S-a întâmplat în 18 aprilie 1880

0
47

S-a întâmplat în 18 aprilie 1880: A murit Costache Aristia, actor, traducător, poet, moralist, profesor de greacă şi franceză la colegiul „Sf. Sava”, precum şi de mimică şi declamaţie, la Şcoala Dramatică a Societăţii Filarmonice din Ţara Românească (n.1800). Unul dintre fondatorii teatrului românesc. A fost primul actor şi profesor de artă dramatică din ţara noastră, militant şi pasionat pentru crearea culturii teatrale moderne româneşti. A avut preocupări literare, ca poet şi traducător din Homer şi Alfieri.

           Născut din părinţi greci, a studiat la şcoala grecească din Bucureşti şi a avut ca elev o scurtă apariţie pe scena de la Cişmeaua Roşie. A participat la mişcarea Eteriei din 1821, ca susţinător al emancipării greceşti. La intrarea turcilor în ţară a trecut Oltul şi a luptat alături de eterişti la Drăgăşani. Nevoit să se refugieze, trece graniţa şi ajunge la Paris. Ajutat de filo-elenul lord Ghilfort, îşi continuă aici studiile cu J. Talma.

        După războiul ruso-turc din 1828 se reîntoarce în ţară şi e numit profesor de franceză şi limba elenă la liceul „Sf. Sava” şi a devenit institutor al copiilor lui Nicolae Ghica, în casele căruia a pus în scenă piese de teatru. Se împrieteneşte cu Ion Heliade-Rădulescu, şi colaborând cu acesta, face traduceri din limba greacă. A tradus din Homer, Plutarh, Alfieri etc.

          În 1833, împreună cu alţi intelectuali legaţi de mişcarea revoluţionară, pune bazele primei şcoli de artă dramatică. Ca membru al Societăţii filarmonice se remarcă printre cei mai activi. Traduce opere de teatru şi joacă în câteva roluri. Pregătind primele cadre profesioniste de actori, el a pus astfel bazele teatrului cult în Ţara Românească. Printre elevii lui Aristia s-au numărat Costache Caragiale şi Eufrosina Popescu.

        În timpul revoluţiei de la 1848 din Muntenia este numit comandant al gărzii naţionale, însă este arestat de turci. Reuşeşte însă să se refugieze în Franţa. Se va reîntoarce după mai mulţi ani şi din 1856 va fi bibliotecar al Statului, iar din 1863 va fi din nou profesor. Ajuns la bătrâneţe îşi pierde vederea. Moare la Bucureşti în 1880.

Surse:

Predescu, Lucian – Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, Bucureşti, 199

Popescu, Ana Maria, Constantin Aristia, Editura Meridiane, Bucureşti, 1967

Ion Heliade Rădulescu, Scrisori și acte, București, 1972 (notiță biografică despre Aristia – p.27)

Costache Aristia

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here