S-a întâmplat în 17 noiembrie 1844

0
47

S-a întâmplat în 17 noiembrie 1844: S-a născut Constantin Căpităneanu, astronom şi geodez; a determinat coordonatele geografice a numeroase localităţi şi a contribuit la realizarea triangulaţiei generale a României. Constantin Căpităneanu (n. Curtea de Argeş, judeţul Argeş – d. 13/25 aprilie 1893, Piteşti, judeţul Argeş) a fost astronom, geodez, cartograf, ofiţer al armatei române în timpul Războiului de Independenţă al României din anii 1877-1878.

S-a născut la Curtea de Argeş din părinţi originari din Macedonia. Se cunosc puţine date despre copilăria şi adolescenţa sa.
      La dorinţa părinţilor, a urmat cursurile seminarului teologic, pe care l-a absolvit. S-a înscris ulterior la Şcoala Militară din Bucureşti, pe care a absolvit-o la 10 iulie 1864, cu gradul de sublocotenent de geniu. La această şcoală a fost coleg de promoţie cu viitorul general Iacob Lahovari şi cu viitorul său colaborator, Constantin Brătianu.După absolvirea Şcolii Militare a rămas în cadrul acesteia ca ofiţer-repetitor, activând la mai multe dintre catedrele acestei şcoli.În anul 1868 este trimis în Franţa, pentru a studia astronomia, pasiunea sa, în cadrul Observatorului astronomic din Paris. A absolvit cursurile teoretice de astronomie în anul 1870, fiind încadrat la Observatorul astronomic pe post de observator.
     S-a întors în ţară, în anul 1872 fiind propus de către generalul Ion Emanoil Florescu pentru trimiterea în Franţa, pentru a studia organizarea şi executarea lucrărilor astronomice şi geodezice. Necesitatea existenţei unor specialişti români în aceste domenii venea ca urmare a înfiinţării Depozitului de război în anul 1868 (devenit Institutul Geografic al Armatei în anul 1895) şi a începerii de către acesta lucrărilor pregătitoare pentru executarea ridicării hărţii celor două Principate Române.
      Constantin Căpităneanu a studiat astronomia şi geodezia pentru o vreme în Franţa şi Italia, apoi s-a întors din nou în ţară şi a lucrat la prima hartă a României, numită a celor trei Constantini (Constantin Barotzi, coordonatorul lucrării, Constantin Căpităneanu, astronom şi geodez şi Constantin Brătianu, cartograf).A participat la campania din Bulgaria în timpul Războiului de Independenţă al României, între anii 1877-1878, efectuând servicii de curierat şi recunoaştere.
    Numit la un moment dat şef al Serviciului Geodezic al Armatei, va rămâne în această funcţie până în anul 1889.A fost decorat cu decorat cu „Steaua României”, în grad de ofiţer, „Coroana României”, „Virtutea Militară” de aur (20 decembrie 1877), „Trecerea Dunării” şi „Apărătorilor Independenţei”.A avansat în cariera militară până la gradul de locotenent-colonel, fiind considerat primul astronom român al Vechiului Regat al României. A fost întemeietorul observatoarelor astronomice de la Iaşi (1875) şi Bucureşti (1877).A decedat la 13/25 aprilie 1893, la Piteşti, judeţul Argeş.

Surse:

*** – Armata română şi patrimoniul naţional, Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, Bucureşti, 2010

https://jurnaluldearges.ro/constantin-capitaneanu-primul-astronom-roman-din-principatele-unite/

http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=1183614&title=povestea-lui-constantin-capitaneanu-astronomul-care-a-desenat-prima-harta-a-romaniei-moderna

https://adevarul.ro/locale/pitesti/povestea-constantincapitaneanu-astronomul-desenat-harta-romaniei-moderna-1_5a1592c15ab6550cb86c3a95/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here