S-a întâmplat în 19 mai 1919

0
110

S-a întâmplat în 19 mai 1919: A fost înfiinţată organizaţia non guvernamentală Save the Children pentru apărarea drepturilor copilului. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizaţii naţionale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic şi Social al ONU.

  Povestea Save the Children începe în 1919, când Eglantyne Jebb, revoltată de consecințele Primului Război Mondial (zeci de mii de copii mureau zilnic din cauza bolilor și a foametei în toate țările Europei), înființează Save the Children Fund, urmând ca, un an mai târziu, în 1920, să fondeze la Geneva prima mișcare internațională pentru copii The International Save the Children Union, având ca membri Save the Children Fund și Rädda Barnen (Salvați Copiii Suedia). Aceeași Eglantyne Jebb redactează documentul care devine Declarația Drepturilor Copilului, adoptată în 1924 de Liga Națiunilor Unite și sursă de inspirație pentru viitoarea Convenție cu privire la Drepturile Copilului adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1989 și ratificată de România în 1990.

        Devotați crezului lui Eglantyne Jebb, „salvarea copiilor din întreaga lume reprezintă un lucru imposibil doar dacă refuzăm să-l realizăm”, toți cei care au aderat, de-a lungul anilor, la principiile Save the Children – angajați și voluntari, deopotrivă, au dezvoltat mereu programele pentru copii, astfel încât niciunui copil din lume să nu-i fie refuzat dreptul la viață, educație, protecție și participare. Scopul principal al asociației Save the Children este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor.

        Organizaţia Salvaţi Copiii România a fost înfiinţată in anul 1990 şi a devenit membră a organizaţiei International Save the Children Alliance în anul 1997.  Salvați Copiii România este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile și protecția copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.  Programele Organizației sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenție deosebită către cei aflați în situații dificile – copiii din comunitățile dezavantajate, copiii victime ale violenței, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiați etc.  Peste 1.340.000 copii au fost implicați în campaniile și programele desfășurate de Organizație. Salvați Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări.

      Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora.Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.

Surse:

https://www.savethechildren.net/

https://www.salvaticopiii.ro/

https://www.salvaticopiii.ro/cine-suntem/povestea-save-the-children

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.