S-a întâmplat în 18 mai 1872

0
111

S-a întâmplat în 18 mai 1872: S-a născut Bertrand Russell, filosof englez, laurat al Premiului Nobel. Bertrand Arthur William Russell (n. Trellech – m. 2 februarie 1970, Penrhyndeudraeth, Ţara Galilor, Regatul Unit) a fost un filosof, matematician, istoric şi critic social britanic. În timpul vieţii s-a declarat ca fiind liberal, socialist şi pacifist, dar în acelaşi timp a admis că nu a fost cu adevărat niciunul dintre aceste lucruri. Cu toate că a locuit preponderent în Anglia, Russell s-a născut în Ţara Galilor, ţară în care a şi murit, la vârsta de 97 de ani.

     La începutul anilor 1900, Russel a condus revolta britanică împotriva idealismului. Este considerat ca fondatorul filosofiei analitice, alături de predecesorul său Gottlob Frege şi protejatul său Ludwig Wittgenstein, şi este văzut ca unul dintre cei mai importanţi logicieni ai secolului XX.  A fost co-autor (împreună cu A. N. Whitehead) la Principia Mathematica, o încercare de a găsi bazele matematicii în logică.

         Eseul său filosofic On Denoting este considerat o paradigma a filosofiei.  Lucrările sale au avut o influenţă considerabilă asupra logicii, matematicii, teoria mulţimilor, lingvistică şi filosofie, în special filosofia limbii, epistemologie şi metafizică.Russel a fost un proeminent activist anti-război; a militat pentru comerţul liber şi anti-imperialism. În timpul Primului Război Mondial a fost arestat pentru acţiunile sale pacifiste, iar apoi a făcut campanie împotriva lui Adolf Hitler, a criticat totalitarismul lui Stalin, a atacat Statele Unite ale Americii pentru implicarea în războiul din Vietnam şi a fost un susţinător declarat al dezarmării nucleare.

         În anul 1950, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură, în recunoaşterea lucrărilor sale semnificative, în care promovează umanitarismul şi libertatea de conştiinţă. S-a născut la Trellech, Monmouthshire, Ţara Galilor, într-o familie aristocratică engleză. Bunicul din partea mamei, John Russell, a fost prim ministru al Marii Britanii. Naşul lui Bertrand Russell este filozoful John Stuart Mill. În 1890 îşi începe studiile la Trinity College, Cambridge unde este influenţat de Alfred North Whitehead.Russell a fost întotdeauna un truditor intelectual comparabil cu John Milton.

Bibliografie selectivă:

       Principia Mathematica (în colaborare cu Alfred North Whitehead) (1910-1913)

       The Problems of Philosophy (1912)

       The Analysis of Mind (Analiza minţii) (1921)

       Sceptical Essays (Eseuri sceptice) (1928)

       Marriage and Morals (Căsătoria şi morala) (1929).

Surse:

http://www.humanitas.ro/bertrand-russell

https://www.nobelprize.org/prizes/literature/1950/russell/biographical/

https://www.britannica.com/biography/Bertrand-Russell

https://www.biographyonline.net/writers/bertrand-russell.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.