S-a întâmplat în 19 august 1828

0
60

S-a întâmplat în 19 august 1828: S-a născut, la Turda, Ioan Raţiu (m.1902), om politic român. Ioan Raţiu (d. 4 decembrie 1902, Sibiu, judeţul Sibiu) a fost avocat, revoluţionar paşoptist din Transilvania, deputat, memorandist.A făcut parte din marea familie românească de origine nobiliară Raţiu de Noşlac.A fost fiul lui Ioan Raţiu.A fost căsătorit cu Emilia.

A început şcoala primară la Turda şi a continuat-o la Blaj, unde a urmat şi gimnaziul. Liceul l-a urmat la Cluj până în anul 1847, când s-a întors la Blaj şi s-a înscris la Seminarul Teologic greco-catolic. A studiat Teologia la Budapesta, unde l-a surprins izbucnirea revoluţiei paşoptiste din Ungaria.
A revenit în Transilvania şi în anul 1848 a participat la toate cele trei adunări naţionale româneşti de la Blaj. A fost numit tribun (maior) în Legiunea Auraria et Salinae, condusă de prefectul Simion Balint. A luat parte cu arma în mână la luptele duse în Munţii Apuseni împotriva armatei ungare.
După terminarea revoluţiei paşoptiste şi-a reluat studiile, abandonând însă Teologia şi înscriindu-se la Drept, la Viena.A absolvit facultatea în anul 1854 şi a susţinut doctoratul în anul 1857 la Budapesta.A practicat avocat la Cluj şi la Alba Iulia până în 1860.A deschis ulterior propriul cabinet de avocatură.
A fost ales vicecomite al comitatului Turda, funcţie pe care a deţinut-o până în 1863, când va deveni deputat în Dieta de la Sibiu. A luptat pentru drepturile politice şi naţionale ale românilor din Transilvania. A fost unul dintre semnatarii Pronunciamentului de la Blaj din anul 1868.
A contribuit la fondarea Partidului Naţional Român din Transilvania. Iniţial a adoptat tactica pasivismului faţă de autorităţile austro-ungare, apoi a devenit adept al activismului.A devenit vicepreşedinte şi, ulterior, preşedinte al Partidului Naţional Român.În casa lui Ioan Raţiu s-a discutat problema înfiinţării ASTRA.A fost unul dintre cei mai proeminenţi fruntaşi români care au iniţiat Memorandumul din anul 1892. Maltratată la Turda de către huligani sprijiniţi de autorităţile austro-ungare iritate de atitudinea profund românească exprimată de dr. Ioan Raţiu prin Memorandum, familia sa a fost obligată să plece la Sibiu. Tot din cauza Memorandumului i s-a intentat de către autorităţi un proces în anul 1894, fiind condamnat la închisoare împreună cu ceilalţi memorandişti români.A fost eliberat din închisoare în anul 1895.În timpul procesului din anul 1894 a rostit faimoasa frază „Existenţa unui popor nu se discută, ea se afirmă”.
Surse:
Valentin Vișinescu, Vasile Miclăuș, Tudor Ștefănie – Dicționar de personalități turdene, Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2006
Nicolae Josan, „Un bărbat pentru istorie – Dr. Ioan Rațiu”, Editura Progresul Românesc, București,1992.

http://www.e-communio.ro/stire8257-ioan-ratiu-un-memorandist-pentru-drepturile-romanilor

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here