S-a întâmplat în 19 noiembrie 1912

0
81

S-a întâmplat în 19 noiembrie 1912: S-a născut George Emil Palade, medic şi biolog american de origine română; a descoperit (1953) ribozomii (particule subcelulare care-i poartă numele), sediu al sintezei de proteine; cercetări în domeniul organizării structurale şi funcţionale a celulei; Premiul Nobel pentru Medicină pe 1974, împreună cu belgianul Albert Claude şi cu americanul de origine belgiană Christian René de Duve; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1975.

     George Emil Palade (n. Iaşi – d. 8 octombrie 2008) a fost un medic şi om de ştiinţă american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al Premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină. În 1986 i-a fost conferită în Statele Unite National Medal of Science („Medalia Naţională pentru Ştiinţă”) în biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esenţiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”.S-a născut la Iaşi în 1912, într-o familie de cadre didactice, tatăl fiind profesor de filozofie, iar mama profesoară de liceu. Familia sa locuia pe stradela Sărăriei.
         La vârsta de 7 ani, el şi-a început pregătirea şcolară la Şcoala „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, aflată pe str. Lascăr Catargiu nr. 28, unde a învăţat timp de trei ani (1919-1922). Clădirea şcolii datează de la începutul sec. al XX-lea şi este monument istoric (IS-II-m-B-03795). Pe peretele şcolii, lângă intrare, a fost amplasată o placă memorială cu următorul text:”În această şcoală, între 1919 – 1922, şi-a început drumul spre ştiinţă GEORGE EMIL PALADE, medic de origine română, născut la Iaşi, pe stradela Sărăriei, la 19.XI.1912.Descoperirile sale reprezintă eforturile susţinute în domeniul cercetării fundamentale în biologie şi medicină, eforturi apreciate de Comunitatea ştiinţifică internaţională, prin acordarea în 1974 a Premiului Nobel, ceea ce conferă un prestigiu strălucit ştiinţei şi culturii româneşti.”
        În 1930 s-a înmatriculat ca student la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti. A absolvit-o în 1940, obţinând titlul de doctorîn medicină cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice. În perioada 1942 – 1945, Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române.În 1946 s-a căsătorit cu fiica industriaşului Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, cu care a avut doi copii: o fiică, Georgia Palade Van Dusen, şi un fiu, Philip Palade. A plecat cu soţia sa în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de ştiinţă care i-a devenit mentor. Claude lucra la Rockefeller Institute for Medical Research şi l-a invitat pe Palade să lucreze împreună cu el în departamentul de patologie celulară.
       George Palade a realizat importanţa excepţională a microscopiei electronice şi a biochimiei în studiile de citologie. Cum nu era biochimist, a iniţiat o colaborare cu Philip Siekevitz. Împreună au combinat metodele de fracţionare a celulei cu microscopie electronică, producând componenţi celulari care erau omogeni morfologic. Analiza biochimică a fracţiunilor mitocondriale izolate a stabilit definitiv rolul acestor organule subcelulare ca un component major producător de energie.Cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicaţia mecanismului celular al producţiei de proteine.A pus în evidenţă particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade. Împreună cu Keith Porter a editat revista The Journal of Cell Biology („Revista de Biologie Celulară”), una dintre cele mai importante publicaţii ştiinţifice din domeniul biologiei celulare.
        În 1961 G. E. Palade a fost ales membru al Academiei de Ştiinte a SUA. În 1973 a părăsit Institutul Rockefeller, transferându-se la Universitatea Yale, iar din 1990 a lucrat la Universitatea din San Diego (California).George Palade a fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei româno-americane de arte şi ştiinţe (ARA) la Universitatea din California.În 2007, preşedintele României l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan.

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1974/palade/biographical/

https://life.ro/george-emil-palade-premiul-nobel-pentru-fiziologie-si-medicina-in-1974-moldoveanul-care-a-revolutionat-biologia-celulara/

https://radioromaniacultural.ro/portret-george-emil-palade-laureat-al-premiului-nobel-geniul-care-a-descifrat-balanta-energiei-vietii/

https://www.descopera.ro/cultura/14891930-primul-nobel-romanesc-povestea-fabuloasa-a-geniului-palade

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/emil-palade-fabuloasa-poveste-a-primului-nobel-romanesc

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.