S-a întâmplat la 18 noiembrie…

0
68

S-a întâmplat în 18 noiembrie…

– 1302: Prin bula papală Unam Sanctam, papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă supremaţia spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice.

– 1307: După legenda lui Aegidius Tschudi, (legendarul) Wilhelm Tell a trebuit să tragă cu arcul într-un măr aşezat pe capul fiului său.

– 1647: S-a născut Pierre Bayle, filosof francez, precursor al iluminismului (d. 1706).Fiind urmaş al lui René Descartes şi Pierre Gassendi, filozofia sa este în primul rând critică.Respinge astrologia considerând-o „cea mai vană dintre imposturi”, deoarece considera raţiunea ca fiind singura cale spre adevăr.Şi faţă de religie avea atitudine critică.Nu considera religia ca o premisă a moralităţii. De asemenea revendica toleranţa în numele raţiunii: „Eu cred că ereticii trebuie toleraţi căci ei nu ofensează pe nimeni şi nici nu cred că fac vreun rău” şi nu numai ei ci şi evreii şi mahomedanii. „Toleranţa trebuie să fie generală”.Opera sa trebuie înţeleasă ca o contribuţie la iluminism. Bayle a fost un sceptic.A scris între anii1695-1697: Dictionnaire historique et critique.Considerat „cel mai covârşitor rechizitoriu alcătuit spre ruşinea omenirii” (Paul Hazard).Sunt criticaţi regii care au adus nefericire supuşilor lor, papii care au înjosit catolicismul prin patimile şi ambiţiile personale.

– 1680: La această dată a fost botezat compozitorul flamand Jean Baptiste Loeillet (m. 1730).

– 1786: S-a născut Carl Maria von Weber, compozitor german (d. 1826).

– 1787: S-a născut Louis Jacques Mandé Daguerre, pictor francez, cel care a descoperit primul procedeu de fotografiere.

– 1820: Navigatorul american Nathaniel Palmer a descoperit Antartica.

– 1836: S-a născut William S. Gilbert, scriitor englez.Sir William Schwenck Gilbert (d. 29 mai 1911) a fost un poet, dramaturg şi libretist englez.Scrierile sale se caracterizează printr-un puternic spirit ironic în reprezentarea moravurilor societăţii engleze, fiind un precursor al lui Oscar Wilde.

– 1839: S-a născut August Kundt, fizician german. August Adolf Eduard Eberhard Kundt (n. Schwerin – d. 21 mai 1894, Israelsdorf, lângă Lübeck) a fost un fizician german, profesor universitar la Berlin.August Kundt a efectuat cercetării în domeniile termodinamicii, opticii şi acusticii. A descoperit dispersia anormală a luminii (1871) şi a inventat tubul în care sunt puse în evidenţă undele staţionare datorate vibraţiilor unui fluid (tubul Kundt).

– 1840, 18/30: Debutul lui Vasile Alecsandri în teatru, cu piesa „Farmazonul din Hârlău”, pusă în scenă, la Iaşi, de Costache Caragiali.

– 1860, 18-19: Conferinţa naţională a fruntaşilor politici români din Banat, ţinută la Timişoara, adoptă o moţiune prin care se cerea autonomia Banatului (teritoriul acestuia urmând să fie numit „Căpitanatul român”) sau să fie încorporat la Transilvania (devenită autonomă).

– 1863: S-a născut Richard Dehmel, poet şi scriitor german (d. 1920) Influenţată de naturalismul social al lui Arno Holz, de vitalismul impresionist a lui Detlev von Liliencron şi de expresionismul lui Nietzsche, opera sa sa lirică are ca teme principale erosul atotputernic, conflictul dintre instinct şi raţiune şi iubirea ca taină cosmică. Novator al poeziei germane, a exercitat o influenţă considerabilă asupra contemporanilor săi.

– 1870: A avut loc prima comunicare oficială prin poşta, cu porumbei, între oraşele Tour şi Paris.

– 1897: S-a născut Patrick Blackett, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1948. Patrick Maynard Stuart Blackett (d. 13 iulie 1974) a fost un fizician englez cunoscut pentru lucrul său la perfecţionarea camerelor cu ceaţă, şi studiile privind razele cosmice şi paleomagnetismul. A avut un rol important în timpul celui de-al doilea război mondial, fiind consilier în materie de strategie militară.

– 1903: A fost semnat Tratatul americano-panamez, care stabilea instituirea jurisdictiei SUA asupra zonei Canalului Panama.

– 1905: S-a născut (la Chişinău, azi în R. Moldova) medicul Grigore Benetato, medic şi fiziolog; contribuţii la studiul rolului sistemului nervos central în imunologie; membru al Academiei Române (m. 1972).

– 1906: S-a născut George Wald, chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1967 (d. 12.04.1997).

– 1906: S-a născut pictorul Corneliu Baba; membru al Academiei Române. Corneliu Baba (n. Craiova – d. 28 decembrie 1997, Bucureşti) a fost un pictor român, cunoscut mai ales pentru portretele sale, dar şi pentru alte tipuri de tablouri şi ilustraţii de cărţi.

– 1909: A murit Grigore Tocilescu, istoric, arheolog şi folclorist; membru al Academiei Române, vicepreşedinte al acestui for (1896-1898; 1907-1909) (n. 1850).

– 1918, 18/1.12:Regele Ferdinand I şi-a făcut intrarea solemnă în Capitală, călare, în fruntea armatei române şi a detaşamentelor franceze, a străbătut Bucureştiul de la Mogoşoaia până la Statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate, unde a primit defilarea trupelor.

– 1922: A murit scriitorul francez Marcel Proust. Marcel-Valentin-Louis-Eugène-Georges Proust (n. 10 iulie 1871) a fost un romancier,eseist şi critic francez, cunoscut mai ales datorită romanului În căutarea timpului pierdut (în limba franceză À la recherche du temps perdu), operă monumentală de ficţiune a secolului XX, publicată de Gallimard în şapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani.Această colaborare cu Gallimard nu a fost lipsită de peripeţii, autorul a propus volumul editurii, care în epocă purta titulatura de Nouveau Revue Francais, dar marele scriitor André Gide a respins manuscrisul, astfel încît autorul a publicat prima parte a romanului pe speze proprii la editura Seuil. Ulterior Gallimard însuşi a cumpărat drepturile de publicare pentru editura pe care o patrona.

– 1923: S-a născut Alan Shepard, primul astronaut american care a călătorit în spaţiul cosmic (la 5.V.1961, la bordul capsulei „Mercury Freedom 7”; zborul a durat 15 minute) (m. 1998).

– 1924: S-a născut Iordan Chimet, eseist, prozator, poet, scenarist şi traducător (m. 2006).

– 1926:George Bernard Shaw refuză sa accepte banii pentru Premiul Nobel, spunând: „Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel”.

– 1928: Mickey Mouse, cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney, şi-a făcut pentru prima oară apariţia la „Colony Theatre” din New York, în filmul intitulat „Steamboat Willie”.

– 1931: Prima emisiune a Radiodifuziunii Române dedicată străinătăţii este preluată de radiodifuziuni europene.

– 1935: S-a născut Cornel Todea, regizor de teatru, de film şi operă, realizator TV.

– 1940: A murit Ion Inculeţ, om politic liberal; a desfăşurat o susţinută activitate pentru unirea Basarabiei cu România, ca preşedinte al Sfatului Ţării; după unire a fost ministru în mai multe rânduri; membru al Academiei Române (n. 1884, la Rezeni/Chişinău, azi în R. Moldova).

– 1946: S-a născut Alan Dean Foster, celebrul autor american SF, scenarist al cunoscutului serial Star Trek.

– 1946 – S-a născut Amanda Lear, cântăreaţă franceaza şi fotomodel.

– 1952: A murit poetul francez Paul Eluard, unul dintre scriitorii de seamă ai Rezistenţei franceze (n. 1895).

– 1952 – S-a născut Vlad Rădescu, actor de teatru şi film român, conferenţiar universitar la Universitatea „Spiru Haret”.

– 1960: S-a născut interpreta pop britanică Kim Wilde (numele la naştere: Kimberly Smith).

– 1962: A murit fizicianul danez Niels Bohr; a imaginat modelul atomic, punct de plecare în teoria cuantică modernă (1913) şi a elaborat teoria fisiunii nucleare; Premiul Nobel pentru fizică pe 1922 pentru teoria sa privind structura atomului. Niels Henrik David Bohr (n. 7 octombrie 1885, Copenhaga), fizician danez de origineevreiască (din partea mamei), care a avut contribuţii esenţiale la înţelegerea structurii atomice şi a mecanicii cuantice. Niels Bohr a fost profesor de fizică şi directorul Institutului de Fizică Teoretică din Copenhaga. A fost autorul modelului atomic care îi poartă numele. A adaptat teoria cuantică la studiul structurii atomice şi s-a preocupat de cercetări de fizică nucleară. Pentru contribuţiile sale fundamentale, Bohr a fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1922. Fiul său, Aage Niels Bohr a primit premiul Nobel în 1975 pentru cercetările sale.

– 1963: Premiera filmului istoric „Tudor”, în regia lui Lucian Bratu, film de referinţă în istoria cinematografului românesc care evocă mişcarea istorică de la 1821.

– 1976: A murit Man Ray, pictor şi fotograf american (n. 1890).

– 1980: A murit chimistul Mircea Ionescu; specialist în domeniul chimiei aplicate în agricultură (chimia plantelor de cultură); membru corespondent al Academiei Române (n. 1896).

– 1999: A murit scriitorul şi compozitorul american Paul Bowles (n. 1910).

– 2000: A murit Anghel Mora (pseudonimul lui Mihai Diaconescu), regizor de film şi scenarist (n. 1949).

– 2002: A murit James Coburn, actor american de film (n. 1928).

– 2002:Pentru prima data în existenţa Parlamentului European s-a vorbit româneşte în plenul acestei instituţii, cu ocazia dezbaterii asupra extinderii Uniunii Europene, în cadrul unei simulări a Parlamentului European lărgit la care au participat ţările candidate la UE, printre care şi România.

– 2005: A murit actorul Valeriu Doru Popescu; stabilit în Franţa între anii 1970 şi 1995 (n. 1938).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.