S-a întâmplat în 19 iulie 1874

0
91

S-a întâmplat în 19 iulie 1874: S-a născut Constantin Levaditi, inframicrobiolog român; a efectuat cercetări originale în domeniul poliomelitei și encefalitei; a fost unul din fondatorii virusologiei pe plan mondial. Constantin Levaditi (n. Galaţi – d. 5 septembrie 1953, Bucureşti) a fost un inframicrobiolog român naturalizat în Franţa, ales membru corespondent al Academiei Române, în 1910 şi membru de onoare, în 1926.

      Deși numele lui Constantin Levaditi nu este unul care să fie adus prea adesea în discuție în România, doctorul Levaditi a fost unul dintre cei mai mari doctori ai acestei țări, atât din postura de profesionist în domeniu, cât și din postura de luptător împotriva sorții. Unele scrieri despre acest om îl descriu ca fiind un medic francez de origine română, ceea ce e o greşeală, căci Levaditi este român care mai apoi a emigrat în Franța.
         Constantin Levaditi s-a născut în 1874 în apropiere de Galați, în localitatea Livadia, într-o familie extrem de săracă. A fost fiul unui hamal portuar și al unei spălătorese, oameni simpli, fără posibilități materiale prea mari. De altfel, micul Constantin începe să lucreze la magazinul unui unchi încă din primul an de școală astfel încât să-și poată ajuta familia. Soarta potrivnică începe să-și arate colții, însă, iar la vârsta de 8 ani rămâne orfan de ambii părinți, astfel că, pentru a nu fi plasat într-un orfelinat, ajunge la Bucureşti în grija mătușii Eufrosenia, spălătoreasă la Spitalul Brâncovenesc. Așa ia viitorul doctor primul contact cu viața de spital și invariabil, ajunge să fie atras de medicină. Deși nu există date care să ateste în mod clar, se spune că ambii părinți ar fi murit de tuberculoză, lucru care ar fi evident pentru motivația viitorului doctor de a se implica in proiecte ce vizau cercetarea acestei boli.
      După ce a terminat liceul la Bucureşti, a urmat Facultatea de Medicină a Universităţii Bucureşti între 1892 – 1898. Acolo îl întâlnește pe nimeni altul decât Victor Babeș, cel care îi va deveni mai târziu mentor. Obișnuit cu munca grea, Levaditi excelează pe perioada cursurilor, atrăgând atenția lui Babeș, care a remarcat sârguința, etica muncii si aplecarea pentru partea de cercetare a tânărului Levaditi. Punctul de start al carierei lui Levaditi începe în anul şase de facultate, atunci când se implică într-un studiu numit „ Forma actino-micotică a bacilului tuberculozei”, studiu care nu numai că atrage atenția instituțiilor de profil, dar care ulterior, îi va aduce și o bursă de studiu la Paris, cu o scrisoare de recomandare din partea unor somități ai vremii, Victor Babeș și C. I. Istrate, un chemist şi medic, colaborator al lui Carol Davila și nu în ultimul rând, președinte al Academiei Române.
       Terminate studiile superioare, a plecat la specializare la Paris, la Laboratorul de Patologie Generală şi la Institutul „Pasteur”. După doi ani petrecuţi în capitala franceză (1898 – 1900), s-a mutat la Institutul de Terapie Experimentală de la Frankfurt pe Main (1900 – 1901), apoi a revenit la Paris şi a obţinut doctoratul în medicină.

        A lucrat ca cercetător la Institutul „Pasteur”, unde a avut un laborator propriu, apoi la Institutul „Fournier”. În 1913 a reuşit, pentru prima dată în lume, să cultive virusul poliomielitic pe alte celule decât cele nervoase, ceea ce a contribuit semnificativ la cunoaşterea acestuia şi la elaborarea unui vaccin.

        Levaditi este unul dintre fondatorii inframicrobiologiei moderne, iar cercetările sale cuprind întreg domeniul inframicrobiologiei. O deosebită valoare au studiile lui asupra eritemelor polimorfe, ectodermozelor neurotrope, sifilisului, poliomielitei, encefalitei, vaccino- şi chimioterapiei. Lui i se datorează metoda de cercetare a spirochetei sifilisului în ţesuturi (coloraţia Levaditi) şi introducerea bismutului în terapeutica sifilisului. Tot el a perfecţionat metoda de impregnare cu argint a spirochetelor în secţiuni.
        A fost membru al Academiei franceze de medicină şi colaborator ştiinţific la Institutul Pasteur din Paris. Între 1920-1921 a fost profesor la facultatea de medicină din Cluj. Cariera lui Constantin Levaditi a fost una fructuoasă, încununată de succes. În 1920, de exemplu, începe să studieze encefalita letargică și 3 ani mai târziu, reușește să producă un neurovaccin împotriva acestei boli, împreuna cu Ștefan Nicolau. Deși Levaditi a fost unul dintre cei mai mari doctori ai Europei, numele său este prea puțin auzit astăzi. Pentru munca sa, pentru valoroasele descoperiri pe care le-a lăsat omenirii și care au salvat mii, poate sute de mii de oameni, Levaditi a primit:

Premiile „Bréant şi Montyon ale Academiei de Ştiinţe din Paris;

– Premiul Expoziţiei Internaţionale de la Strasbourg;

– Marele Premiu „Cameron” al Universităţii din Edinburgh;

– Premiul „John Scott” al Universităţii din Philadelphia;

– Premiul internaţional „P. Erlich” pentru chimioterapie.

       Statutul său din Romania, însă, a fost unul controversat. Deși a fost membru de onoare al Academiei de Medicină din București, membru al Academiei de Medicină din Paris, Membru de onoare al Academiei Române și Doctor Honoris Causa al Universității din Amsterdam și al Academiei de Științe din Paris, unele surse vorbesc despre o scurtă carieră profesională în țara, chiar și la Cluj, loc de unde a fost înlăturat, cel mai probabil, pentru criticile aduse sistemului public de sănătate transilvănean de după 1918.

        A murit pe 5 septembrie 1953 la București, iar astăzi este considerat unul dintre părinții inframicrobiologiei moderne, munca sa fiind citată chiar și în zilele noastre.

Surse:

Rusu, Dorina N. – Membrii Academiei Române, 1866-1999, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1999

https://acad.ro/com2004/pag_com04_1214.htm

https://www.medicina101.com/constatin-levaditi-biografie-si-realizari/

https://www.bvau.ro/manifestari/2008/0900/constantin_levaditi.pdf

https://www.researchgate.net/publication/6941251_Constantin_Levaditi_1874-1953_a_pioneer_in_Immunology_and_Virology

https://www.viata-libera.ro/diaspora/40597-galati-viata-libera-galateni-care-au-uimit-lumea-constantin-levaditi

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.