S-a întâmplat în 2 mai…

0
54

S-a întâmplat în 2 mai…

– „Ziua naţională a tineretului” în România, instituită prin Legea 425/25.X.2004; cu prilejul acestei zile sunt organizate activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive care vizează domeniile de interes ale tineretului.

– 74: Sinuciderea iudeilor din cetatea Masada; intrarea armatelor romane în „cetatea morţilor”.

– 1497: Navigatorul John Cabot, aflat în slujba regelui Henric al VII-lea al Angliei, porneşte în călătoria sa spre continentul american.

– 1519: A murit Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, arhitect, inventator şi umanist italian; considerat o întruchipare a tipului de „om universal” al Renaşterii..Leonardo da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Anchiano/Vinci, Italia – d. Cloux/Amboise, Franţa) a fost un pictor, sculptor, arhitect şi om de ştiinţă italian.Om de spirit universal, în acelaşi timp artist, om de ştiinţă şi inventator, Leonardo încarnează spiritul universalist al Renaşterii şi rămâne unul dintre oamenii cei mai importanţi din acea epocă. Aportul său deschizător de drumuri în artele plastice şi forţa lui de anticipare sunt caracteristice uriaşei sale personalităţi, de care a fost permanent conştient. Leonardo a scris în însemnările sale, cu un an înaintea morţii, cuvintele cu vibraţie de bronz: Io continuerò („Voi dăinui”).

-1635: La Paris, se deschidea „Jardin Royal des plantes médicinales”, grădina regală de plante medicinale.Grădina a fost plantată sub instrucțiunile medicilor regelui Ludovic al XIII-lea, Jean Hérouard și Guy de La Brosse. Cinci ani mai târziu, ea a fost pusă la dispoziția publicului.

– 1660: S-a născut compozitorul italian Alessandro Scarlatti (m. 1725).

– 1754: S-a născut compozitorul spaniol Vicente Martin y Soler (m. 1806).

– 1772: S-a născut Novalis (Friedrich Leopold von Hardenberg), poet german. Novalis (pe numele adevărat Friedrich Leopold von Hardenberg) ( d. 25 martie 1801) a fost unul dintre cei mai mari poeţi şi prozatori germani, considerat cel mai de seamă reprezentant al Cercului romanticilor de la Jena. Influenţat de Fichte, căruia i-a fost discipol, cultivă idealismul magic şi extazul mistic.

– 1802: S-a născut Heinrich Gustav Magnus, chimist şi fizician german, cunoscut mai ales pentru explicarea efectului omonim (fenomen din dinamica fluidelor) (m. 1870).

– 1857: A murit Alfred de Musset, poet, dramaturg şi prozator francez. Alfred de Musset (n. 11 decembrie 1810 în Paris – d. Paris) a fost un scriitor francez. A fost unul din primii reprezentanţi ai romantismului în această ţară. A frecventat cenaclul lui Victor Hugo. Scrierile sale au ca temă predilectă meditaţia asupra condiţiei creaţiei artistice şi aversiunea faţă de mediocritatea burgheziei. În special în poezie, a ilustrat predispoziţii sufleteşti contradictorii, capriciile sentimentului erotic în aspiraţia spre fericire, înclinaţia romantică a răului veacului (mal du siècle) şi dialogul dintre poet şi muze.

-1859: Austria recunoaştea de facto, printr-o notă scrisă, dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi relua legăturile diplomatice cu cele două guverne româneşti (de la Iaşi şi Bucureşti) (2/14).

– 1859: S-a născut scriitorul englez Jerome K. Jerome. Jerome Klapka Jerome (d. 14 iunie 1927) a fost un eseist, romancier şi umorist englez, cel mai bine cunoscut pentru romanul satiric „Trei într-o barcă (fără a mai socoti şi câinele)”, tradus şi în română (conform originalului, Three Men in a Boat – to Say Nothing of the Dog). S-a născut şi a crescut în sărăcie la Londra, într-o casă care este astăzi un muzeu dedicat lui. Alte titluri cunoscute sunt: colecţia de eseuri „Gândurile trândave ale unui pierde-vară” şi „Trei pe două biciclete”, o continuare a romanului „Trei într-o barcă”. Prin proza sa umoristică, a manifestat înţelegere pentru slăbiciunile omeneşti şi capacitatea de a descoperi partea comică a neplăcerilor domestice.

-1864: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza decreta, la sugestia lui Mihail Kogălniceanu, dizolvarea Adunării Elective a României, care se opunea legiferării reformelor preconizate de el şi de Guvern (reforma agrară, reforma electorală ş.a); este aşa-numita „lovitură de stat de la 2 mai” (2/14).

– 1864: A murit Giacomo Meyerbeer, compozitor, pianist şi dirijor german. Giacomo Meyerbeer (n.Vogelsdorf lângă Berlin, 5 septembrie 1791 – d.Paris), pe numele său real Jakob Liebmann Beer, după alte surse Jakob Meyer Beer, a fost un compozitor evreu-german, care şi-a petrecut o mare parte din viaţă în Franţa.

– 1888: S-a născut Ioan Andrieşescu, arheolog, specialist în istoria Comunei Primitive; împreună cu Vasile Pârvan, este considerat creatorul şcolii arheologice româneşti; a pus bazele unei noi specialităţi în istoriografia română – preistoria; membru corespondent al Academiei Române din 1928 (m. 1944).

– 1892: S-a născut Manfred von Richthofen, pilot de elită german.

– 1892: A murit chimistul german August Wilhelm von Hofmann, fondatorul Societăţii germane de chimie (n. 1818).

–1893: A murit George Bariţiu (numele la naştere: Gheorghe Bariţ), istoric, publicist şi militant pentru emanciparea naţională a românilor din monarhia habsburgică, întemeietorul presei româneşti din Transilvania (n. 1812).

-1896: Se deschidea, la Bucureşti, „Expoziţia artiştilor independenţi”, al cărei manifest era semnat de Ştefan Luchian, alături de un grup de prieteni (Constantin Artachino, Al. Bogdan-Piteşti şi Nicolae Vermont) (2/14).

– 1901: S-a născut Bing Crosby, cântăreţ american.

– 1927: Louis Bromfield (romancier şi dramaturg american, n. 27 decembrie 1896 – m. 18 martie 1956) obţine premiul Pulitzer pentru Toamnă timpurie.

-1928: A murit George Ranetti, poet şi publicist român. George Ranetti (n. 19 octombrie 1875, Mizil – d.Bucureşti), scriitor, publicist, a colaborat la mai multe ziare şi reviste de umor.

– 1929: S-a născut Eugen Lozovan, lingvist, istoric, filolog şi istoric literar; în 1950 părăseşte ţara (trăieşte o perioadă la Viena şi Paris, iar din 1957 se stabileşte în Danemarca) (m. 1977, la Copenhaga).

– 1933: Un ziar local din oraşul scoţian Loch Ness, „Iverness Courier”, a publicat pentru prima oară o fotografie a legendarului „monstru acvatic” din lacul Loch Ness (una dintre cele mai renumite creaturi misterioase din lume), însoţită de o ştire explicativă privind un cuplu din orăşel care ar fi văzut la suprafaţa lacului un animal uriaş. Surse istorice pomeneau încă în urmă cu 1500 de ani despre un monstru care ar trăi în apele acestui lac.

– 1934: A murit chimistul rus Serghei Lebedev, creatorul cauciucului sintetic industrial (n. 1874).

– 1938: Thornton Wilder (n. 17 aprilie 1897 – d. 7 decembrie 1975, dramaturg şi nuvelist american) obţine premiul Pulitzer pentru Oraşul nostrum.

– 1939: A murit Matei Drăghiceanu, inginer şi geolog; în 1867 s-a înscris la Şcoala de Mine din Paris, fiind primul inginer român de mine; a realizat prima hartă de soluri din România, la scara 1/500.000 (hartă geologică ce însoţea o monografie a judeţului Mehedinţi); membru de onoare al Academiei Române (n. 1844).

– 1940: S-a născut Ion Lotreanu, poet, prozator şi eseist (m. 1985).

– 1944: S-a născut compozitorul Viorel Munteanu.

-1945: Oficialii Uniunii Sovietice au anunţat căderea Berlinului. Steagul roşu flutură deasupra Berlinului.

-1946: S-a născut Octavian Andronic, publicist şi caricaturist (semnează Ando).Octavian Andronic este un jurnalist şi caricaturist român. A debutat în presă în anul 1969 şi a lucrat timp de douăzeci de ani la ziarul „Informaţia Bucureştiului”. În 22 decembrie 1989 a fondat ziarul Libertatea, al cărui redactor-şef şi director a fost până în 1998. De asemenea, Octavian Andronic a condus proiectul ziarului „Informaţia de prânz” la grupul MediaPro şi a fost, vreme de un an, directorul general adjunct al postului Tele7abc (2000-2001). Din anul 2002 conduce Agenţia de presă Amos News, pe care a înfiinţat-o.

– 1949: Arthur Miller (dramaturg şi eseist american) obţine premiul Pulitzer pentru Moartea unui comis voiajor.

– 1949: S-a născut compozitorul Teodor Caciora.

– 1954: S-a născut pictorul Virgiliu Parghel.

– 1955: Tennessee Williams obţine premiul Pulitzer pentru piesa Pisica pe acoperişul fierbinte. Tennessee Williams, pseudonimul literar al lui Thomas Lanier Williams, (n. 26 martie 1911 – m. 25 februarie 1983) a fost un dramaturg, poet şi romancier american, laureat al premiului Pulitzer şi în 1948 pentru dramă (piesa de teatru A Streetcar Named Desire (Un tramvai numit dorinţă)).

 -1955: S-a născut Donatella Versace, designer italian, vicepreşedinte al Grupului Versace.

-1957: Premiera, la Teatrul de Operă şi Balet din Bucureşti, a poemului coregrafic „Călin” (File de poveste) de Alfred Mendelsohn, pe un libret semnat de Tilde Urseanu, inspirat de poemul eminescian omonim.

– 1969: Nava britanică Queen Elizabeth 2 a plecat în primul voiaj spre New York.

– 1972: A murit J. Edgar Hoover, directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) din 10 mai 1924 până la moartea sa, adică timp de 48 de ani; este până în prezent cel mai longeviv director al agenţiei americane, servind sub opt preşedinţi, de la Calvin Coolidge la Richard Nixon; după el, a fost instaurat un mandat de zece ani pentru funcția de director al FBI (n. 1895).

– 1975: S-a născut David Beckham, fotbalist englez.

– 1979: A murit Letiţia Papu, prozatoare, poetă şi traducătoare (n. 1912).

-1989: Ungaria şi-a deschis frontiera cu Austria şi a început demontarea gardului de sârmă ghimpată de la Hegyeshalom, eveniment care marchează începutul căderii Cortinei de Fier, fenomen ce a dus la prăbuşirea blocului sovietic şi a provocat un exod a zeci de mii de persoane din est, în special din fosta RDG.

–1997: A murit Sir John Carew Eccles neurofiziolog şi profesor australian; Premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină pe 1963 (alături de Alan Hodgkin şi Andrew Huxley), pentru descoperirea mijloacelor chimice prin care impulsurile sunt comunicate sau reprimate de către celulele nervoase (neuroni); a lansat teoria dubletului creier-minte, arătând că, de fapt, mintea are propriile sale legi; creierul, cu structura lui cerebrală, din punct de vedere fiziologic moare în momentul în care a murit persoana, mintea nu (n. 1903).

-1997: România ratifică, la Strasbourg, Convenţia europeană pentru prevenirea terorismului.

– 1999: A murit actorul britanic de film Oliver Reed (n. 1938).

– 2003: A murit poetul George Ţărnea (n. 1945).

– 2005: A murit Bob Hunter, unul dintre fondatorii organizaţiei ecologiste Greenpeace (n. 1941).

– 2011: A murit Osama bin Laden, liderul şi capul al-Qaidei. Şeicul Usamah bin Muhammad bin Awad bin Ladin (n. 10 martie 1957, Riyadh, Arabia Saudită – d. Abbottabad, Pakistan), cunoscut în mod uzual ca Osama bin Laden, apatrid, a fost liderul şi capul al-Qaidei, recunoscută la nivel mondial ca cea mai mare organizaţie teroristă din lume.

– 2015: A murit Maia Pliseţkaia, balerină, regizoare de balet, coreografă şi actriţă rusă; considerată una din cele mai importante balerine ale secolului al XX-lea (n. 1925).

– 2015: A murit Ruth Rendell, scriitoare britanică de romane poliţiste, considerată continuatoare a scriitoarei Agatha Christie (n. 1930).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here