S-a întâmplat la 17 noiembrie…

0
100

S-a întâmplat în 17 noiembrie…

– „Ziua internaţională a studenţilor”; marcată în amintirea zilei de 17.XI.1939, când ocupanţii fascişti au executat nouă studenţi patrioţi cehoslovaci, iar alţi peste 1200 au fost trimişi în lagăre; a fost declarată oficial ca Zi internaţională de Consiliul Internaţional al Studenţilor, în anul 1941.
– 9: S-a născut Vespasian, împărat roman. Vespasian, cunoscut şi ca Caesar Vespasianus Augustus, sau Titus Flavius Vespasianus (n. Cittareale – d. 23 iunie 79 la Roma), a fost împărat roman din decembrie 69 până în iunie 79.Fondator al Dinastiei Flavilor, el a fost încoronat într-o perioadă de instabilitate politică (război civil) şi criză economică lăsate de Nero la moartea sa.Personalitate energică, lucidă, modestă, Vespasian este preocupat de restabilirea liniştii şi securităţii statului, grav afectate de războiul civil. A reorganizat finanţele şi armata, a întărit frontiera Dunării inferioare, creând o flotă în Marea Neagră, a reconstituit numeroase edificii din Roma distruse şi a început construcţia Colosseumului.Vespasian a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire. A fost criticat de unii senatori că scoate bani din ceva atât de murdar, la care Vespasian a replicat: „banii nu au miros” (în latină pecunia non olet).
– 1494: A murit filosoful italian Giovanni Pico della Mirandola,  membru în Academia Platoniciana din Florenta; eruditia sa i–a transformat numele într–un simbol al cunoasterii nelimitate („Despre demnitatea omului”). Prefaţa culegerii sale filosofice publicate în 1486, prefaţă intitulată „Elogiu demnităţii umane”, a devenit o lucrare de bază a umanismului renascentist (n. 1463).
– 1503: S-a născut Agnolo Bronzino, pictor florentin.Agnolo Bronzino, Agnolo di Cosimo di Mariano sau Agnolo Tori (n.Monticelli (Florenţa) – d. 23 noiembrie, 1572 în Florenţa) a fost un pictor italian reprezentat al stilului manierism. Bronzino a pictat mai ales fresce, picturi de altar  sau alegorice şi cu teme din mitologie.Termenul de „manierism” a fost introdus de istoricul de artă elveţian Heinrich Wölfflin la începutul secolului al XX-lea în lucrarea Das problem des Stils in der bildenden Kunst („Problema stilului în arta plastică”, 1912).
Trăsături caracteristice
– pierderea clarităţii şi coerenţei imaginii
– multiplicarea elemenelor şi a planurilor în compoziţie
– simboluri complexe care se referă la domenii care nu aparţineau până acum tematicei artistice (alchimie, arta blazonului, limbajul florilor, …)
– gust pronunţat pentru un erotism estetizant
– deformarea şi torsiunea corpurilor
– scheme sinuoase (figuri în serpentină)
– modificarea proporţiilor între diverse părţi ale corpului
– alungirea formelor
– 1558: A murit Regina Maria I a Angliei (Maria Tudor), cunoscuta ca „Maria cea sângeroasă – „Bloody Mary” – pentru persecuţiile la care i–a supus pe protestanţi (n.18.02.1516).
– 1747: A murit scriitorul francez Alain René Lesage, cel mai reprezentativ autor de comedii al epocii (n. 1668).
– 1749: S-a născut inventatorul francez Nicolas Appert; a inventat metoda de păstrare a alimentelor mai mult timp prin închiderea ermetică a acestora în ambalaj (m. 1841).
-1790: S-a născut Ferdinand Möbius, matematician şi astronom german; unul dintre precursorii topologiei (a inventat modelul unei suprafeţe cu o singură faţă – „banda lui Möbius”); contribuţii în domeniile teoriei numerelor, a mecanicii cereşti şi a opticii; a iniţiat geometria conformă şi a dezvoltat grafica statică (m. 1868).
– 1796: A murit Ţarina Ecaterina cea Mare a Rusiei (n. 02.05.1729).
-1800: Inaugurarea Capitoliului Statelor Unite.Capitoliul Statelor Unite ale Americii, conform originalului din engleză, The United States Capitol, este o clădire care serveşte ca sediu al guvernului pentru Congresul Statelor Unite ale Americii, ramura legislativă a guvernului federal al Statelor Unite ale Americii. Clădirea se găseşte în Washington, D.C., în vârful colinei cunoscută sub numele de Capitol Hill. Constructia Capitoliului a inceput in anul 1793. Prima sesiune a Congresului Statelor Unite a avut loc pe data de 17 noiembrie 1800.
– 1844: S-a născut Constantin Căpităneanu, astronom şi geodez; a determinat coordonatele geografice a numeroase localităţi şi a contribuit la realizarea triangulaţiei generale a României (m. 1893).
– 1858: A murit Robert Owen, socialist utopic englez (n. 1771).
-1869: Deschiderea pentru navigaţie a Canalului de Suez, canal maritim ce uneşte Marea Mediterană cu Marea Roşie, în istmul cu acelaşi nume din Egipt, proiectat şi construit de francezul Ferdinand de Lesseps (lucrările au început la 25.IV.1859). Construcţia canalului, care are acum lungimea de 161 de kilometri şi lăţimea de 70-125 de metri, a durat 10 ani.Canalul Suez aflat la vest de Peninsula Sinai, este un canal de 161 km lungime, şi lat de 70 m în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între oraşele Port Said la Marea Mediterană şi Suez la Marea Roşie.Canalul nu are ecluze, deoarece nu există diferenţe de înălţimi. Permite trecerea navelor cu deplasament de până la 150.000 de tone. Există o singură bandă de navigaţie, cu mai multe locuri de depăşire. De obicei, trei convoaie tranzitează canalul zilnic, două către sud şi unul către nord. Trecerea durează între 11 şi 16 ore, cu o viteză de circa 8 noduri. Viteza redusă previne erodarea malurilor canalului de valurile generate de nave.Din 1980 s-a deschis un tunel (Tunelul Ahmed Hamdi) pe sub canal, şi începând cu 1999, canalul este traversat de o linie de înaltă tensiune. O linie de cale ferată aflată pe malul de vest parcurge paralel întreaga sa lungime.
– 1870: S-a născut Enrico Mezzetti, pianist, compozitor, dirijor şi pedagog român de origine italiană (m. 1930).
– 1872: Este înfiinţată Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.
– 1878: S-a născut Lise Meitner, fiziciană austriacă-suedeză.Lise Meitner (n. Viena, d. 27 octombrie 1968 în Cambridge) a fost o fiziciană austro-suedeză. Printre altele, ea a emis, în ianuarie 1939, împreună cu Otto Frisch, prima explicaţie fizică a fisiunii, iar împreună cu colegul Otto Hahn şi asistentul său Fritz Straßmann a descoperit prin metode radiochimice reacţia de fisiune nucleară. Din cauza faptului că era femeie şi evreică în perioada interbelică, nu a fost recunoscută iniţial ca unul dintre descoperitorii fisiunii nucleare (nu a primit Premiul Nobel).
– 1887: S-a născut Bernard Law Montgomery, mareşal britanic (d. 1976).
– 1888: A murit Dora D’Istria (pseudonimul literar al Elenei Ghica), scriitoare, nepoată a lui Grigore al IV-lea Ghica (1822-1829), cel dintâi domn pământean al Ţării Româneşti după un secol de domnii fanariote. Elena Ghica (n. 22 ianuarie 1828, Bucureşti – d. Florenţa), este numele de naştere al ducesei Helena Koltsova-Massalskaya, scriitoare de origine româno-albaneză cunoscută sub pseudonimul Dora d’Istria.A fost fiica marelui ban Mihai Ghica şi nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica.A fost prima femeie care a escaladat muntele Mont Blanc, la 1 iunie 1860.
-1899: S-a născut fizicianul Ştefan Vencov; contribuţii la dezvoltarea cercetărilor de optică şi spectroscopie; membru corespondent al Academiei Române (m. 1955).
– 1902: S-a născut Constantin Baraschi, sculptor român. Constantin Baraschi (n.Câmpulung – d. 22 martie 1966, Bucureşti) a fost un sculptor român, membru corespondent al Academiei Române (1955).Constantin Baraschi (1902-1966) a studiat la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, sub îndrumarea lui Dimitrie Paciurea. În anii 1924-1927, frecventează atelierele lui Bourdelle şi H. Buchard din Paris. A făcut parte din asociaţiile „Tinerimea artistică” şi „Grupul nostru”. Profesor la Institutul de arte plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti. Expune la saloanele oficiale şi la unele expoziţii internaţionale, la Barcelona (1929), unde obţine Diploma de onoare şi la Paris (1937). Autor de portrete, lucrări de artă decorativă şi monumentală (Monumentul ostaşului sovietic, Bucureşti, 1946; George Enescu, Dorohoi, 1957; Dr Petru Groza, Deva, 1962; Chimistul George Spacu, Universitatea din Bucureşti, 1964; Faunul şi nimfa, Constanţa, 1965; Nicolae Bălcescu, Piteşti; un proiect de monument Eminescu etc ). Corecta redare a anatomiei, supunerea faţă de model este dublată, în cazul unor monumente, de o nedisimulată retorică a gestului şi atitudinii care se substituie problemelor de înscriere a operei în spaţiu.Este şi autorul unui Tratat de sculptură, în două volume.
– 1902: S-a născut Eugene Wigner, fizician maghiar de origine evreiască, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1963 (m. 1995).
– 1906: S-a născut Soichiro Honda, întreprinzator şi inginer japonez, proprietarul companiei Honda. Cei care l-au cunoscut l-au catalogat drept un om extraordinar. A fost un visător, un non-conformist şi un inginer versat. A avut puterea de a visa într-o lume extrem de rigidă. Visurile sale l-au ajutat să inoveze şi să aducă numele său pe buzele oamenilor din lumea întreagă.    Honda Motor Company, compania pe care a înfiinţat-o  în 1948, mai întâi ca şi producător de motociclete, iar din1963 şi de automobile, este departe de a fi un colos de rangul General Motors, Ford sau Toyota, şi totuşi rămâne cea mai inovatoare companie constructoare de automobile si motociclete din lume. Şi aceasta doar pentru că Soichiro Honda a avut puterea de a visa.
– 1907: S-a născut istoricul de naţionalitate maghiară Ladislau Banyai; şi-a orientat cercetarea îndeosebi asupra unor momente ale istoriei moderne şi contemporane, precum şi asupra istoriei minorităţilor din România; membru corespondent al Academiei Române din 1974 (m. 1981).
– 1909: S-a născut baritonul Şerban Tassian (m. 1983).
– 1917: A murit sculptorul francez Auguste Rodin. Auguste Rodin (născut François-Auguste-René Rodin) (n.12 noiembrie 1840, Paris – d.Meudon-la-Forêt) a fost un sculptor, grafician şi pictor francez în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Rodin a revoluţionat limbajul sculpturii, făcându-l capabil să exprime adevărul uman, pornind de la experienţa directă. Prin atelierul lui au trecut mulţi sculptori, printre care Antoine Bourdelle, Charles Despiau, Aristide Maillol. În 1907, aici a lucrat şi Constantin Brâncuşi, care, părăsind atelierul după numai câteva luni, şi-a justificat plecarea spunând: „Nimic nu se poate înălţa la umbra marilor arbori!”
– 1922: S-a născut artista decoratoare Florica Vasilescu (m. 2002).
-1925: S-a născut Sir Charles Mackerras, dirijor de origine australiană (m. 2010).
– 1925: S-a născut actorul american de film Rock Hudson (m. 1985).
– 1926: S-a născut Î.P.S. Antonie Plămădeală, arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului, Crişanei şi Maramureşului (1982-2005); membru de onoare al Academiei Române din 1992 (m. 2005).
– 1928: S-a născut soprana Teodora Lucaciu (m. 1986).
– 1929: A murit statisticianul american de origine germană Herman Hollerith; în 1889 a realizat prima maşină de calculat (un tabulator mecanic bazat pe carduri perforate, gândit pentru a-l ajuta în munca sa de centralizare rapidă a statisticilor) (n. 1860).
– 1932: S-a născut George Muntean, istoric literar, editor şi jurnalist (m. 2004)
– 1939: A murit basul George Folescu (n. 1884).
-1940: A murit zoologul american Raymond Pearl, fondatorul biometriei (aplicarea statisticii în biologie şi în medicină) (n. 1879).
– 1941: S-a născut George Littera, cunoscută personalitate a învăţământului cinematografic românesc (m. 2000).
– 1942: S-a născut regizorul american de film Martin Scorsese („Taxi”, „Casino”).Martin Marcantonio Luciano Scorsese (n. New York City) este un regizor de film, scriitor şi producător de film american, fondator al World Cinema Foundation.
– 1944: A murit poeta Magda Isanos (n. 1916).
– 1944: S-a născut Danny DeVito, actor, regizor şi producător american de film („Gravidul”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”).Daniel Michael DeVito Jr., cunoscut ca Danny DeVito, este un actor, regizor şi producător american de film, apreciat pentru rolurile sale din comedii.
– 1947:A murit Emil Racoviţă, biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarticii. Emil Racoviţă (n. 15 noiembrie 1868, Iaşi – d. Cluj) a fost un savant, explorator, speolog şibiolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peşteri şi pânze freatice de apă).A fost ales academician în 1920 şi a fost preşedinte al Academiei Române în perioada 1926 – 1929.
– 1956: S-a născut Dorin Creţu, pictor român stabilit după 1990 la Paris.Dorin Creţu s-a născut în România, în anul 1956. În 1980, acesta a absolvit Academia de Arte Plastice din Bucureşti, participînd, apoi, la numeroase expoziţii organizate de Uniunea Artiştilor Plastici, al cărui membru este din 1987. Din 1990, Dorin Creţu a obţinut o bursă de creaţie a Ministerului Culturii din Franţa, stabilindu-se la Paris. Lucrările sale se regăsesc în expoziţii organizate de galerii şi saloane artistice din Franţa (Paris), dar şi din alte ţări. După cum afirma el însuşi, pictura sa este „expresia dialogului între motiv şi suprafaţă. O scriitură abstractă, care nu poate fi redusă la un simplu demers conceptual, chiar dacă scopul este să producă o reflecţie a ceea ce este reprezentarea“. Motivele care se regăsesc în lucrările sale, vegetale sau de altă natură, trebuie, în opinia artistului, „să se detaşeze suficient de realitate, pentru a nu avea forţa unui verdict, ci mai degrabă, supleţea unei interogări permanente asupra obiectului reprezentării“.
  – 1957: A murit George Murnu, scriitor, traducător (îi revine meritul de a fi transpus în limba română epopeile homerice „Iliada” şi „Odiseea”) şi istoric (preocupări pentru arheologie şi istorie veche); membru titular al Academiei Române din 1923 (n. 1868).
– 1959: A murit Heitor Villa-Lobos, compozitor, dirijor şi folclorist brazilian (n. 1887).
– 1962: A murit ieroschimonahul Daniil Teodorescu („Sandu Tudor”), gazetar, poet, teolog; a fost iniţiatorul grupului Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim, martir în temniţele comuniste (n. 1896).
– 1966: S-a născut actriţa franceză de film Sophie Marceau.
– 1967: S-a născut regizorul de teatru Felix Alexa.
– 1970: Douglas Engelbart primeşte patentul pentru primul mouse de calculator.
– 1984: A murit actorul Constantin Rauţchi (n. 1934).
– 1987: A murit Paul Erdös, artist plastic de naţionalitate maghiară (n. 1916).
– 1989: O amplă demonstraţie a studenţilor cehi în Praga a fost înăbuşită de forţele de ordine din ordinul conducerii comuniste şi mai mulţi protestatari au fost arestaţi. Revolta tinerilor a marcat începutul „Revoluţiei de catifea” din Cehoslovacia (17 noiembrie – 29 decembrie 1989).
– 1990: A murit Robert Hofstadter, fizician american (n. 1915) Robert Hofstadter a fost un fizician evreu-american, laureat în 1961 al Premiului Nobel pentru Fizică „pentru studiile sale de pionierat în domeniul împrăştierii electronilor in nucleii atomici şi pentru descoperirile sale privind structura nucleonilor.”
– 1991: A murit Anton Cosma, critic şi istoric literar (n. 1940).
– 1992: Bruxelles. Parafarea acordului european de asociere între C.E.E. si România, acord prin care ţara noastra devenea a 4–a ţară din Europa de Est, dupa Polonia, Ungaria şi Cehoslovacia, care obţinea statutul de asociat al C.E.E.
-1993: A fost instalat la Haga (Olanda) Tribunalul Penal Internaţional (constituit, pe baza Rezoluţiei 808 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată, în unanimitate, la 22.II.1993) pentru judecarea persoanelor considerate vinovate de grave încălcări ale dreptului umanitar internaţional în fosta Iugoslavie (comise începând din anul 1991). A nu se confunda cu o altă instanţă cu sediul tot la Haga, Curtea Penală Internaţională.
-1995:A intrat definitiv în vigoare Tratatul privind limitarea forţelor convenţionale în Europa (Tratatul CFE); documentul, care a marcat oficial sfârşitul „războiului rece”, a fost semnat, la Paris, la 19.XI.1990, de cele 22 ţări membre, la acel moment, ale NATO (16) şi ale Tratatului de la Varşovia (6).
– 1996: Are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România. Emil Constantinescu, preşedintele Convenţiei Democrate Române, obţine 54,41% din voturi, devenind noul preşedinte al României.
– 1996: A murit Roman Moldovan, economist şi sociolog; lucrări privind istoria economiei, statistica economică, sociologia şi economia concretă; membru al Academiei Române (n. 1911).
– 1997: A fost adoptată Legea 199/1997 privind ratificarea de către Parlamentul României a Cartei europene a autonomiei locale (Carta a fost adoptată la 15.X.1985, la Strasbourg).
– 1997: Inaugurarea Zonei Libere Giurgiu (înfiinţată prin Hotărârea de Guvern 788/1996).
– 2000: A murit Louis Néel, fizician francez, Premiul Nobel pentru Fizică 1970 (n. 1904).A primit (împreună cu astrofizicianul suedez Hannes Alfvén) Premiul Nobel pentru Fizică în 1970 pentru studiile sale de pionierat privind proprietăţile magnetice ale solidelor.Contribuţiile sale în domeniul fizicii solidelor au găsit numeroase aplicaţii utile, în mod deosebit în dezvoltarea unităţilor de memorie pentru calculatoare. Prin anul 1930 a sugerat că ar putea exista un alt fel de comportament magnetic decât cele cunoscute, comportament denumitantiferomagnetism, opus ferimagnetismului. La temperaturi mai înalte decât o anumită limită (temperatura Néel) acest comportament încetează. Néel a arătat în 1947 că materialele pot prezenta şi ferimagnetism. Néel a dat şi o explicaţie pentru magnetismul slab al anumitor roci, făcând posibil studiul istoriei câmpului magnetic terestru.
– 2003: A murit cântăreţul american de muzică country Don Gibson, supranumit şi „poetul trist” (n. 1928).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.