S-a întâmplat în 18 noiembrie 1787

0
49

S-a întâmplat în 18 noiembrie 1787: S-a născut Louis Jacques Mandé Daguerre, pictor francez, cel care a descoperit primul procedeu de fotografiere. Louis Jacques Mandé Daguerre (n.Cormeilles-en-Parisis, Val-d’Oise, d. 10 iulie1851 la Bry-sur-Marne, Val-de-Marne, Franţa) este considerat părintele fotografiei, prin invenţia sa numită daghereotipie.

     Era un artist plastic, mai precis întâi decorator de teatru, apoi pictor de decoruri. Execută decoruri remarcabile pentru Opera şi sala Aladin din Paris.Însă devine foarte cunoscut cu ocazia unor spectacole de Dioramă, împreună cu Charles Marie Bouton(1822) inventatorul acestui sistem, care consta în prezentarea unor tablouri de mari dimensiuni (22 x 14 m în cazul lor), alcătuit din diferite planuri şi care, sub aspectul unui joc de lumini, dă spectatorului impresia realităţii (se pot realiza şi prin proiecţii ale unor imagini statice desenate sau fotografiate pe un suport translucid.

       În anul 1826 îl cunoaşte pe Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, lucru care-i reuşise. Împreună perfecţionează sistemul, punând la punct procedeul care se va numi daghereotipie. Foloseşte ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat deargint.

     Printr-o developare în vapori de mercur se obţine o imagine negativă în relief (o matriţă).Invenţia este prezentată Academiei de Ştiinţă franceze la 19 august 1839, obţinând brevetul, invenţie ce se răspândeşte rapid nu numai în Franţa, ci în toată lumea.

Surse:

http://iphf.org/inductees/louis-jacques-mande-daguerre/

https://www.britannica.com/biography/Louis-Daguerre

https://www.metmuseum.org/toah/hd/dagu/hd_dagu.htm

https://www.daguerreiansociety.org/author/daguerreian-news/

https://sanatatea.com/pub/personalitati/891-louis-daguerre-a-elaborat-prima-metoda-practica-de-obtinere-a-fotografiilor.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.