S-a întâmplat în 18 februarie 1745

0
130

S-a întâmplat în 18 februarie 1745 . S-a născut fizicianul italian Alessandro Volta, inventatorul pilei electrice, prima sursă de curent continuu (1800) (d. 5 martie 1827, Camnago lângă Como, Lombardia-Veneția). Alessandro Volta s-a născut în oraşul italian Como, într-o familie nobilă. A studiat în şcolile publice din oraşul său, intrând apoi, în 1758, la colegiul iezuit.

De la vârsta de 14 ani începe să fie atras de ştiinţă şi refuză să urmeze cariera bisericească, o tradiţie în familia sa.

În anul 1769 publică prima sa lucrare despre electricitate (un subiect ştiinţific „la modă” în vremea sa) – De vi attractiva ignis electrici – care atrage atenţia asupra sa şi îl ajută să obţină postul de profesor de fizică la liceul din Como, unde a activat între anii 1774-1779.

           În paralel cu activitatea de profesor, Volta îşi continuă studiile şi experimentele, devenind cunoscut în domeniu, iar în anul 1779 obţine numirea în funcţia de profesor la Universitatea din Pavia, unde îşi continuă munca în domeniul electricităţii şi face o serie de invenţii revoluţionare, care îi aduc importante distincţii, printre care medalia Copley (1791) a Royal Society din Londra al cărui membru era, Legiunea de onoare şi altele.

            În anul 1801, Napoleon îl invită la Paris şi îi acordă statutul de membru al Institut de France şi îl numeşte conte, iar mai târziu senator al Lombardiei, în 1810.

Cea mai mare onoare a primit-o din partea comunităţii oamenilor de ştiinţă, care, în cinstea lui, au numit unitatea de măsură pentru forţa electromotoare şi potenţialul electric – „volt”.

            Contribuţia sa în domeniul fizicii şi al electricităţii în special a fost deosebit de importantă, fiind punctul de plecare pentru numeroase cercetări şi descoperiri ulterioare.

             A făcut cercetări şi în domeniile chimiei (în 1778 a fost primul savant care a izolat metanul, principalul constituent al gazului natural), meteorologiei (a inventat electrometrul, instrument de măsurare a electricităţii atmosferice). Invenţii:

– electroforul (un instrument pentru acumularea de electricitate statică – care stă la baza condensatoarelor utilizate şi astazi) (1774).

– electroscopul (un instrument care permite evidenţierea diferenţelor de potenţial) (1775).

– prima baterie electrică din istorie, aşa-numita „pilă voltaică” – „strămoşul” bateriilor electrice, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. (1800)

        Întorcându-se din Austria în 1799, Alessandro Volta a descoperit că dispozitivul pe care lucra era capabil să stocheze energie. Și un an mai târziu, în 1800, el a inventat prima baterie electrică. Acesta a constat din plăci de cupru sau zinc poziționate unul peste celălalt. Acestea au fost separate prin distanțiere de carton înmuiate în soluție salină. Acest lucru a făcut posibilă furnizarea unui curent eclectic fără întrerupere. De asemenea, omul de știință este autorul legii rezistenței capacitive.

           A avut numeroase premii – membru al Societății Regale din Londra din 1791 pentru inventarea electroscopului. În 1794, societatea a acordat omului de știință medalia Kopli pentru descoperirea potențialelor electronice. În ceea ce privește viața lui personală, Alessandro era căsătorită cu fiica lui Ludovico Peregrini – Teresa. Au fost căsătoriți din 1794 și aveau trei fii. Volta a murit la 82 de ani.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Alessandro-Volta

Alessandro Volta

https://www.ro.biography.name/fizicieni/59-italia/182-alessandro-volta-1745-1827

http://ro.brieffacts.org/alessandro-volta-kratkaya-biografiya_default.htm

https://biografieonline.it/biografia-alessandro-volta

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here