S-a întâmplat pe 18 iunie 1815

0
83

S-a întâmplat în 18 iunie 1815: Bătălia de la Waterloo (localitate în Belgia); împăratul francez Napoleon I Bonaparte (1804-1814 şi 1815), unul dintre cei mai străluciţi comandanţi militari din istorie, este definitiv învins de coaliţia anglo-prusacă. Politica externă a lui Napoleon I s-a bazat pe un lung şir de războaie („războaiele napoleoniene”) pentru hegemonie în Europa; după prima abdicare (1814), revine în Franţa la 1.III.1815 („cele 100 de zile”), dar este înfrânt de armata anglo-prusacă şi silit din nou să abdice; va fi exilat pe insula Sf. Elena din Oceanul Atlantic, unde va şi muri (la 5.V.1821).

     Bătălia de la Waterloo a avut loc la 18 iunie 1815, în apropierea localităţii Waterloo din Belgia de astăzi, la 18 kilometri sud de Bruxelles, opunând o armată franceză condusă de Împăratul Napoleon unei armate a celei de-a Șaptea Coaliţii, aflate sub comanda ducelui de Wellington şi a feldmareşalului von Blücher. Bătălia s-a încheiat cu victoria decisivă a anglo-aliaţilor şi prusacilor, victorie ce pecetluieşte practic sfârşitul Imperiului napoleonian.
        După ce Împăratul Napoleon a preluat din nou puterea în martie 1815, o nouă Coaliţie europeană a masat armate la graniţele Franţei, cu scopul de a-l înlătura. Napoleon a decis însă să treacă primul la ofensivă, atacând armata prusacă şi pe cea anglo-aliată, ambele cantonate în Belgia. Astfel, au loc o serie de confruntări minore în jurul localităţii Charleroi şi apoi bătăliile de la Ligny şi Quatre Bras, ambele purtate pe data de 16 iunie 1815. Deşi cele două bătălii de pe 16 iunie s-au încheiat cu victoria francezilor şi au împiedicat joncţiunea anglo-aliaţilor şi a prusacilor, ele nu au fost decisive, astfel că, la 18 iunie, pe câmpul de bătălie de la Waterloo, armata anglo-aliată şi elemente semnificative din armata prusacă au putut face joncţiunea pentru a pecetlui victoria decisivă a Coaliţiei.
        În timpul bătăliei de pe 18 iunie, o treime din armata franceză, detaşată tocmai pentru a împiedica sau întârzia semnificativ înaintarea prusacilor a mărşăluit într-o direcţie greşită şi apoi a fost reţinută de un Corp de armată prusac inferior numeric la Wavre. Ca urmare a înfrângerii catastrofale de la Waterloo, rămăşiţele armatei franceze, regrupate pe linia râului Sambre, sub comanda mareşalului Soult, apoi Grouchy, s-au retras în Franţa, aşteptând ofensiva Coaliţiei.
        Bătălia de la Waterloo a avut ca rezultat căderea definitivă a lui Napoleon, care, întors la Paris imediat după finalul bătăliei, a constatat că nu mai are susţinerea Forului legislativ şi, ca atare, a abdicat pe 22 iunie. Armata franceză a continuat să lupte o perioadă împotriva trupelor Coaliţiei, până la încheierea unui armistiţiu, semnat la iniţiativa ministrului de război francez, Mareşalul Davout. Odată ostilităţile încheiate, în Franţa a avut loc „A doua Restauraţie”, adică întoarcerea pe tron a Casei de Bourbon, prin pretendentul la Tron al Casei Regale, Ludovic al XVIII-lea.

Surse:

Barbero, Alessandro – „Waterloo”, Éditions Flamarion, 2008

Pigeard, Alain – „Dictionnaire de la Grande Armée”, Tallandier, Bibliothèque Napoléonienne, 2004

http://web.archive.org/web/20020911212448/http://chnm.gmu.edu/revolution/d/528/

http://www.istorie-pe-scurt.ro/waterloo-ultima-batalie-a-lui-napoleon/

https://publimix.ro/blog/caleidoscop/1815-Waterloo

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here