S-a întâmplat în 17 martie 1940

0
163

S-a întâmplat în 17 martie 1940 . A murit actorul Ion (Iancu) Brezeanu. Ion Iancu Brezeanu (n. 1 decembrie 1869) a fost un actor român, promotor al realismului în arta teatrului comic din epoca sa. Jocul său îmbina comicul cu nuanțe tragice. A interpretat personaje comice din opera lui Ion Luca Caragiale (Ipingescu din „O noapte furtunoasă” și Cetățeanul turmentat din „O scrisoare pierdută”).

 Brezeanu a realizat importante creații în rolurile de compoziție: Ion din „Năpasta” de Caragiale, Ciubăr din „Despot-Vodă” de Vasile Alecsandri, Harpagon din „Avarul” de Molière și bufonul din „Regele Lear” de Shakespeare. A fost tatăl regizorului, producătorului, actorului și scenaristului Grigore Brezeanu.

 Se născuse în comuna Micşuneşti (Ilfov), în familia unui arendaş. Copilăria şi-a petrecut-o în satul natal, unde, vara, după propria expresie, făcea „scafandrerii primitive” spre necazul tatălui care nu ezita să-i tragă o mamă de bătaie în speranţa că-l va aduce pe drumul cel bun. În timpul directoratului său, Caragiale l-a angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

 Era un excelent actor comic, care ştia să speculeze însă cuvintele şi să îmbine notele comicului şi tragicului. Marile lui roluri sunt caragialiene. Publicul îl identifica cu personajele jucate:Ipingescu din „O noapte furtunoasă“, Cetăţeanul turmentat din „O scrisoare pierdută“ sau, în registrul tragic, Ion din „Năpasta“. Echilibrul fragil între comic şi tragic a marcat şi creaţiile sale din „Despot-Vodă” de Vasile Alecsandri (rolul lui Ciubăr), din”Avarul“ de Molière (Harpagon) sau din „Regele Lear“ de Shakespeare (Bufonul).

 În 1932, cronicarul ziarului „Cuvântul“ scria: „Brezeanu nu a fost un interpret, ci un personaj. Ipingescu, Cetăţeanul turmentat şi Catindatul sunt atât de legaţi de persoana lui fizică încât ne e greu să-i imaginăm trăind cu altă voce, cu alte gesture”. Iancu Brezeanu era, pe lângă un actor de talent, un boem autentic.

 Dragostea lui pentru vin a prilejuit ironii şi butade. „La mine a fost altfel decât la englezi, la mine timpul a fost vin“, afirma cu umor Iancu Brezeanu. Era o prezenţă dorită în toate cercurile artistice, de la sofisticatul actor De Max, care l-a invitat la Paris, la Caragiale, al cărui oaspete zilnic era la „Caru’ cu bere“, sau în şăgalnica „Societatea bahico-literară «Hanul Ancuţei»“, iniţiată în 1935 de Păstorel Teodoreanu, care-i avea ca membri pe Sadoveanu, Enescu, Arghezi, Cella Delavrancea…

 În 1939, Editura Universul a publicat „Vinurile mele“, volum de amintiri al lui Iancu Brezeanu. În anul următor, actorul s-a stins din viaţă.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/iancu-brezeanu-59055/

Iancu Brezeanu, actor: „Pentru mine, timpul a fost vin”

http://www.iancu.com/iancu-brezeanu-1869-1940/

https://adevarul.ro/cultura/arte/va-mai-amintiti-de-ion-brezeanu-1_50ae6c7c7c42d5a6639c9707/index.html

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.