind înfrânt. Marcus Antonius intrase deja în confruntarea de pe cealaltă parte, intervenţia lui Agrripa hotărând soarta luptei.
       În aceste condiţii şi datorită faptului că nava sa era prinsă în încleştare Marcus Antonius a fugit cu un alt vas pentru a putea să ajungă vasul pe care se afla Cleopatra. Deşi urmărit Marcus Antonius a ajuns cu bine pe vasul Cleopatrei. Lupta s-a încheiat cu victoria lui Octavian Augustus, totuşi Marcus Antonius reuşind să salveze mai mult de 70 de vase.
       Datorită acestei bătălii Marcus Antonius a pierdut orice şanse de a mai câştiga confruntarea cu Octavian Augustus. Armata sa, care se afla în Grecia şi care trebuia să se retragă spre Macedonia, a negociat predarea, loialitatea faţă de comandant nefiind atât de puternică. Pe termen mai lung, această confruntare a dus la sinuciderile lui Marcus Antonius şi a reginei Cleopatra, la cucerirea Egiptului de către romani, precum şi la preluarea conducerii totale de către Octavian Augustus la Roma.

Surse:

https://www.ancient.eu/article/187/the-battle-of-actium/

https://culturaistorie.wordpress.com/2017/08/09/batalia-de-la-actium-si-inceputul-imperiului-roman/

https://www.britannica.com/event/Battle-of-Actium-ancient-Roman-history

https://istoriiregasite.wordpress.com/2012/06/08/batalia-de-la-actium/

https://www.descopera.ro/istorie/18129861-istoricii-au-aflat-avantajul-care-i-a-adus-victoria-lui-octavian-la-actium

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Cassius_Dio/50*.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here