S-a întâmplat în 18 decembrie 1846

0
53

S-a întâmplat în 18 decembrie 1846: A murit mitropolitul Veniamin Costache, cărturar, traducător şi poet; alături de Gheorghe Asachi, a avut o contribuţie însemnată în organizarea învăţământului de toate gradele din Moldova (n. 1768). Costache îşi începe învăţătura la Academia Domnească din Iaşi, dar atracţia pentru viaţa monahală îl determină să se

călugărească într-o mănăstire din Huşi, devenind discipolul episcopului Iacov Stamati.

        Urcă repede treptele ierarhiei clericale: în 1789 este egumen al mănăstirii Sf. Spiridon din Iaşi, între 1792 şi 1803, episcop de Huşi, apoi de Roman, iar în 1803 e uns mitropolit al Moldovei. Începe imediat o acţiune intensă de reorganizare a învăţământului, restructurând şi întărind şcolile existente, înfiinţând altele, printre care şi Seminarul de la Socola, cu un program didactic destul de cuprinzător, limba română fiind un obiect de studiu.

        Reface tipografia Mitropoliei şi începe o susţinută activitate de tipărire a cărţilor necesare bisericilor şi şcolilor, el însuşi traducând neobosit. În 1828, participă la întocmirea Regulamentului Organic. Retras la mănăstirea Slatina în 1842, îşi continuă aici opera începută.Singurele texte proprii ale lui Costache sunt numeroasele prefeţe la cărţile traduse sau tipărite prin grija sa. Pot fi urmărite aici generoase idei iluministe, între care intensa preocupare pentru răspândirea culturii.

       Importantă pentru dezvoltarea limbii literare este prefaţa-pastorală la cartea Dumnezeieştile liturghii (1834), unde, după un scurt istoric al limbii române, deplânge abuzul de cuvinte străine din vechile traduceri, care ameninţă însăşi existenţa limbii noastre. Pledând pentru înlocuirea lor cu echivalentele existente în cronici sau în limba vorbită, el îşi pune în practică ideile dând o listă de cuvinte pe care le-a înlocuit în traducerile sale. De asemenea, are grijă să elimine arhaismele şi regionalismele, tinzând spre un stil literar, cu fraze curate şi armonioase.

Surse:

https://seminariasi.ro/istoric/viata-si-activitatea-mitropolitului-veniamin-costachi

https://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/pateric-romanesc/mitropolitul-veniamin-costachi-81697.html

http://www.diacronia.ro/ro/indexing/details/A19588/pdf

https://www.timpul.md/articol/personalitatea-zilei–mitropolitul-veniamin-costache-ctitor-de-biserici-i-coli-61095.html

https://basilica.ro/episcopul-husilor-despre-mitropolitul-veniamin-costachi-s-a-impus-in-constiinta-contemporanilor-sai-ca-un-om-foarte-smerit/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here