S-a întâmplat în 2 mai 2011

0
109

S-a întâmplat în 2 mai 2011: A murit Osama bin Laden, liderul şi capul al-Qaidei. Şeicul Usamah bin Muhammad bin Awad bin Ladin (n. 10 martie 1957, Riyadh, Arabia Saudită – d. Abbottabad, Pakistan), cunoscut în mod uzual ca Osama bin Laden, apatrid, a fost liderul şi capul al-Qaidei, recunoscută la nivel mondial ca cea mai mare organizaţie teroristă din lume.Guvernul Statelor Unite l-a numit pe Osama bin Laden ca prim suspect al atentatelor din 11 septembrie 2001 de la New York.

   Osama ben Laden s-a născut în 1957, fiind, se pare, al 17-lea dintre cei 52 de copii ai lui Mohamed ben Laden, un multimilionar cu afaceri în domeniul construcţiilor, care a făcut 80% din drumurile Arabiei Saudite. Moartea tatălui său, într-un accident de elicopter în 1968, i-a adus tânărului Osama o avere de mai multe milioane de dolari, deşi mult mai mică decât estimarea vehiculată public, de 250 de milioane de dolari, relatează BBC.

       În timp ce studia ingineria civilă la Universitatea Regele Abdul Aziz din Jeddah, Arabia Saudită, ben Laden a intrat în contact cu profesorii şi studenţii unei aripi mai conservatoare a islamului. Prin dezbatere teologică şi studiu, el a ajuns să îmbrăţişeze islamul fundamentalist ca o contrapodere la ceea ce el spunea că ar fi decadenţa Vestului. Invazia sovietică din Afganistan, din decembrie 1979, a schimbat însă pentru totdeauna viaţa lui ben Laden. A îmbrăţişat cauza anticomunistă, mutându-se în Afganistan unde, timp de zece ani, a dus o campanie, în cele din urmă victorioasă, împreună cu mujahedinii. Experţii în informaţii consideră că CIA a avut un rol activ în înarmarea şi antrenarea mujahedinilor, inclusiv a lui ben Laden. Însă sfârşitul războiului a adus o schimbare în crezurile sale.
       Ura sa faţă de Moscova s-a transferat către Washington după ce 300.000 de soldaţi americani, inclusiv femei, şi-au făcut o bază în Arabia Saudită, ţară unde se află două dintre cele mai sfinte locuri ale islamului. Era în timpul războiului din Golf din 1991 împotriva Irakului. Ben Laden a jurat că va răzbuna ceea ce el considera a fi o blasfemie.Împreună cu tovarăşii săi mujahedini, a adus în mediile antiamericane din Orientul Mijlociu priceperea sa în luptă şi zelul islamic. Presiunile americane au determinat expulzarea sa din Arabia Saudită – care i-a retras cetăţenia în 1994 – şi apoi din Sudan, iar ben Laden s-a întors în Afganistan în ianuarie 1996, unde domnea anarhia printre diversele grupuri islamice, inclusiv miliţia fundamentalistă talibană, care a reuşit să captureze capitala Kabul nouă luni mai târziu.

        Deşi limitată geografic, averea lui ben Laden a crescut permanent prin intermediul unor investiţii profitabile pe care le-a făcut în întreaga lume, ceea ce i-a permis să finanţeze şi să controleze o mişcare continuă de raliere sub steagul său a unor alianţe militante transnaţionale.Uneori a lucrat ca intermediar, organizând logistica şi oferind sprijinul financiar. Alte dăţi, şi-a condus propriile campanii violente. În februarie 1998, a dat o fatwa – un decret religios – în numele Frontului Mondial pentru Jihad împotriva Evreilor şi Cruciaţilor, în care spunea că a ucide americani şi aliaţi ai lor înseamnă a te achita de o datorie musulmană.

         Şase luni mai târziu, două bombe au aruncat în aer ambasadele americane din Kenya şi Tanzania. 224 de oameni au murit şi aproape 5.000 au fost răniţi. Obama ben Laden a fost indicat drept principal suspect, alături de alţi 16 tovarăşi. Aproape peste noapte, ben Laden a devenit un mare spin în coasta Americii. Curând apare pe lista FBI cu cele mai căutate persoane. Pe capul lui este pusă o recompensă de 25 de milioane de dolari. SUA lansează 75 de rachete de croazieră de pe mare asupra a şase tabere de antrenament din estul Afganistanului într-o tentativă – eşuată – de a-l ucide pe liderul terorist. Acesta plecase din tabără cu doar o oră înainte de atac. La fel ca în atentatele din Africa, ben Laden fusese implicat şi în atacul terorist din 1993 asupra World Trade Center din New York, într-un atentat cu maşină-capcană în capitala saudită, în 1995, şi într-un atentat cu camion-capcană împotriva unei baze saudite, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 19 soldaţi americani. „Întotdeauna omor americani, pentru ei ne omoară pe noi”, obişnuia să spună Obama ben Laden. „Când atacăm americanii, nu facem rău altor oameni”, încerca el să convingă. În cazul atentatelor de la Nairobi şi Dar es Salaam, cuvintele lui nu s-au adeverit. Marea majoritate a victimelor au fost africani, nu americani.
         Averea lui ben Laden a ajuns suficient de mare pentru ca liderul terorist să aibă aroganţa de a face guvernului din Kazahstan o ofertă de mai multe milioane de dolari pentru a-şi cumpăra propria armă nucleară tactică. Nu este de mirare, prin urmare, că atât Statele Unite, cât şi Israelul şi-ar fi trimis, se spune, echipe de comando să-l captureze sau să-l ucidă pe ben Laden. Apoi a venit 11 septembrie 2001. Două avioane cu pasageri, deturnate de terorişti, au fost izbite de turnurile gemene de la World Trade Center, în New York. O altă aeronavă a fost prăbuşită peste Pentagon, în Washington, iar un al patrulea avion s-a prăbuşit pe un câmp în Pennsylvania. În total, peste 3.000 de persoane au murit în atacuri.Statele Unite au reacţionat lansând o operaţiune împotriva talibanilor. Forţele aliate au intrat în Afganistan la sfârşitul anului 2001. În acel moment, se credea că este posibil ca ben Laden să fi fost ucis în timpul bătăliei pentru controlul peşterilor de la Tora Bora. În realitate, ben Laden trecuse graniţa în Pakistan, o ţară în care se bucura de o popularitate similară vedetelor pop sau actorilor de film.
          În februarie 2003, o înregistrare audio atribuită lui ben Laden a fost înmânată Al-Jazeera. Liderul terorist vorbea despre invadarea Irakului: „Acest război al cruciaţilor îi vizează, în primul rând, pe toţi musulmanii, indiferent dacă partidul socialist sau Saddam Hussein rămân la putere”, spunea ben Laden. „Toţi musulmanii, în special cei din Irak, trebuie să ducă un război sfânt”, decreta liderul terorist.SUA au recunosct că vocea era probabil a lui ben Laden.     Ultima dată când ben Laden a fost văzut de altcineva decât de anturajul său apropiat a fost la sfârşitul anului 2001, când se pregătea să fugă din fieful său de la Tora Bora. Se presupune că a călătorit spre est şi a trecut graniţa în Pakistan, fiind găzduit de triburile locale paştune, loiale talibanilor şi ostile propriului guvern condus de preşedintele Pervez Musharraf.

         După o supraveghere secretă, ce a durat luni întregi, a locului unde se bănuia că se află ascunzişul duşmanului numărul 1 al Statelor Unite, Osama bin Laden a fost ucis în zorii zilei de 2 mai 2011 (UTC+6) în Abbottabad, la câteva sute de kilometri nord-est de Islamabad. Acţiunea a fost dusă la îndeplinire de o trupă specială de comando americană, de sub comanda JSOC.

         Trupa de comando face parte dintr-o unitate specială a marinei americane (United States Navy); membrii ei au fost aduşi cu două elicoptere şi au pătruns în locul unde era ascuns Bin Laden.Osama bin Laden, după ce a opus rezistenţă înarmată, a fost împuşcat în cap şi în piept de către soldaţii americani.Operaţiunea militară ar fi durat circa 40 de minute; în acest timp au fost ucişi, în afară de Bin Laden, trei bărbaţi şi o femeie, printre morţi numărându-se şi unul din fiii lui Bin Laden.

         Şase persoane au fost arestate; printre ele se află trei soţii şi fiii lui Bin Laden. Identificarea lui Bin Laden s-a făcut prin test genetic  în Afganistan, după care cadavrul lui a fost aruncat într-un loc neprecizat din Marea Arabiei. Moartea lui Bin Laden a fost confirmată într-o cuvântare a preşedintelui Barack Obama la televiziunea americană.

Surse:

https://www.biography.com/crime-figure/osama-bin-laden

https://www.bbc.com/news/world-13257972

https://www.history.com/topics/21st-century/osama-bin-laden

https://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-10975284-associated-press-asasinarea-lui-osama-bin-laden-stirea-anului-2011.htm?nomobile=

https://www.antena3.ro/externe/osama-bin-laden-a-fost-ucis-de-trupele-sua-124103.html

https://www.dw.com/ro/biografie-osama-bin-laden-antisovieticul-antiamerican-vedet%C4%83-a-terorismului-interna%C5%A3ional/a-15043735

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.