S-a întâmplat în 19 februarie 1473

0
80

           S-a întâmplat în 19 februarie 1473 . S-a născut Nicolaus Copernicus, astronom polonez. Nicolaus Copernic (germ. Nikolaus Kopernikus, pol. Mikołaj Kopernik) (n. în oraşul liber hanseatic Toruń, aflat azi în Polonia – d. 24 mai 1543, Frauenburg, astăzi Frombork, Polonia), astronom şi cosmolog, matematician şi economist, preot şi prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a sistemului solar.

           Naţionalitatea sa este reclamată şi de germani, dar majoritatea istoricilor îl consideră polonez.

          Primele studii le-a făcut la şcoala din Torun, iar în 1492 intră la studii superioare la Universitatea din Cracovia (Krakau), unde a studiat matematica, retorica, gramatica, poetica şi şi-a cultivat pasiunea pentru studiul astronomiei.

            La 20 de ani obţine titlul de doctor în aceste ştiinţe. La încheierea studiilor, în 1496, pleacă în Italia, unde în 1497 începe să studieze medicina şi dreptul canonic la Universitatea din Bologna, prima universitate din Europa, aprofundând şi studiul literaturii clasice.

            În Italia a citit despre ideea filosofului grec Aristarh din Samos, care cu mai bine de un mileniu şi jumătate înainte afirmase că Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui, iar nu invers, aşa cum susţinea opinia comună la acea vreme.

            În acest timp locuieşte în casa matematicianului Domenico Maria Novara, care se ocupa cu scrierile astronomului Ptolemeu, şi începe să se intereseze de astronomie şi geografie. Împreună observă la 9 martie 1497 acoperirea stelei Aldebaran de către lună.

           După terminarea studiilor în1500, Copernic ţine prelegeri de astronomie la Roma şi în anul următor este acceptat să studieze medicina la renumita universitate din Padova. În anul 1503 i se acordă în Ferrara titlul de Doctor în Drept canonic, după care se întoarce în Polonia.

        În Italia, Copernic vine în contact cu scrierile vechilor greci şi se documentează asupra ipotezei heliocentrice, pe care au susţinut-o unii filozofi ai antichităţii: Philolaos, Aristarh din Samos, Platon şi convinge tot mai mult de falsitatea geocentrismului lui Ptolemeu. După 1497 a plecat la Viena, unde a studiat astronomia cu Regiomontanus.

             În 1501 este chemat la Roma, unde predă matematica şi astronomia şi, alături de Domenico Maria Novara, efectuează observaţii astronomice. Reîntors în Polonia (1511), Copernic şi-a desfăşurat activitatea în oraşele Frombork, Olsztyn şi Lidzbark şi a efectuat observaţii astronomice în turlele acestuia din urmă.

              Astfel, între anii 1503 şi 1510, locuieşte în palatul episcopal al unchiului său în Lidzbark Warmiński, ajutându-l la administraţia diocezei.În acest timp redactează un scurt tratat de astronomie, „De Hypothesibus Motuum Coelestium a se Constitutis Commentariolus”, care va fi publicat postum mult mai târziu, în secolul al XIX-lea.

           În 1512, înainte de a împlini 40 de ani, Copernic scrisese deja Comentariolus, o descriere a modelului heliocentric al sistemului solar, manuscrisul fiind însă destinat numai apropiaţilor.

           În acelaşi an se mută la Frauenburg, face parte din comitetul „Concilului din Laterano” (1515) pentru reforma calendarului şi începe să lucreze la opera sa fundamentală, „De Revolutionibus Orbium Coelestium” („Despre mişcările de revoluţie ale corpurilor cereşti”), pe care o termină în 1530, dar va fi publicată abia în anul 1543, cu puţin înainte de moarte, fiind conştient de contradicţiile cuprinse faţă de doctrina oficială a Bisericii Catolice.

Surse:

https://www.notablebiographies.com/Co-Da/Copernicus-Nicolaus.html

https://www.britannica.com/biography/Nicolaus-Copernicus

https://www.famousscientists.org/nicolaus-copernicus/

https://www.space.com/15684-nicolaus-copernicus.html

https://www.scientia.ro/biografii/112-biografii-astronomie/3888-mari-astronomi-nicolaus-copernicus-1473-1543.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here