S-a întâmplat în 19 noiembrie 1917

0
70
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 19 noiembrie 1917: S-a născut Indira Gandhi, om politic indian; preşedinte al Partidului Congresul Naţional Indian (din 1955), ministru în mai multe rânduri, prim-ministru al Indiei (1966-1977, 1980-1984); fiica lui Jawaharlal Nehru, cel dintâi prim-ministru al Indiei independente (m. 1984; asasinată de către extremişti sikh).

Indira Gandhi a fost singurul copil al lui Jawaharlal Nehru, primul prim-ministru al Indiei independente.  Indira a terminat facultatea Visva Bharati din Bengalul de vest şi facultatea din Oxford.
        În anul 1942 s-a căsătorit cu Feroze Gandhi, membru al Congresului Naţional.Indira Gandhi a fost membru al comitetului muncitoresc al conducerii congresului începând cu 1955 şi în 1959.A fost aleasă pentru onorificul post de preşedinte de partid. Lal Bahadur Shastri, care l-a urmat pe Nehru la postul de Prim Ministru în 1964. a numit-o pe Indira Gandhi Ministrul Informatiei şi Radiodifuziunii. După moartea neaşteptată a lui Shastri din luna ianuarie 1966, Gandhi a devenit liderul Congresului şi totodata primul-ministru al Indiei. Indira Gandhi a ajutat foarte mult Bengalul de est (Bangladeshul de azi) în conflictul separatist cu Pakistanul în 1971, şi forţele armatei Indiei au obţinut o uşoară şi decisivă victorie asupra Pakistanului care a dus la creaţia Bangladeshului.
      În martie 1972, Indira Gandhi a adus Congresul în faţa unei noi victorii în alegerile naţionale. După ce şi-a învins oponenţii socialişti, s-a discutat despre Indira Gandhi ca ar fi violat legile alegerii. În iunie 1975 Înalta Curte a Allahabadului a declarat ca Indira Gandhi era coruptă şi ar fi putut să stea afară din politica pentru şase ani. În favoarea Indirei Ghandi, a declarat o situaţie de criză în India şi şi-a întemniţat oponenţii politici trecând peste multe legi care limitau libertatea personală. În această perioadă a implementat mai multe poliţe nepopulare, incluzând sterilizarea la scară mare ca metodă anticoncepţională.
        În 1977, Indira Gandhi şi partidul său au fost învinse şi partidul Janata a ajuns în inima Guvernului. Susţinătorii săi au plecat de la Congres în anul 1978 şi au format Congres I, I simbolizând India. Indira Gandhi a fost închisă pe motiv că era un poilitician corupt. Cu toate acestea, în noiembrie 1978, Indira Gandhi a câştigat un loc la Parlament şi Congres I a început să se mărească. Fiul său Sanjay Gandhi, care i-a devenit consilier, a câştigat un loc în Parlament.Toate acuzaţiile aduse atât Indirei cât şi fiului său au fost retrase.
        Moartea lui Sanjay Ghandi într-o prăbuşire de avion în iunie 1980, a făcut-o pe Indira să caute un alt înlocuitor pentru postul de conducător al Indiei.După aceasta, celălalt fiu, Rajiv, a devenit liderul partidului său.În anul 1980, Indira Gandhi a fost în faţa unei ameninţări a integrităţii politice a Indiei. Extremiştii Sikh au folosit violenţa pentru a afirma cererile lor pentru un stat autonom. Ca răspuns, Indira Gandhi a ordonat un atac al armatei în iunie 1984 la Templul din Ammritsar, sanctuarul sikh-ilor, fapt ce a adus moartea a mai mult de 450 sikhi. Cinci luni mai târziu, Gandhi a fost ucisă în grădina sa de câteva gloanţe trase chiar de două dintre gărzile sale Sikh în răzbunarea celor morţi la Templu.

Surse:

https://www.pmindia.gov.in/en/former_pm/smt-indira-gandhi/

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/indira-gandhi-simbolul-indian

https://www.biography.com/news/indira-gandhi-biography-facts

https://www.nytimes.com/topic/person/indira-gandhi

https://www.culturalindia.net/leaders/indira-gandhi.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here