S-a întâmplat în 2 decembrie 1936

0
61

S-a întâmplat în 2 decembrie 1936: S-a născut actorul de teatru şi film Mitică Popescu, un adevărat maestru al comediei româneşti.Născut pe 2 decembrie 1936, la Bucureşti, Mitică Popescu este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru şi televiziune din generaţia sa, cu o carieră ce se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani. Umorul sarcastic şi apariţiile dramatice sau comice inconfundabile, în producţii muzicale sau de divertisment, l-au propulsat în rândul celor mai îndrăgite personalităţi.

    A jucat în peste 40 de piese de teatru şi peste 50 de producţii cinematografice şi TV. De asemenea, este prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producţii TVR, emisiunea „D’ale lui Mitică”. Memorabil în cariera sa cinematografică rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul „Moromeţii”, de Stere Gulea, în care joacă alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. Un alt rol de referinţă este cel din „Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Nişte ţărani”, de Dinu Săraru, şi una dintre producţiile inovatoare din cinematografia autohtonă, în materie de limbaj cinematografic, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat. Actorul şi-a interpretat magistral personajul – ţăranul Năiţă Lucean – şi pe scena de teatru, într-un spectacol montat de regizoarea Cătălina Buzoianu care a făcut săli pline aproape un deceniu.
       Filmografia sa mai include roluri în filme precum „Glissando” (regia Mircea Daneliuc, 1985), „Mere roşii” (regia Alexandru Tatos, 1976), „Secretul armei… secrete” (regia Alexandru Tatos, 1988), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), „Înghiţitorul de săbii” (regia Alexa Visarion, 1981), „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993), „Dulcea saună a morţii” (regia Andrei Blaier, 2003) şi „Căsătorie cu repetiţie” (regia Virgil Calotescu, 1985).În teatru, actorul a cucerit audienţa în spectacole precum „Alex şi Morris”, de Michael Elkin, „Matca”, de Marin Sorescu, „Pescăruşul”, de A.P.Cehov, „Monştrii sacri”, de Jean Cocteau, „O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord”, de Eduard Radzinski, „Slugă la doi stăpâni”, de Carlo Goldoni.
        Pentru cariera sa impresionantă, Mitică Popescu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga activitate la gala UNITER 2009 si la gala Gopo din 2013.A fost căsătorit cu actriţa Leopoldina Bălănuţă. În prezent este actor la Teatrul Mic din Bucureşti. Actorul Mitică Popescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/mitica-popescu-2367/

https://magnanews.ro/2019/01/mitica-popescu-actorul-care-a-facut-dintr-un-nume-comun-un-nume-propriu/

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/12/02/documentar-actorul-mitica-popescu-implineste-80-de-ani-10-08-02

https://adevarul.ro/entertainment/celebritati/mitica-popescu-eram-dusman-poporului-fost-destuicare-s-au-impotrivit-dau-examen-actorie-1_5b7aedc7df52022f7599089b/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here