S-a întâmplat în 19 noiembrie 1828

0
51

S-a întâmplat în 19 noiembrie 1828: A murit Franz Schubert, compozitor austriac (n. 1797). Deşi a trăit toată viaţa în umbra lui Beethoven, Franz Schubert, a lăsat posterităţii adevărate dovezi de măiestrie artistică. A fost primul compozitor din istoria muzicii, care nu era şi dirijor şi instrumentist. Misiunea lui a fost întotdeauna să creeze muzica, mulţumindu-se să scrie pagini după pagini, chiar dacă erau sau nu interpretate în public.

        Studiile primare le face la Seminarul Imperial Regal, unde, în anul 1808, devine sopran în corul Capelei Curţii. Ca elev s-a remarcat ca un bun pianist şi violinist, dar mai ales ca un compozitor prolific. În 1813 îşi pierde vocea, însă continuă studiile pentru a deveni profesor.Între 1814 şi 1818 scrie fără încetare cântec după cântec, simfonii, muzică de cameră, mise. Datorită iubirii sale pentru pian şi vocea umană, numele lui Franz Schubert este asociat cu precădere liedului.

        În general, versurile care l-au inspirat pe muzician aparţin poeţilor romantici, tematica pieselor fiind şi ea identică. Unul dintre cele mai desavârşite lieduri, Gretchen la vârtelniţă a fost compus de Schubert la numai şaptesprezece ani. Vor urma 145 de lieduri, pe texte din literatură germană (Goethe, Schiller, Heine, poeme de Ludwig Gottfried Kosengarten si de Willhelm Muller).Liedul urmăreşte poemul de la început până la sfârşit într-o continuitate dramatică sau lirică, iar la Schubert unele lieduri îmbracă forma baladelor. Esenţa liedului este asemănătoare cu cea a poeziei lirice, Schubert transformând poeziile în esenţe muzicale.

      Cea mai mare serie de lieduri din literatură este cuprinsă în ciclurile Die schone Mullerin (Frumoasa morăriţă) şi Die Winterreise (Călătorie de iarnă) compuse în 1827. Creaţia lui Schubert este străină de virtuozitatea cerută de sălile de concerte sau de saloanele muzicale ale Vienei. În schimb, compozitorul prefera să scrie pentru prietenii apropiaţi care participau la serile sale de muzică, cunoscute sub numele de „schubertiade”.

      A compus nouă simfonii, însă nu a avut niciun concert. Simfonia nr. 8 Neterminata (1822) a devenit favorita tuturor. A scris literatură pianistică pentru patru mâini, piese foarte căutate de public şi de editori, mai ales pentru faptul ca acest gen de muzica putea fi abordată acasă, în cameră. Deşi a trăit doar 31 de ani, Franz Schubert a scris impresionant de mult: lieduri, simfonii, uverturi, cvartete, sonate, misse, piese corale şi lucrări pentru teatru muzical. Totodată, este şi creatorul impromptu-ului, un gen improvizatoric. A fost nevoie de aproape patruzeci de ani de la moartea sa, pentru ca omenirea să recunoască geniul lui Franz Schubert.

Surse:

https://scoalamuzicala.wixsite.com/muzica/franz-schubert

https://www.societateamuzicala.ro/societateaculturala/schubert-franz-schubert

https://www.biography.com/artist/franz-schubert

https://www.britannica.com/biography/Franz-Schubert

https://www.bbc.co.uk/music/artists/f91e3a88-24ee-4563-8963-fab73d2765ed

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.