S-a întâmplat în 2 februarie 1964

0
56

S-a întâmplat în 2 februarie 1964: A murit Ion Marin Sadoveanu, prozator, poet, dramaturg şi eseist. Ion Marin Sadoveanu (pseudonimul literar al lui Iancu-Leonte Marinescu) (n. 15 iunie 1893, Bucureşti) a fost un scriitor, dramaturg şi romancier român.Debutează cu un poem în „Revista celor şase” (1912); debutul în volum se produce în 1926 cu Dramă şi teatru. După câteva încercări în genul dramatic: Metamorfoze (dramă în versuri, 1927), Anno domini(1927) şi Molima (1930), considerate de autor drept experienţe de debutant, scriitorul a abordat romanul.Sfârşit de veac în Bucureşti (1942) continuă, în formulă balzaciană, cronica arivismului burghez, începută de Nicolae Filimon şi reconstituie cu precizie şi culoare ultimele decenii al secolului al XIX-lea.

     Romanul excelează mai ales prin prezenţa lui Iancu Urmatecu, personaj de o deosebită complexitate, în care inteligenţa şi sentimentalismul, cinismul şi lipsa de scrupule coexistă verosimil. Ion Sîntu (1957), conceput ca un „Bildungs-roman” (roman al formării personalităţii), întregeşte fresca socială cu primii ani ai secolului al XX-lea. Romanul început în 1944 conţine numeroase implicaţii autobiografice, atent mascate prin obiectiviatea epicului tradiţional. Romanul continuă pe cel precedent urmărind destinele lui Matei şi Ion Sîntu, tentativele de evadare dintr-o lume pe care o găsesc anacronică – lumea lui Iancu Urmatecu – în care sensul lucrurilor îl dau evenimente cum sunt: răscoala din 1907, începutul primului război mondial.Taurul mării (1962) evocă viaţa din vechiul oraş dobrogean Histria.
      Ion Marin Sadoveanu a profesat cu competenţă cronica dramatică şi a publicat studii despre teatru: De la mimus la baroc (1933), Drama şi teatrul religios în Evul mediu (1942) urma să facă parte dintr-o Istorie a dramei şi teatrului pe care n-a terminat-o ş.a. A tradus din Heinrich von Kleist, Stendhal, Shakespeare, Ibsen, Goethe, Heine ş.a. A publicat un volum de poezii Cântece de rob (1930), cu o poezie metafizică şi religioasă în maniera lui Claudel. A mai publicat povestiri, eseuri, memorialistică, note de călătorie, o povestire science-fiction.S-a distins şi ca excelent conferenţiar.

Surse:

http://www.autorii.com/scriitori/ion-marin-sadoveanu/

http://culturainiasi.ro/ion-marin-sadoveanu/

http://www.romlit.ro/index.pl/ion_marin_sadoveanu

https://www.tititudorancea.com/z/biografie_ion_marin_sadoveanu.htm

https://adevarul.ro/locale/constanta/celalalt-sadoveanu-povestea-scriitorului-iubit-parasit-mare-actrita-teatrului-romanesc-1_56b251305ab6550cb86ce94c/index.html

https://www.observatorcultural.ro/tag/ion-marin-sadoveanu/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.