S-a întâmplat la 18 noiembrie 1922

0
77

S-a întâmplat în 18 noiembrie 1922: A murit scriitorul francez Marcel Proust. Născut într-o familie bogată, Proust a făcut studii de drept şi de literatură. Datorită legăturilor sale sociale a devenit un observator obişnuit al celor mai exclusiviste saloane ale nobilimii şi a scris cronici sociale pentru ziarele pariziene.A publicat eseuri şi povestiri, inclusiv colecţia de povestiri Plăceri şi zile (1896).

    Marcel Proust, considerat unul dintre promotorii romanului modern, s-a născut la 10 iulie 1871, la Auteuil, Franţa, unde tatăl său era medic.A fost crescut într-un mediu cultural rafinat şi a pătruns de tânăr în saloanele aristocratice ale epocii.Deşi bolnav încă din primii ai copilăriei, a urmat cursurile Liceului Condorcet, după terminarea cărora a fost încorporat la infanteria din Orleans. Revenit în viaţa civilă, a urmat studii de drept şi a obţinut o licenţă în litere, în 1895, la Sorbona, unde a audiat prelegerile ţinute de istoricul Albert Sorel şi, mai ales, de scriitorul şi filosoful Henri Bergson.
      Romancier, critic şi estetician, Marcel Proust şi-a început cariera literară publicând în revistele „Le Banquet” şi „La Revue blanche”.În 1896, la insistenţele familiei, s-a prezentat la un concurs instituit de Biblioteca Mazarine pentru un post pe care l-a obţinut, dar pe care l-a ocupat sporadic şi pentru puţin timp.Prima carte a lui M. Proust a apărut în 1896, „Plăcerile şi zilele”, cu o prefaţă scrisă de Anatole France, fiind urmată în acelaşi an de eseurile „Portrete de pictori”. Din acelaşi an, se consideră că datează şi schiţa romanului autobiografic „Jean Santeuil”, pe care l-a terminat în 1899 şi care nu a fost publicat decât în 1952.
      După moartea mamei, în 1905, M.Proust a renunţat în mare parte la contactele cu lumea mondenă, dedicându-se aproape exclusiv creaţiei sale literare.În 1907, a început să scrie „În căutarea timpului pierdut”. Imaginea sa asemuită diletantului şi mondenului l-au determinat pe Andre Gide să refuze publicarea primului său volum.Lucrarea publicată în 1913, la editura Grasset, pe cheltuiala autorului, relevă calităţile unui mare analist.Gide a citit volumul şi i-a scris lui Proust exprimându-şi regretul pentru refuzul de a-l publica şi a deschis porţile editurii pe care o conducea pentru următoarele volume scrise de Proust.
     Începând din 1917 când „Swann” este reeditat, întreg ciclul „În căutarea timpului pierdut” apare la aceeaşi editură: „La umbra fetelor în floare” (1918, obţine Premiul Goncourt), „Guermantes” (1920-1921), „Sodoma şi Gomora” (1922); postum apar: „Prizoniera” (1923), „Dispariţia Albertinei” sau „Fugara” (1925), „Timpul regăsit” (1927). „În căutarea timpului pierdut” a devenit astăzi, după ce a revoluţionat epica secolului al XX-lea, o operă clasică fundamentală, comparabilă cu „Comedia umană” a lui Balzac. Romanul voluminos în şapte părţi este, la prima vedere, un fel de autobiografie, o vastă frescă socială a Franţei în anii dinaintea şi din timpul primului război mondial şi o meditaţie intensă asupra iubirii şi geloziei şi asupra artei şi a legăturilor sale cu realitatea. Romanul a fost una dintre cele mai mari realizări literare a tuturor timpurilor, i-a adus faimă mondială şi a influenţat întregul climat al romanului sec. XX.
      Paralel cu elaborarea romanelor, a scris importante texte de critică şi teorie publicate în volumul „Pastiches et Melanges” (1919).Scriitorul, măcinat de boală, şi-a trăit ultimii zece ani ai vieţii obsedat de ideea că nu va avea timpul necesar pentru a termina romanul „În căutarea timpului pierdut” şi, de aceea, a părăsit foarte rar apartamentul în care locuia, situat în centru Parisului. Exegeza propriului său roman îl situează în prezent printre cei mai de seamă critici şi esteticieni moderni.Bolnav de pneumonie, a murit la Paris, la 51 de ani, la 18 noiembrie 1922
Surse:
Enciclopedia Universală Britannica,Coord.:Ilieș Câmpeanu, Cornelia Marinescu, vol. 12, P-R, Bucureşti, Editura Litera, 2010

https://www.larousse.fr/encyclopedie/personnage/Marcel_Proust/139700

https://www.linternaute.fr/biographie/litterature/1775106-marcel-proust-biographie-courte-dates-citations/

http://www.carteadelaora5.ro/o-viata-printre-randuri-marcel-proust/

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/despre-marcel-proust-si-opera-sa

https://www.britannica.com/biography/Marcel-Proust

https://www.livredepoche.com/auteur/marcel-proust

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here