S-a întâmplat în 19 decembrie 1996

0
66

S-a întâmplat în 19 decembrie 1996: A murit actorul italian de film Marcello Mastroianni. Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni (n.28 septembrie 1924, Fontana Liri/Frosinone – d. Paris), a fost un actor italian, protagonist multilateral de mare talent în cinematografia din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

    După terminarea studiilor liceale, se înscrie la facultatea de Economie şi Comerţ, dar preferă să frecventeze grupul Centrului Universitar de Teatru din Roma, unde este remarcat de regizorul Luchino Visconti, care îl distribuie, împreună cu Vittorio Gassman, în spectacole de teatru cu piesele „Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, „Moartea unui comis-voiajor”de Arthur Miller şi „Trei surori” de Anton Cehov. Debutează în film în 1947 în „Mizerabilii” (regia: Riccardo Frada), lucrează apoi cu Luciano Emmer („Fetele din Piaţa Spania”, „Bigamul”), cu Carlo Lizzani („Cronica amanţilor săraci”) şi Giuseppe de Santis („Zile de dragoste”).
       Primele experienţe hotărâtoare le trăieşte sub regia lui Luchino Visconti în Nopţi albe şi, mai ales, cu Federico Fellini în rolul ziaristului Marcello din epocalul film La dolce vita, care îl consacră în cariera artistică. Fellini descoperă în interpretările lui Marcello Mastroianni pe parcursul colaborării lor (Opt şi jumătate, Cetatea femeilor, Ginger şi Fred) personalitatea intelectualului nehotărât, măcinat de întrebări fără răspuns, chinuit de obsesii şi fantasme.
        Printre filmele în care a jucat Marcello Mastroianni se numără: „Giorni d’amore” (1954), „La notte” (1961), „Divorzio all’italiana” (1961), „Ieri, oggi, domani” (1963), „Matrimonio all’italiana” (1964), „The Pizza Traingle” (1970), „Oci ciornie” (1988), „Che ora è?” (1989).
       Marcello Mastroianni a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor de trei ori, pentru rolurile din „Divorzio all’italiana”, „Una giornata particolare” şi „Oci ciornie”. Este laureat al Globurilor de Aur pentru cel mai bun actor, în 1962.A câştigat de două ori Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, în 1970 şi 1988, performanţă egalată doar de Dean Stockwell şi Jack Lemmon.
     Este multiplu laureat al Premiului David di Donatello, distincţia supremă a Academiei Cinematografice Italiene, cu cinci trofee în palmares şi două premii speciale. A câştigat de nu mai puţin de şapte ori premiul Nastro d’Argento pentru cel mai bun actor. Premiul Nastro d’Argento este oferit de Sindicatul naţional al Jurnaliştilor de Cinema Italieni, fiind considerat cel mai vechi premiu pentru film din Europa.
        La Festivalul de la Veneţia, Mastroianni a fost considerat cel mai bun actor în 1989 şi Cel mai bun actor în rol secundar, în 1993. Din palmaresul actorului italian nu lipseşte nici Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor străin, pe care l-a obţinut în două rânduri, în anii 1963 şi 1964. În 1996, a jucat în filmul „Trois vies et une seule mort”, alături de fiica sa, Chiara Mastroianni.
      Marcello Mastroianni a fost căsătorit cu Flora Carabella, cu care a avut o fiică, Barbara. Pe Chiara a avut-o în urma relaţiei cu Catherine Deneuve. În ultimii ani ai vieţii, actorul italian a rămas alături de Anna Maria Tato, relaţia lor debutând în 1976. Marcello Mastroianni a murit la 19 decembrie 1996, la vârsta de 72 de ani, în urma unui cancer pancreatic. Anna Maria Tato i-a dedicat, un an mai târziu,un film documentar.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/marcello-mastroianni-1270/

https://biografieonline.it/biografia-marcello-mastroianni

https://www.nytimes.com/search?query=Mastroianni%252C+Marcello

http://www.cinemarx.ro/persoane/Marcello-Mastroianni-10963.html?biografie

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/12/19/documentar-20-de-ani-de-la-moartea-actorului-italian-marcello-mastroianni-10-21-22

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.