S-a întâmplat în 19 ianuarie 2006

0
44

S-a întâmplat în 19 ianuarie 2006: NASA a lansat prima sondă spaţială către Pluto, „New Horizons”. New Horizons (Noi Orizonturi) este o sondă spațială lansată de NASA în 19 ianuarie 2006, în cadrul Programului New Frontiers și concepută pentru studierea sistemului Pluton (planetă pitică) – Charon (satelitul acestuia). Nava a ajungă la destinație (Pluton) în iulie 2015. Trecând de Pluton sonda a cercetat unul din obiectele din centura Kuiper.

    Oamenii de ştiinţă de la NASA au anunţat în iulie 2015 descoperirea unui al doilea lanţ muntos cu dimensiuni impresionante pe suprafaţa îngheţată a lui Pluto, cu ajutorul datelor transmise de sonda spaţială New Horizons, dar şi cel mai mic satelit natural al acestei planete pitice.
      Finalizarea misiunii New Horizons este așteptată peste 15-17 de ani de la data lansării (aprox. 2021-23). Nava a atins în imediata apropiere a Pământului cea mai mare viteză înregistrată vreodată de către navele spațiale. La momentul intrării în funcțiune a motoarelor, aceasta a fost de 16,21 km/s. Cu toate acestea, viteza actuală a sondei este de 14,95 km/s (iunie 2013), fiind mai mică decât cea a lui Voyager 1, care este de 17,05 km/s (Voyager 1 și-a mărit viteza datorită manevrei de asistență gravitațională, de lângă Saturn).
     La 6 decembrie 2014 sonda a fost reconectată, fiind pregătită pentru realizarea misiunii principale, aceasta constând în studiere sistemului Pluton – Charon, precum și a corpurilor din jurul acestuia.Primele imagini ale sistemului au fost publicate de NASA la 2 februarie 2015. Pluton și satelitul său apar sub forma unor picături albe care au fost realizate la o distanță de 200 milioane de kilometri. Oamenii de știință nu pot să obțină prea multe date din aceste imagini preliminare. Ele au fost realizate în principal pentru a vedea dacă sonda New Horizons este corect poziționată pentru „întâlnirea” ei istorică cu Pluton, care va avea loc peste cinci luni.La 1 ianuarie 2019, sonda spațială New Horizons a survolat corpul transneptunian (486958) 2014 MU69, care este în mod clar asteroid binar de contact, cu forma unui om de zăpadă.
Surse:

https://www.nasa.gov/mission_pages/newhorizons/main/index.html

http://pluto.jhuapl.edu/

https://www.space.com/new-horizons-observations-continue-in-kuiper-belt.html

https://www.hotnews.ro/stiri-international-22891282-performanta-istorica-nasa-sonda-new-horizons-survolat-bine-cel-mai-indepartat-corp-ceresc-aflat-aproximativ-6-4-miliarde-kilometri-pamant.htm

http://www.rador.ro/2019/01/01/sonda-spatiala-new-horizons-aproape-de-cel-mai-indepartat-obiect-celest-studiat-vreodata-ultima-thule/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here