S-a întâmplat în 19 noiembrie 1921

0
87

S-a întâmplat în 19 noiembrie 1921: S-a născut prozatorul şi istoricul literar Dinu Pillat; fiul poetului Ion Pillat; arestat în 1959, judecat în lotul „C. Noica-Pillat”, condamnat la 25 de ani de muncă silnică, eliberat în 1964 (anul amnistierii generale a deţinuţilor politici din R.P.R.) (m. 1975). Urmează cursurile Liceului „Spiru Haret” (1932-1940), în a cărui revistă, „Mlădiţa”, debutează în 1933 cu O călătorie la Constantinopol, şi ale Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, absolvită în 1945.

      Îşi susţine teza de doctorat, Romanul de senzaţie în literatura română din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cu excursul suplimentar Contribuţiuni la biografia lui Ion Pillat, în 1947, îndrumător fiindu-i George Călinescu, al cărui asistent a fost între 1945 şi 1947. şi pierde postul de la Universitate şi străbate o lungă perioadă de privaţiuni, optând forţat pentru soluţii disperate, dureroase şi umilitoare.
        Mai târziu, în decembrie 1956, devine colaboratorul profesorului său, în calitate de cercetător la Institutul de Istorie Literară şi Folclor din Bucureşti.  În martie 1959 este arestat şi judecat în procesul cunoscut sub numele „lotul Noica-Pillat”, sub acuzaţia de „uneltire împotriva ordinii sociale şi înaltă trădare de stat”, motivată, între altele, de scrierea romanului Aşteptând ceasul de apoi, care circulase în manuscris.
       Condamnat la 25 de ani de muncă silnică, este eliberat din închisoare în 1964, după mai bine de 5 ani, şi îşi reocupă postul de cercetător (păstrat graţie lui George Călinescu), activând în cadrul Institutului până cu câteva luni înainte de stingerea din viaţă. Debutul criticului este considerat însă cel din 1938, când semnează în „Universul literar” articolul Nuvelistica lui Ionel Teodoreanu.  Ca romancier, începe în 1941, la revista „Albatros”, cu pagini din jurnalul unui adolescent, versiune intermediară a romanului Tinereţe ciudată,tipărit în volum în 1943, cu o prefaţă de Ionel Teodoreanu.
      În Moartea cotidiană (1946) autorul face un salt spre o mai mare detaşare şi luciditate în descrierea vieţii cotidiene a unei familii de mici intelectuali burghezi, ale căror existenţe cenuşii sunt surprinse pe fundalul unui peisaj urban la fel de şters şi dezolant. În 1948 Pillat finalizează cel de-al treilea roman, având ca model Demonii lui Dostoievski şi intitulat iniţial Vestitorii, ulterior Aşteptând ceasul de apoi.Volumul Mozaic istorico-literar. Secolul XX (1969) se ocupă de „cazuri literare insolite”.
       În 1976 apare postum eseul Dostoievski în conştiinţa literară românească, cu o prefaţă de Alexandru Paleologu.Din păcate neterminat, eseul include şi dezvoltă mai multe articole:Exegeze dostoievskiene, B. Fundoianu şi cazul Dostoievski, Descoperirea lui Dostoievski, Romanul românesc şi influenţa rusească.
Surse:

Gabriel Dimisianu, Ceva despre Dinu Pillat în Sfârșit și început de secol, Cartea Românească, 2013

http://www.humanitas.ro/dinu-pillat

https://www.fericiticeiprigoniti.net/dinu-pillat/1132-calvarul-familiei-pillat

http://www.autorii.com/scriitori/dinu-pillat/index.php

https://actualdecluj.ro/istorie-nu-il-uitati-pe-dinu-pillat-destinul-tragic-al-scriitorului-inchis-de-comunisti-la-jilava-si-gherla/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.