S-a întâmplat în 2 mai 74

0
141

S-a întâmplat în 2 mai 74: Sinuciderea iudeilor din cetatea Masada; intrarea armatelor romane în „cetatea morţilor”. Această fortăreaţă antică cu o poziţie strategică însemnată este situată pe o colină, la marginea de răsărit a pustiului Iudeei şi malul vestic al Mării Moarte. Este una dintre fortăreţele luxoase ale lui Irod cel Mare (74-4 î.Hr.). Numele locului este de origine romană, având originea în ebraicul „metada” care înseamnă fortăreaţă.

  Nu era uşor să te apropii de ea. Se pare că singura cale era îngusta „Cărare a Şerpilor” care se caţără maiestos pe versantul răsăritean al muntelui. Această colină pe care se află fortăreaţa este situată la o altitudine de 63 de metri deasupra nivelului mării şi la o înălţime de 450 metri faţă de nivelul Mării Moarte. Zidul înconjurător prezenta o mulţime de turnuri de observare şi apărare, iar incinta fortăreţei abundă în construcţii, asemănându-se foarte uşor cu un mic orăşel.În fortăreaţă se urca pe trei cărări foarte înguste şi abrupte în capătul cărora se găseau puternice porţi fortificate.Priveliştea de sus în toate direcţiile spre vale este impresionantă. Se poate vedea fie deşertul, cu câteva alte culmi în apropiere (de pe care apărătorii colectau, printr-un sistem de cisterne şi vase comunicante puţină apă de ploaie), fie departe spre Marea Moartă şi Iordania.
         Împăratul roman Titus Flavius Vespasianus în anul 70 î.Hr.cucereşte Ierusalimul, Masada fiind ultimul refugiu al rezistenţei antiromane a iudeilor. Patrioţii rămaşi în lupta împotriva romanilor au rezistat unui asediu ce a durat trei ani. Dându-şi seama că nu le mai este cu putinţă să reziste, cei 967 de apărători ai fortăreţei au preferat să moară decât să fie luaţi prizonieri de către romani. Deoarece sinuciderea era interzisă de religia lor, au tras la sorţi câţiva bărbaţi care să-i omoare pe toţi ceilalţi asediaţi, iar cei rămaşi s-au omorât între ei. Au scăpat 2 femei şi 5 copii care s-au ascuns şi au reuşit să povestească mai târziu cele întâmplate. Rezistenţa împotriva unor forţe militare mult superioare şi moartea asediaţilor constituie până azi un simbol al dorinţei de libertate a iudeilor. Curajul lor a fost admirat chiar şi de către romani.
        Masada a fost redescoperită în anul 1838. Reconstrucţia sa a început în anul 1966. Săpăturile arheologice au scos la lumină ce-a mai rămas din fortăreaţă şi rezervoarele ei, cămări, băi, palate şi sinagoga (aceasta fiind cea mai veche sinagogă din Israel). Astăzi accesul spre această fortăreaţă se face fie pe o potecă şerpuitoare şi abruptă ce urcă 280 metri, fie cu o telegondolă. Rămăşiţe ale ultimilor zile ale evreilor zeloţi, cum ar fi – cioburile însemnate cu care au tras la sorţi, veşmintele mototolite, sandalele şi cozile de păr ale femeilor- sunt expuse la Muzeul Arheologic amenajat pe locul fortăreţei din anul 2007.

          De atunci a devenit un loc de mare atracţie pentru turişti. Pot fi vizitate vestigiile unor săli de locuit şi de întrunire, cisterna de apă şi băile în stil roman. În 1973 au avut loc aici filmările pentru renumitul film de cinema american Jesus Christ Superstar. În anul 2001 Masada a fost înregistrată în lista patrimoniului mondial cultural şi natural al organizaţiei UNESCO.

Surse:

http://www.jewishencyclopedia.com/articles/10457-masada

https://www.crestinortodox.ro/pelerinaje/masada-fortareata-la-marea-moarta-123931.html

https://corinamatei.ro/travel/asia/masada-cetatea-unde-moartea-a-fost-ridicata-la-rang-de-victorie-ep-7/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here