S-a întâmplat în 2 februarie 1536

0
57

S-a întâmplat în 2 februarie 1536: Conchistadorul spaniol Pedro de Mendoza a înfiinţat oraşul Buenos Aires din Argentina. Buenos Aires este o aşezare plină de dragoste de viaţă, deşi pentru mulţi dintre locuitorii săi actuali (care au fost cândva obligaţi să-şi părăsească patria mamă împotriva voinţei lor), acesta este un oraş al dorului şi al melancoliei, sentiment ce-şi găseşte ecoul în tangourile argentiniene.Începuturile oraşului nu au fost uşoare: spaniolii au încercat în două rânduri să înfiinţeze aici o colonie. Planurile lor au reuşit când Pedro de Mendoza a fondat aşezarea în 1536.

    Buenos Aires sau Ciudad de Buenos Aires este capitala si cel mai mare oraș din Argentina și a doua cea mai mare zonă metropolitană din America de Sud, după Sao Paulo.Este localizat pe malul vestic al estuarului Rio de la Plata, pe coasta de sud-est a continentului sud-american. Marea aglomeratie urbană Buenos Aires, care include si câteva provincii ale orasului, constituie a treia cea mai mare aglomeratie urbană din America latină, cu o populație de aproape 12 milioane de oameni. Populația sa este formată în general de argentinieni de descendență spaniolă sau italiană, însă există și comunități importante de arabi, evrei, armeni și coreeni.O mică parte din locuitori au origini indigene.Majoritatea locuitorilor sunt romano-catolici, cu limba maternă spaniola.
      Buenos Aires este marcat la nord şi la est de Rio de la Plata, iar la sud are ca limită Riachuelo, un canal mic construit pentru a permite intrarea vaselor care călătoresc pe mare.În această zonă, trăiesc „porteños” (cum sunt denumiţi locuitorii portului), pe care merită să-i întâlneşti, pentru spectacolul stradal care îl oferă.Când primii navigatori spanioli au ajuns în acest loc, l-au denumit „Santa Maria del Buen Aire” (adică Fecioara Maria a bunului vânt). În prezent, aerul curat de altă dată, poate fi găsit mai ales în parcurile şi grădinile întinse, care nu lipsesc din Buenos Aires.Pentru turişti, partea cea mai estică a metropolei, împreună cu malul Rio de la Plata, reprezintă principala zonă de interes. Hoteluri, muzee şi clădiri guvernamentale sunt localizate în Buenos Aires, mai ales în districtele Palermo, Recoleta, Retiro, San Nicolas, Monserrat şi La Boca.
     Despre Buenos Aires se poate spune că a cunoscut o înflorire deosebită în secolul al XIX-lea. Din această perioadă datează palatele şi clădirile sale care definesc atmosfera oraşului, plină de un farmec captivant, rezultat din convieţuirea de secole a unor oameni din medii diferite şi cu stiluri de viaţă diverse. La graniţa dintre secolele XIX şi XX, au venit în Buenos Aires imigranţi din Spania, Italia, Turcia, Palestina şi Germania. Fiecare naţionalitate şi-a construit un cartier al ei. Dintre toate, cel mai pitoresc este La Boca (cartierul clasei muncitoare), ridicat de italieni, unde pot fi întâlnite (de-a lungul promenadei Caminito), case zugrăvite în culori ca de basm. Cartierul a devenit cunoscut şi graţie echipei de fotbal „Boca Juniors”, club ce aparţine celebrului fotbalist Diego Maradona.Un alt cartier, unde tot mai mulţi turişti preferă să se oprească, este şi San Telmo, vestit printre altele şi pentru numeroasele bulevarde cu muzică live.Şi această zonă, cu precădere către sfârşitul secolului XIX a primit numeroşi imigranţi europeni săraci, mai ales italieni.
    Imigranţii care au început în Argentina o viaţă nouă, au fost denumiţi „porteños” (oamenii din port).Cântecele şi dansurile lor, începând cu tangoul, sunt copleşite de dorul de patria mamă.Odată cu imigranţii, în Buenos Aires şi-au făcut apariţia şi pieţele şi restaurantele ce amintesc de meleagurile lor natale. Aici domneşte o atmosferă plină de veselie: adeseori cineva scoate o chitară şi toată lumea începe să cânte. Tinerii sunt însă mai puţin sentimentali: ei se consideră doar argentinieni.
      În Buenos Aires găseşti deopotrivă bulevarde largi şi străzi înguste.În districtele rezidenţiale, casele vechi ornamentate, cu uşi franţuzeşti care se deschid în balcoane pline cu plante, se află pe aceeaşi latură cu clădirile moderne ce au până la 20 de etaje. Oraşul este unul dintre cele mai mari din America Latină. Însă, în ciuda mărimii sale, este un loc în care te poţi descurca uşor. Sistemul de transport este extins şi eficient.Preţurile taxiurilor (colorate în galben şi negru) sunt în mod curent scăzute. Dar pentru a înţelege cu adevărat Buenos Aires, trebuie să te aventurezi să-l străbaţi pe jos, să te plimbi pe străzile din zonele rezidenţiale, să vorbeşti, dar mai ales să-i asculţi oamenii.
     Buenos Aires, puternic influenţat de cultura europeană, a fost adesea denumit şi „Parisul Americii Latine”, pentru faptul că aici se găsesc cele mai multe centre culturale din America de Sud. Astfel, turistul care alege să viziteze capitala argentiniană, trebuie să ştie că aici va găsi o mulţime de obiective atât turistice cât şi istorice: barurile unde se dansează tango, Muzeul Naţional al Gravurilor, Biserica San Ignacio de Loyola (construită în stil baroc), Catedrala Metropolitană (aici puteţi vedea picturi în ulei atribuite pictorului flamand Peter Paul Rubens, precum şi mormântul generalului Jose de San Martin, eliberatorul Argentinei), Muzeul Orăşenesc sau Muzeul de Artă Modernă (unde poate fi admirată colecţia Ignacio Pirovano, unul dintre cei mai de seamă pictori ai secolului XX).

Surse:

https://surdelsur.com/es/primera-fundacion-de-buenos-aires/

https://www.britannica.com/biography/Pedro-de-Mendoza

https://www.elhistoriador.com.ar/fundaciones-de-buenos-aires/

https://turismo.buenosaires.gob.ar/es/article/historia-de-buenos-aires

https://radioromaniacultural.ro/argentina-buenos-aires-1-2/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.