S-a întâmplat în 17 martie 1956

0
67

S-a întâmplat în 17 martie 1956 . A murit fiziciana şi chimista franceză Irène Joliot-Curie; studii şi cercetări în domeniul fizicii nucleare şi radiochimiei; Premiul Nobel pentru chimie pe 1935 (împreună cu soţul său, fizicianul Frédéric Joliot-Curie); membru de onoare străin al Academiei Române (1948).

 Irène Curie, născută la Paris, pe 12 septembrie 1897, a fost fiica lui Pierre şi Marie Curie, iar din 1926 soţia lui Frédéric Joliot. După întreruperea studiilor la Facultatea de Ştiinţe din Paris, a activat în calitate de soră medicală în timpul Primului Război Mondial.

 A devenit Doctor în Ştiinţe în 1925, cu teza despre rezele alfa ale poloniului. Singură sau în colaborare cu soţul său, au contribuit la dezvoltarea radioactivităţii naturale şi artificiale, strămutării elementelor, şi fizicii nucleare; a primit Premiul Nobel în Chimie împreună cu soţul ei în 1935 pentru sinteza elementelor radioactive noi, lucrare care a fost cuprinsă în publicaţia proprie cu numele „Producţia artificială a elementelor radioactive. Probe chimice ale strămutării elementelor” (1934).

 În 1938 studiul său asupra acţiunii neutronilor asupra elementelor grele, a constituit un pas important în descoperirea fuziunii uraniului. Lector din 1932, ea devine Profesor al Facultăţii de Ştiinţe din Paris în 1937, şi după aceasta Director a Institutului de Radiu în 1946. Fiind un funcţionar al guvernului la Direcţia pentru Energie Atomică timp de şase ani, Irène a luat parte prin lucrarea sa la construcţia primului reactor neclear francez (1948).

 A fost implicată la inaugurarea unui mare centru al fizicii nucleare la Orsay pentru care a lucrat în afara programului. Acest centru a fost echipat cu un sincro-ciclotron de 160 MW, şi construcţia căruia a continuat după decesul său de către F. Joliot.

 A fost interesată de viaţa socială şi intelectuală a femeilor; a fost membru al Comitetului Naţional de Femei Franceze (Comité National de l’Union des Femmes Françaises) şi a Consiliului Mondial pentru Pace.

 În 1936 Irène Joliot-Curie a fost membră a câteva academii străine şi a numeroase societăţi ştiinţifice, a fost Doctor Honoris Causa a câtorva universităţi, şi a primit Legiunea de Onoare. A decedat la Paris în 1956. Jean Frédéric şi Irene Joliot-Curie au avut o fiică, Helene, şi un fiu, Pierre.

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1935/joliot-curie/biographical/

https://www.ro.biography.name/fizicieni/55-franta/174-irene-joliot-curie-1897-1956

Irene Joliot-Curie

https://destepti.ro/femei-celebre-irene-joliot-curie 

https://www.sciencehistory.org/historical-profile/irene-joliot-curie-and-frederic-joliot

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here