S-a întâmplat în 19 martie 1827

0
113

S-a întâmplat în 19 martie 1827 . S-a născut pictorul Mişu Popp. Mişu Popp s-a născut la Brașov în 1827, în familia zugravului de biserici Ioan  Popp de Galați. S-a format ca pictor sub influența academismului din Viena, unde a urmat studii universitare de artă. Participant la revoluţia de la 1848, în Brasov, după  înfrângerea mişcării paşoptiste, este obligat să se refugieze  la București.

            În perioada valahă, a jucat alături de braşoveanul  Constantin Lecca un rol important în evoluția artei româneşti, elogiată în presa vremii. După întoarcerea la Brașov, pe lângă pictarea unor lăcașuri de cult, Mișu Popp s-a remarcat ca un apreciat portretist. Creația sa cuprinde numeroase portrete ale fruntașilor români din Brașov. Mișu Popp face parte dintre pictorii importanți ai celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, iar criticii spun că locul său este alături de pictorii vremii, precum Tătărescu sau Aman.

           Pictorul braşovean Mişu Popp, care s-a remarcat în domeniul portretisticii și al picturii bisericești. A fost prieten și colaborator al unui alt pictor braşovean renumit  – Constantin Lecca, împreună cu care a pictat mai multe biserici, printre care şi Sfânta Treime din Schei. Lecca a fost primul  român care a executat la noi pictură religioasă în stil occidental. Mişu Popp şi Constantin Lecca, doi braşoveni care au avut multe de spus în arta românească.

          Are meritul de a fi realizat o impresionantă operă portretistică având ca temă personalităţi istorice, politice, culturale dar şi funcţionari, orăşeni, preoţi de sat şi ţărani. Lucrările sale sunt caracterizate de convenționalism academic, fără a distruge expresia imaginii. Face parte, alături de litograful Carol Popp Szathmary şi de pictorul Constantin Lecca din grupul de artişti ardeleni care au influenţat semnificativ pictura românească a sec. al XIX-lea.

Surse:

Popescu, Elena, „Mişu Popp (1827-1892)”, Muzeul Naţional Brukenthal, Ed. Altip, Sibiu, 2007

Ion Frunzetti: Arta românească în secolul XIX, Editura Meridiane, București, 1991

http://www.muzeulartabv.ro/docs/cat%20arta%20si%20istorie%20ver%20web%20mic.pdf

http://documente.bcucluj.ro/web/bibdigit/periodice/tarabarsei/1932/BCUCLUJ_FP_280068_1932_004_002.pdf

http://artindex.ro/2012/05/16/popp-misu/

Pictura religioasă a pictorului Mişu Popp

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here