S-a întâmplat în 2 aprilie 1925

0
110

S-a întâmplat în 2 aprilie 1925: A murit Petru Poni, chimist şi mineralog; unul dintre fondatorii şcolii româneşti de chimie anorganică. Petru Poni s-a născut la 4 ianuarie 1841, într-o familie de răzeşi din satul Săcăreşti, aparţinător comunei Cucuteni, judeţul Iaşi. La vârstă fragedă, dovedind chemare spre învăţătură, urmează cursurile primare la şcoala din Târgu Frumos, bătând pe jos zilnic drumul celor câţiva kilometri buni până la şcoală. După absolvirea şcolii primare îşi continuă, în perioada 1852 – 59, cursurile secundare şi liceale la Gimnaziul Central din Iaşi (Liceul Naţional).

            Urmare a unor rezultate strălucite la învăţătură, pentru continuitate i se acordă o binemeritată bursă de studii la Paris, mai întâi, la „College de France” şi, apoi, la vestita universitate Sorbona, unde, contrar înclinaţiei sale spre ştiinţele umaniste, de drept şi filologie, se îndreaptă cu intensitate spre cunoaşterea chimiei fizice şi a mineralogiei, domeniu în care avea să i se aprecieze nivelul înalt al pregătirii şi specializării şi în care avea să exceleze, ulterior, începând din 1865, odată cu revenirea sa în ţară, la Iaşi. Aici va preda ca profesor la Liceul Naţional şi din anul 1866 şi la Liceul Militar, dovedind remarcabile calităţi de „dascăl chimist”, ale căror ecouri aveau să ajungă şi la primaşi tânăra Universitate ieşeană şi românească, înfiinţată la 26 oct. 1860, din vremea şi vrerea lui Cuza Vodă.

         Datorită lui Petru Poni se studiază chimia în limba română, el a pus bazele terminologiei şi nomenclaturii chimice în limba română și a ținut primul curs de chimie la nivel academic la Universitatea din Iaşi. Petru Poni a publicat și primele manuale de fizică și de chimie în limba română.

         Ca profesor la Universitatea din Iaşi a rămas vreme de 33 de ani. În 1897, Petru Poni, împreună cu Alexandru Obregia, a înfiinţat primul laborator de chimie după model german, iar în 1903 introducea cursul „Studiul chimic al petrolului”. Cercetările sale s-au concentrat cu o atenţie deosebită şi asupra uneia dintre cele mai importante bogăţii ale subsolului nostru, petrolul.

          În istoria ştiinţifică a României este cunoscut ca fiind chimistul care a acordat o atenţie specială studierii compoziţiei apelor minerale de pe teritoriul ţării noastre, o cercetare desfăşurată timp de 12 ani, străbătând ţara de la un capăt la celălalt. A analizat peste 80 de minerale culese din diferite regiuni ale ţării, a descoperit două minerale noi, denumite de el broștenită și badenită, a studiat toate varietăţile de chihlimbar din România, toate zăcămintele de sare.

          Efectele terapeutice ale Lacului Amara au fost descoperite tot de chimistul ieşean Petru Poni. Scria în studiile sale despre Lacul Amara că „apa este incoloră, opalescentă, gust foarte sărat, amar totodată, miros slab de hidrogen sulfurat”. Petru Poni a descoperit că în apă există nămol sapropelic, cu efecte benefice în combaterea afecţiunilor reumatismale.

            Din iunie 1879, a fost ales membru al Academiei Române. La 20 de ani distanţă ajungea preşedintele acestei instituţii. În anul 1889 a fost numit comisar al Guvernului Român la Expoziția Universală de la Paris.Alături de alţi camarazi, în 1890 a înfiinţat Societatea de Fizică, devenită ulterior Societatea Română de Științe. Petru Poni a publicat şi studiul „Observaţiuni meteorologice făcute la Iaşi” şi este considerat un precursor al climatologiei româneşti.

             Tot el a înfiinţat un laborator de analize chimice ale produselor sosite în vamă, aflat în subordinea Ministerului Agriculturii. Se analizau probe de vin luate de la cârciumi, de lapte pus în circulaţie în Iaşi, de rachiuri, uleiuri alimentare, făină, zahăr, prăjituri sau petrol. Pentru meritele sale ştiinţifice şi didactice, Petru Poni a fost recompensat cu cele mai mari ordine româneşti instituite de Regele Carol I. Rezultatele lui au fost apreciate şi de oamenii de ştiinţă de peste hotare. Astfel, Petru Poni primeşte din Franţa Ordinul Legiunea de Onoare, din Serbia Ordinul „Sf. Sava”, iar din Austria Ordinul „Franz Josef”.
         Nu a stat departe nici de politică.Membru marcant al PNL, Petru Poni a fost pentru scurte perioade de timp primar al Iaşului, dar şi Ministru al Cultelor și Instrucțiunii, deputat sau senator. La Iaşi, casa în care a locuit profesorul Petru Poni şi familia sa adăposteşte astăzi Muzeul „Poni- Cernătescu”. Dacă vă doriţi o călătorie în timp, pe urmele savantului Petru Poni, acest muzeu este locul cel mai potrivit. În laboratorul de chimie se păstrează masa de lucru cu substanţe, sticlărie şi ustensile necesare unor experimente de chimie, o plasmă multi-touch cu un soft de chimie, vitrine ce adăpostesc importante documente, cărţi de specialitate, diplome, fotografii şi obiecte personale.La demisolul clădirii, a fost amenajată o expoziţie de minerale şi flori de mină, care aminteşte de pasiunea lui Petru Poni pentru domeniul mineralogiei.

       A trăit 84 de ani şi este recunoscut drept fondatorul şcolii româneşti de chimie și „părintele chimiei minerale”.

Surse:

https://www.petruponi.ro/index/petruponi/petruponi.html

http://www.eualegromania.ro/2015/11/15/petru-poni-fondatorul-scolii-romanesti-de-chimie-parintele-chimiei-minerale/

https://www.bzi.ro/public/pdf/4_petru_poni_-_175.pdf

https://www.ponicernatescu.ro

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here