S-a întâmplat în 19 august 1922

0
71

S-a întâmplat în 19 august 1922: A murit Andrei Bârseanu, poet, folclorist şi traducător; a fost membru şi preşedinte al Societăţii studenţilor români „România jună” din Viena; membru şi preşedinte (1911-1922) al ASTREI; membru titular al Academiei Române din 1908 şi vicepreşedinte al acestui for (8.06- 19.05.1922).

Andrei Bârseanu (n.17 octombrie 1858, Dârste (azi Braşov), judeţul Braşov–d.Bucureşti), pedagog, folclorist, poet, preşedinte al ASTREI, membru al Academiei Române şi vicepreşedinte al acesteia.Este cunoscut ca autor al versurilor imnului „Pe al nostru steag e scris unire”.
S-a născut în Dârste, astăzi cartier al Braşovului. După ce a terminat gimnaziul şi liceul în oraş, a urmat literele şi filosofia la universităţile din Viena şi Munchen. La Viena s-a remarcat ca preşedinte al asociaţiei studenţilor români „România jună”. După reîntoarcerea în ţară, prima parte a vieţii sale profesionale este legată de Braşov. Aici a fost director al Şcolilor comerciale, autor de manuale, preşedinte al societăţii de lectură a elevilor, folclorist.
Din 1905 începe perioada sibiană a activităţii sale. Timp de cinci ani a fost vicepreşedinte al ASTREI iar din 1911 a fost, timp de 10 ani, preşedinte al acesteia. Tot el a creat imnul ASTREI.Ca profesor şi pedagog şi ca inspector şcolar, a întemeiat şcoli săteşti, a tipărit abecedare, broşuri şi calendare pentru popor, a întemeiat biblioteci şi a răspândit ziare. Şi-a adus un aport însemnat la alcătuirea Enciclopediei române, contribuind cu studii de istorie literară, de obiceiuri şi literatură populară şi studii de toponimie din zona Braşovului şi Săcelelor.
În paralel cu activitatea desfăşurată la ASTRA a avut şi preocupări literare.A scris poezii pentru mai multe publicaţii şi a devenit cunoscut cu poezia Pe-al nostru steag, veritabil imn al unităţii naţionale a românilor.A avut o activitate bogată ca folclorist, alcătuind, printre altele, două culegeri: Cincizeci de colinde (1890) şi Din traista lui Moş Stoica. O sută şi una de minciuni poporale din Ţara Ardealului (1890). A publicat studiul de folclor Poezia poporală română (1908).
La 3 aprilie 1902 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, la 1 aprilie 1908 primit statutul de membru titular iar în 8 iunie 1922 a devenit vicepreşedinte al forumului român. Nu a deţinut această funcţie decât două luni, pentru că la 22 august s-a stins din viaţă, la vârsta de 61 de ani, la Bucureşti.
Surse:
Rusu, Dorina N. – Membrii Academiei Române, 1866-1999, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1999
Popa, Silvia, Astra şi Andrei Bârseanu, în Astra. 130 de ani de la înfiinţare, Biblioteca Astra, Sibiu, 1992
http://www.tribunainvatamantului.ro/personalitatea-lui-andrei-barseanu/
https://www.tititudorancea.com/z/biografie_andrei_barseanu.htm

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here