S-a întâmplat în 19 iulie 1976

0
48

S-a întâmplat în 19 iulie 1976: A murit pictorul Henri Catargi. Henri Catargi (n. 6 decembrie 1894, Bucureşti – d. Bucureşti) a fost un pictor român. Henri H. Catargi a urmat liceul la Paris, și, deoarece tatăl său i-a condiționat studiul picturii de absolvirea unei facultăți practice, și-a luat licența în drept la Sorbona.

       La revenirea în țară, a frecventat Academia Liberă de Pictură, avându-i ca profesori pe Gheorghe Petrașcu și pe Jean Al. Steriadi. În 1920 s-a reîntors la Paris, pentru a studia la Academia Julian. Acolo i-a cunoscut pe pictorii postimpresioniști francezi Édouard Vuillard, Paul Sérusier, pictorii Felix Vallotton, Maurice Denis, dar și pe Theodor Pallady, care a avut o mare influență asupra creației sale.

        Prima expoziție personală a pictorului a avut loc la Paris, în 1922, după care artistul a început să își câștige faima atât în Europa, cât și în România, expunând la București, dar și la Moscova, Belgrad, Praga, Berlin, New Delhi, Cairo, Londra și Tokyo.

        Arta lui Catargi a evoluat într-un mod destul de puțin obișnuit, lucrările din prima perioadă de creație au fost lucrări care țin mai mult de avangardă decât de modernism. Spre sfârșitul vieții, împins de nevoile materiale, a început să picteze în manieră realistă personaje în costume naționale, cu broboade, bibliotecare, reușind să se adapteze într-un mod superior tuturor condițiilor impuse de ideologie.
        Spre sfârşitul vieţii, perioadă petrecută în România, fiind rupt de ce se întâmpla în Europa, a făcut lucrări mai deschise către picturalitate, către materialitate, începând să îmbrace toate formele cu o materie care, fără să însemne o concesie adusă realismului care se cerea, a fost un mod de a explica pictura realistă, cea care se cerea, dar la un standard foarte înalt. El a înţeles că aceasta era direcţia cerută, către care trebuia şi el să se îndrepte, nu mai avea din ce trăi, începând să picteze personaje în costume naţionale, cu broboade, bibliotecare, dar chiar şi prin aceste elemente tematice, pictura lui a rămas de o foarte bună calitate.
        Astfel, a demonstrat că şi în momentul în care faci pictură realistă, moment în care recunoşti personajele şi obiectele, raporturile spaţiale, poţi să o faci la un standard de calitate extraordinar. Lucrările din ultima perioadă a lui Catargi au o monumentalitate extraordinară, au substanţă, au cromatică profundă şi materialitate, dar sunt departe de toate aceste construcţii spaţiale ale avangardei. Catargi este un exemplu extraordinar al felului în care un om inteligent şi care nu avea obişnuinţa de a trăi din arta sa, a reuşit să se adapteze într-un mod superior tuturor condiţiilor impuse de ideologie. S-a impus ca un mare pictor, nu aveau ce să-i reproşeze. Dar, mai presus de toate, Catargi a fost maestrul generaţiei sale.  Prin Decretul nr.514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, pictorului Henri Catargi i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Română „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei. Artistul s-a stins din viaţă în 1976, la Bucureşti, la vârsta de 82 de ani.

Surse:

https://galeriidearta.blogspot.com/2016/12/henri-catargi-6-decembrie-1894-19-iulie.html

https://www.replicaonline.ro/henri-catargi-un-pictor-caruia-criticii-nu-aveau-ce-sa-i-reproseze-149563/

https://www.gds.ro/Local/2014-11-05/mostenirea-unui-mare-pictor/

https://www.observatorcultural.ro/articol/arte-vizuale-henri-h-catargi-demnitatea-unei-profesiuni-2/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here