S-a întâmplat în 2 decembrie 1594

0
47

S-a întâmplat în 2 decembrie 1594: A murit (în Duisburg, Germania) Gerardus Mercator (numele latinizat al lui Gerhard Kremer) (1512-1594), geograf flamand. A realizat hărţile Palestinei (1537), a Lumii (1538), Flandrei (1540), precum şi globurile terestru (1541) şi ceresc (1551). Unul dintre fondatorii geografiei matematice moderne.

     A elaborat lucrarea Atlas sive cosmographicae meditationes de fabrica mundi et fabricati figura (1585), o culegere de hărţi ale ţărilor europene, reprezentând o sinteză a cunoştinţelor geografice ale vremii. A inventat şi a pus la punct celebra sa metodă de proiecţie cilindrică, folosită şi în prezent, în special pentru alcătuirea hărţilor nautice.

       Născut la 5 martie 1512 la Rupelmonde în Flandra sub numele de botez Gheert Kremer (care în neerlandeză înseamnă „negustor”), viitorul intelectual a studiat la Universitatea din Löwen/Leuven şi, cunoscător de timpuriu al limbilor clasice, şi-a schimbat numele cu omonimul său latin: „mercator”. Intrînd în conflict cu autoritatea clericală din cauza comentariilor maliţioase în marginea Bibliei, Mercator a primit verdictul de „lutheranită” şi a fost caterisit. Peste câţiva ani a reuşit să emigreze în Germania, stabilindu-se la Duisburg, la a cărui universitate a predat cursuri decenii la rând. Pasiunea sa fiind măsurarea Pământului şi ilustrarea lui grafică, Mercator a lăsat posterităţii gravuri catografice şi un celebru atlas geografic pe care vizitatorii îl pot vedea şi azi la Muzeul de Artă şi Istoria Culturii din Duisburg.

Surse:

http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/history/Biographies/Mercator_Gerardus.html

https://www.historytoday.com/archive/birth-gerardus-mercator

https://www.britannica.com/biography/Gerardus-Mercator

https://www.encyclopedia.com/people/science-and-technology/geography-biographies/gerardus-mercator

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here