S-a întâmplat în 18 martie 1314

0
132

S-a întâmplat în 18 martie 1314 . Jacques de Molay, al 23-lea şi ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri, este ars pe rug. Sărmanii soldaţi ai lui Cristos şi ai Templului lui Solomon (latină Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici), cunoscuţi mai ales sub numele de templieri sau Ordinul Templului (Ordre du Temple sau Templiers), au fost unul dintre cele mai cunoscute ordine călugăreşti militare (catolice) creştine.

           A luat naştere la iniţiativa francezului Hugo de Payens în anul 1119 în Ierusalim, ca o organizaţie militar-călugărească, cu scopul declarat de a apăra pe peregrinii (călători) creştini în Ţara Sfântă.Recunoscut oficial de Biserica catolică, prin acceptarea de către papa Inocenţiu al II-lea în 1139 a formei lui de organizare, Ordinul a crescut repede ca număr de membri şi putere.

          Ordinul cuprindea călugări militari războinici, călugări capelani şi călugări de serviciu (slujitori). Cavalerii templieri puteau fi recunoscuţi la îmbrăcăminte, după o mantie albă cu ocruce roşie, distinctivă, şi erau printre cei mai bine echipaţi, antrenaţi şi disciplinaţi războinici din perioada cruciadelor.

           Membrii Ordinului care nu erau războinici au creat o puternică infrastructură economică în întreaga creştinătate, introducând pentru prima oară proceduri financiare care au reprezentat începutul sistemului bancar, şi au construit numeroase fortificaţii în Europa şi Ţara Sfântă. Succesul templierilor era strâns legat de succesul cruciadelor, ei fiind sprijiniţi de biserica catolică.

             Când Ţara Sfântă a fost pierdută, iar călugării militari templieri au suferit înfrângeri zdrobitoare, sprijinul pentru existenţa ordinului s-a stins. Zvonurile despre ceremoniile iniţiatice secrete ale lor au creat neîncredere, iar regele Filip al IV-lea al Franţei, puternic îndatorat ordinului, a început să facă presiuni asupra papei Clement al V-lea. Vineri, 13 octombrie 1307, regele Filip a arestat majoritatea membrilor Ordinului, inclusiv pe Marele Maestru Jacques de Molay, şi, după ce le-a obţinut mărturisirile prin tortură, i-a ars pe rug, pe data de 18 martie 1314. În 1312, papa Clement, sub presiune din partea regelui Filip, a dizolvat cu forţa întregul ordin.

           Dispariţia bruscă a unei componente importante din societatea europeană a acelor timpuri a dat naştere la speculaţii şi legende, care trezesc şi astăzi interes.Se spune că de Molay a rămas sfidător până la sfârşit, cerând să fie legat astfel încât să fie cu faţa la Catedrala Notre Dame şi să îşi ţină mâinile împreunate. După legendă, a strigat dintre flăcări că atât papa Clement, cât şi regele Filip îl vor întâlni în curând în faţa lui Dumnezeu si Clement a murit o lună mai târziu, iar regele Filip într-un accident de vânătoare înainte de sfârşitul anului.

           Odată cu dispariţia conducătorilor Ordinului, restul templierilor din Europa au fost fie arestaţi şi judecaţi, fie absorbiţi în alte ordine militare, precum Cavalerii Ospitalieri sau Ordinul de Calatrava, sau lăsaţi să se retragă şi să trăiască în continuare în pace. E posibil ca unii să fi fugit în teritorii ce nu erau sub controlul papei, precum Scoţia excomunicată. Acolo, au luptat pentru regele Robert Bruce şi au avut o influenţă importantă asupra istoriei Scoţiei, inclusiv în încercările de restaurare a dinastiei Stuart în Regatul Unit.

           Dispariţia Templierilor şi moartea lui de Molay au lăsat în urmă o sumedenie de mistere. Controversele abundă în legatură cu averea Templierilor, presupusă a fi colosală şi despre care se spune că ar fi fost parţial recuperată de membrii care au reuşit sa fugă de mânia lui Filip cel Frumos. În jurul lui de Molay s-a creat un veritabil mit, reprodus in seria de romane istorice „Regii Blestemaţi” ai lui Maurice Druon.

          În lume exista chiar si un Ordin paramasonic numit „Ordinul Jacques de Molay”, în care sunt sunt iniţiaţi în exclusivitate fiii minori ai masonilor, tineri cu vârste între 15 şi 21 de ani. Copilul peste vârsta de 14 ani este considerat cu discernământ şi el hotărăşte dacă vrea sau nu vrea să vină, aşa cum hotărăşte să se înscrie într-un club sportiv sau într-o asociaţie a tinerilor. Practic, nu este singura organizaţie în care pot intra copii şi din care se pot retrage oricând vor ei.

         De Molay este luat drept model şi inspiraţie pentru una dintre cele mai influente organizaţii de tineret din SUA, DeMolay International, cu aproape 20.000 de membri şi din care au facut parte cosmonautul Neil Armstrong, scriitorul John Steinbeck sau fostul preşedinte american Bill Clinton, ca să dăm doar câteva exemple.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Jacques-de-Molay

http://www.templiers.org/jacques-molay-eng.php

Filip cel Frumos versus Jacques de Molay

Maurice Druon, Regii blestemati, vol.1, Regele de fier

http://confluente.org/cornelia_curtean_1538033611.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.