S-a întâmplat în 2 iulie 1919

0
95

S-a întâmplat în 2 iulie 1919: A fost înfiinţată de către Constantin Tănase, la Bucureşti, compania „Cărăbuş”. Nume de referinţă în teatrul românesc de revistă, actor de scenă şi de vodevil, celebru cupletist, Constantin Tănase s-a născut la 5 iulie 1880, la Bucureşti. A pus bazele trupei de teatru „Cărăbuş” în Bucureşti, împreună cu care a creat o tradiţie de teatru de cabaret/revistă pe parcursul următorilor 20 de ani.

   Personalitate de primă mărime a scenei româneşti, numele său devine sinonim, în perioada interbelică, cu teatrul de revistă. Primul contact cu teatrul l-a avut prin frecventarea spectacolelor de la Grădina „Pârjoala”, unde se juca teatru popular, cu actori precum Zaharia Burienescu şi I.D. Ionescu. Acest lucru l-a inspirat în crearea unui grup de teatru de amatori împreună cu prietenii, cu care juca scene din piesele Meşterul Manole, Căpitanul Valter Mărăcineanu sau Constantin Brâncoveanu, prima lor scenă fiind beciul casei.
       Prima experienţă profesională ca actor a fost în cadrul trupei de teatru de limbă idiş condusă de Mordechai Segalescu: aveau nevoie de un actor pentru un spectacol în Vaslui şi a fost ales tânărul Tănase, care era deja nelipsit de la repetiţii, potrivit site-ului www.cinemarx.ro. În 1896, termină şcoala gimnazială şi s-a înscris la liceul militar din Iaşi, unde a fost respins la examenul medical. A plecat la Brăila, unde a frecventat o scurtă perioadă liceul „Nicolae Bălcescu”. Aici s-a împrietenit cu învăţătorul şi scriitorul Ion Adam, care i-a oferit catedra sa din Curseşti, Rahova, întrucât Adam urma să plece la cursuri în Belgia. Tănase şi-a dezvoltat repede propriul stil de predare, promovând muzica şi gimnastica.
        La 14 octombrie 1899, s-a înrolat voluntar la Regimentul 1 Geniu Bucureşti. După efectuarea stagiului militar, s-a înscris la cursurile Conservatorului de Artă Dramatică, pe care l-a absolvit în 1905. A început să lucreze în teatru şi s-a căsătorit cu Virginia Niculescu în 1917. Talent autentic, Tănase a avut privilegiul să-şi facă ucenicia actoricească laolaltă cu un grup de tineri înzestraţi, ca Maria Filotti, Marioara Voiculescu, Tony Bulandra, Gh. Storin, Ion Manolescu, V. Maximilian, (care apoi au contribuit deopotrivă la strălucirea teatrului românesc în perioada dintre cele două războaie) şi să joace încă din tinereţe alături de artişti uriaşi ca C. I. Nottara, Iancu Brezeanu, Petre Liciu, Ion Petrescu, N. Soreanu, Ion Livescu, Aristide Demetriade, Ion Morţun şi Vasile Toneanu.
       Constantin Tănase visa un teatru popular, cu ample rezonanţe în mulţime, iar actorul trebuia, în opinia sa, să fie înălţat la demnitatea de artist-cetăţean, capabil să exprime nemulţumirile şi aspiraţiile oamenilor simpli, dragostea lor de viaţă, optimismul şi umorul lor sănătos. Din acest motiv, s-a îndreptat spre revistă – gen de teatru cu necontestate virtuţi satirice şi cu puternice tradiţii în viaţa noastră teatrală, care fusese slujit de-a lungul deceniilor de actori iluştri ca Matei Millo, Mihail Pascaly, Aristizza Romanescu, Grigore Mărculescu.
       De-a lungul unei cariere de succes, a devenit, graţie tipului de personaj popular şi repertoriului său constituit din pamflete sociale pline de vervă, un actor de o enormă popularitate. A lansat, prin companiile „Cărăbuş” şi „Savoy”, genul revistei muzicale, cu montări strălucitoare, pline de fast, care au avut o mare priză la public. Aceste spectacole muzicale, bazate pe subiecte comice de cele mai multe ori facile, simple pretexte, îi vor oferi prilej acestui mare actor să-şi susţină cupletele sale celebre, în fapt şarje caustice la adresa oficialităţilor, vădind inteligenţa scenică dublată de conştiinţă civică.Cupletul a fost îndreptat asupra năravurilor epocii, pentru a face din ele substanţa spectacolului de revistă şi a-i da o funcţie socială. A satirizat moravurile, abuzurile, încercând să rostească, printre opreliştile cenzurii, problemele cetăţeanului.
      Încă de la începuturile Companiei „Cărăbuş”, înfiinţată la 2 iulie 1919, Tănase a creat un tip de personaj, acela al cetăţeanului simplu, umil şi necăjit, mereu în contradicţie cu birocraţia aparatului de stat. Personajul său, unic în costumul său clasic, cu pătrăţele, crizantemă la butonieră şi bastonaş, s-a făcut purtătorul de cuvânt al unei întregi categorii sociale, ceea ce l-a adus de multe ori în atenţia cenzurii. Împreună cu „Cărăbuş”, Constantin Tănase a făcut numeroase turnee prin ţară şi un turneu în Turcia. Tănase a jucat, de asemenea, şi la Paris. La „Cărăbuş”, Tănase a lansat carierele a numeroşi artişti, cum ar fi doamna muzicii Maria Tănase sau actorul de comedie Horia Şerbănescu.
     În afara numeroaselor producţii teatrale, a cochetat şi cu cinematograful, atât ca actor, cât şi ca regizor, aducând în cele câteva filme care-l au drept protagonist, propriul său personaj: „Călătoriile lui Rigadin de la Paris la Bucureşti” (1924), „Visul lui Tănase” (1932), „Răbdare, Tănase!” (1943). A murit la 29 august 1945. Una dintre cele două case de cultură din Vaslui îi poartă numele, iar arhivele sale personale şi multe dintre obiectele care i-au aparţinut au fost donate de soţia actorului către muzeul judeţean Vaslui. Din anul 1970, la Vaslui a început să fie organizat un festival de teatru de comedie sub conducerea lui Valentin Silvestru. Din 1980, manifestarea a devenit festival internaţional.În clădirea fostului „Cărăbuş”, astăzi funcţionează Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.

Surse:

http://www.teatrultanase.ro

http://www.teatrultanase.ro/Carte_Monografie_Teatrul_de_Revista_Constantin_Tanase_1919_2000_De_la_Carabus_la_Savoy_autor_Aurel_Storin-pfl157.html

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/08/29/documentar-in-memoriam-constantin-tanase-70-de-ani-de-la-moartea-marelui-actor-13-33-29

https://lenusa.ning.com/group/actorisifilme/forum/topics/va-mai-amintiti-deconstantin?commentId=5683238%3AComment%3A100008&groupId=5683238%3AGroup%3A91848

https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-tanase-toata-viata-mea-m-am-ferit-de-onoruri/

http://www.teatrultanase.ro/Istoric_Constantin_Tanase_n_05_07_1880__d_29_08_1945_Celor_ce_isi_serbeaza_numele_Constantin_si_Elena_pe_21_05__La-pfl1257.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here