S-a întâmplat în 18 decembrie 1923

0
77

S-a întâmplat în 18 decembrie 1923: Muzeul Militar Naţional, creat în aprilie 1914 ca secţie militară a Muzeului Naţional al României, a fost transformat în instituţie de sine stătătoare.Muzeul Militar Naţional din Bucureşti a fost înfiinţat în 18 decembrie 1923 prin Înaltul Decret nr. 6064, semnat de regale Ferdinand I al României. Primul director al muzeului a fost Generalul Constantin Ştefănescu-Amza.

   Premergător constituirii acestui muzeu a fost înfiinţat în 1893 un muzeu al artileriei.În 1919, Ministerul Agriculturii şi Domeniilor a cedat Ministerului de Război clădirea din Parcul Carol I denumită Palatul Artelor, împreună cu alte două clădiri din apropiere, pentru a adăposti expoziţiile şi patrimoniul viitorului muzeu militar. Clădirea şi exponatele au suferit pagube din cauza unui puternic incendiu din vara anului 1938 şi, din nou ca urmare a seismului din noiembrie 1940. Cele două sinistre şi izbucnirea celui de-al doilea război mondial au dus la întreruperea activităţii muzeului.
        La 9 mai 1957, muzeul a fost redeschis sub titulatura de Muzeul Militar Central, întâi în imobilul din Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 5-7, apoi a fost mutat în clădirea fostei Şcoli de infanterie şi cavalerie din strada Izvor nr. 137.În 1985 instituţia s-a mutat în actualul sediu din strada Mircea Vulcănescu nr. 125-127. Clădirea a fost în trecut cazarma Regimentului de infanterie IV Ilfov nr. 21 şi, ulterior, sediul Comandamentului trupelor de grăniceri.
      Din 1990 instituţia a revenit la titulatura de Muzeul Militar Naţional.În sălile sale, muzeul găzduieşte o Expoziţie de Istorie Străveche, Colecţia de arme albe şi de arme de foc, Colecţia de Machete (fortificaţii şi tehnică militară), o bibliotecă cu carte şi reviste pe teme militare.În curtea muzeului sunt expuse piese de artilerie şi diverse tipuri de tehnică militară de infanterie şi de aviaţie.La intrarea în curte se află Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, operă a sculptorului Spiridon Georgescu.
       În prezent, patrimoniul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” este alcătuit din peste 300.000 de obiecte tridimensionale şi materiale documentare, fiind valorificat în modalităţi diverse, atât în expoziţii permanente şi temporare ale muzeului şi filialelor sale (Oradea, Bacău, Constanţa), cât şi prin participarea la proiecte culturale comune cu instituţii de profil militar sau civile, din ţară şi străinătate.Patrimoniul Muzeului Militar National cuprinde peste 300.000 repere, structurate în 42 de colecţii. Cele mai importante sunt: uniforme româneşti şi străine, arme albe şi de foc, ordine şi medalii, drapele şi stindarde, aviaţie şi marină, geniu şi transmisiuni, caleşti şi accesorii de călărie, fototecă şi fond documentar etc.
Surse:

http://muzeumilitar.defense.ro

http://www.traseeromania.ro/muzeul-militar-national-regele-ferdinand-i-bucuresti/

https://www.facebook.com/muzeul.militar/

https://www.agerpres.ro/documentare/2018/12/18/documentar-muzeul-militar-national-regele-ferdinand-i-la-95-de-ani–229085

http://www.redescoperaistoria.ro/2015/05/08/redescopera-muzeele-astazi-muzeul-militar-national-regele-ferdinand-i/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here